Voedingcentrum


Na buikgriep extra handen wassen bij het koken

14 januari 2005

Het Voedingscentrum adviseert mensen die buikgriep (vaak veroorzaakt door het norovirus) hebben gehad om bij het koken extra vaak en goed de handen te wassen. Goede hygiëne is de oplossing na een besmetting met het norovirus. Besmetting wordt niet voorkomen door enkele dagen geen eten klaar te maken. Bovendien is dit voor vele huishoudens onpraktisch.

Het advies om drie dagen niet te koken, is van toepassing voor professionele voedselbereiders. Hygiëne blijft voor iedereen die een besmetting heeft doorgemaakt van het grootste belang. Iemand die een besmetting met het norovirus doormaakt, is een paar dagen ziek, maar is een paar weken besmettelijk. De volgende adviezen zijn dus voor iedereen van toepassing:


1. Was uw handen na toiletgebruik, na het helpen van iemand die diarree heeft of gebraakt heeft en vóór het bereiden van eten. Was de handen minstens vijftien seconden met zeep en stromend water. Doe ringen en armbanden af en maak ook tussen de vingers en onder de nagels schoon. Spoel na het wassen de handen goed af en droog ze zorgvuldig af met een schone, droge handdoek.
2. Maak mogelijk besmette oppervlakken, zoals de wc-bril en deurklinken, goed schoon en daarna droog.

3. Verhit eten waar mogelijk tot 75 graden Celsius in de kern. Dit doodt het norovirus volledig. Zorg er vervolgens voor dat het eten niet opnieuw kan worden besmet.