Barco


Barco reikt voor 20.000 aan prijzen uit als steun aan onderzoekers
Antwerpen Metropolis, 14 januari 2005. Op 13 januari 2005 vond de plechtige uitreiking plaats van de Barco/VIK-Prijzen, de Barco/F.W.O-Prijzen en de Wetenschappelijke Barco/F.W.O.-Prijs. Barco looft deze prijzen reeds voor de vijftiende maal uit in samenwerking met de Vlaamse Ingenieurskamer en reeds voor de zeventiende maal in samenwerking met het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek.

De prijsuitreiking wordt in samenwerking met de VIK en het F.W.O.-Vlaanderen georganiseerd. De VIK richt zich tot jonge Industrieel Ingenieurs. Het F.W.O.-Vlaanderen richt zich tot jonge Burgerlijk Ingenieurs en Doctorandi. Met deze bekroning wil Barco jonge onderzoekers aanmoedigen en steunen in hun bijdrage aan kennis in het wetenschappelijk domein. Tevens wordt het technologisch onderzoek in zijn geheel onder de schijnwerpers geplaatst.

Verder wil Barco hierdoor ook de nadruk leggen op de samenwerking tussen universiteiten, hogescholen en wetenschappelijke instellingen enerzijds en het bedrijfsleven anderzijds. Deze actie vestigt bovendien de aandacht van de gemeenschap op het belang en de waarde van technologisch gericht onderzoek en technologisch gericht onderwijs. Voor postacademische vormingen in het bijzonder is de interactie tussen de universiteit en het bedrijfsleven uiterst belangrijk: permanente vorming is immers in grote mate vraaggestuurd. Dit is dan ook één van de voornaamste uitdagingen voor Vlaanderen: de invoering van een dergelijk systeem zal bepalend zijn voor de aantrekkelijkheid van de technologiegerichte studies en voor de kwaliteit van de ingenieurs die er worden opgeleid en verder gevormd.

De vooraanstaande plaats van Vlaanderen in de wereld met betrekking tot de kwaliteit van zijn ingenieurs is immers niet langer een gegeven zonder meer. Wanneer we wensen dat Vlaanderen zijn plaats behoudt met betrekking tot onderzoek en ontwikkeling, in een steeds meer internationale context, ligt er een zware verantwoordelijkheid op de schouders van alle participerende organen: universiteiten, hogescholen, overheid en bedrijven. We dienen er samen over te waken dat Vlaanderen een competitief voordeel behoudt door de ongeëvenaarde kwaliteit van zijn ingenieurs, en dat de creativiteit van deze ingenieurs ook vanuit Vlaanderen een internationale uitstraling kan krijgen.

Met zijn prijzen wil Barco een steentje bijdragen ter aanmoediging van zowel basis - als toegepast onderzoek, en wil het jonge mensen duidelijk maken dat het ingenieursberoep wel degelijk voeding vindt in eigen bodem.

Door middel van de jaarlijkse prijzen dankt Barco tevens de universiteiten en de hogescholen voor hun blijvende inzet bij het stimuleren van hun studenten in de vakdomeinen die voor onze hightech-gemeenschap van belang zijn.

De jaarlijkse prijzen, zes ter waarde van 2.500 en één ter waarde van 5.000 worden overhandigd door Prof. dr ir Martin De Prycker, CEO Barco n.v.

De jaarlijkse Barco/VIK-Prijzen, elk ter waarde van 2.500 per eindwerk, worden dit jaar uitgereikt aan:

§ Francis Decraemer (Brugge) & Jelle Proot (Blankenberge) Industrieel Ingenieur Elektromechanica optie Automatisering Hogeschool Gent campus BME-CTL
'Automatische detectie van verkeersborden'
§ Mathieu Van den Berghe (Zonnebeke) & Niko Vinken (Passendale) Industrieel Ingenieur Elektronica ICT
KHBO
Ontwerp en ontwikkeling van een educatief systeem voor cochleaire gehoorimplantaten
§ Jurgen Jacobs (Zoutleeuw)
Industrieel Ingenieur Informatica
Hogeschool Gent
De uitwerking en automatisering van kwaliteitscontrolemetingen van beeldschermen in een filmloos ziekenhuis

De jaarlijkse Barco/FWO-Prijzen, elk ter waarde van 2.500 per eindwerk, worden dit jaar uitgereikt aan:

De laureaten voor de Barco/FWO-prijzen zijn:
§ Michiel D'Haene (Sint-Denijs)
Burgerlijk Ingenieur in de Computerwetenschappen Universiteit Gent
Het ontwerpen van entropie-encodering op FPGA als onderdeel van een wavelet-gebaseerde video-encoder
§ Ward Servaes (Gent) & Michael Van den Bergh (Winksele) Burgerlijk Ingenieur Elektrotechniek, optie Multimedia en Signaalverwerking
K.U.Leuven - ESAT
Perceptieve gebruikersinterface, een generische benadering § Stoufs Maryse (Brussel)
Burgerlijk Elektrotechnisch Ingenieur, optie Elektronica en Informatieverwerking
Vrije Universiteit Brussel
Foutbescherming en maskering van bewegingsvectoren aangetast door pakketverliezen

De Wetenschappelijke Prijs Barco/F.W.O. ( 5.000) gaat naar:

Wetenschappelijke Barco/FWO-Prijs
§ Adrian Munteanu (Brussel)
Department of Electronics and Information Processing (ETRO) VUB
Wavelet beeldcodering en randdetectie met meervoudige schalenalgoritmen en toepassingen

Digitale fotos van dit evenement zullen beschikbaar zijn op www.barco.com.

Over Barco
Barco, een internationaal bedrijf met hoofdzetel in Kortrijk, België, levert visualisatie- en display oplossingen voor professionele markten. Barco ontwerpt en ontwikkelt oplossingen voor grootschermvisualisatie, visualisatiesystemen voor levenskritische toepassingen, en systemen voor visuele inspectie. Barco is wereldwijd actief en heeft eigen vestigingen voor Sales & Marketing, Customer Support, R&D en Productie in Europa, Noord-Amerika en Asia Pacific. Barco is genoteerd op Euronext Brussel, en maakt deel uit van de BEL 20 en de Next 150 Indexes.

Contacts

JP Tanghe
President Corporate Communication & Investors Relations Barco nv

Phone:+32 56 26 23 22
Fax:+32 56 26 22 62
jp.tanghe@barco.com

Downloads

01. Dhr. Kristof Lowyck, Dhr. Herman Daems, Minister Fientje Moerman, Prof. Erik Buyst, Dhr. Martin De Prycker, Dhr. Luc Demeester, Dhr. Antoon Soete

02. Mej. Joke Haemouts, Dhr. Maarten Impens, Dhr. Thomas Van Den Bossche, Dhr. Wim Bollein

03. Dhr. Thomas Van Den Bossche, Dhr. Wim Bollein, Minister Fientje Moerman

04. Dhr. Francis Decraemer

05. Dhr. Mathieu Van den Berghe, Dhr. Niko Vinken
06. Dhr. Jurgen Jacobs

07. Dhr. Michael Van den Bergh, Dhr. Ward Servaes
08. Mej. Maryse Stoufs

09. Dhr. Adrian Munteanu

10. Publiek