Voedingcentrum
Na buikgriep extra handen wassen bij het koken
14 januari 2005
Het Voedingscentrum adviseert mensen die buikgriep (vaak veroorzaakt
door het norovirus) hebben gehad om bij het koken extra vaak en goed
de handen te wassen. Goede hygiëne is de oplossing na een besmetting
met het norovirus. Besmetting wordt niet voorkomen door enkele dagen
geen eten klaar te maken. Bovendien is dit voor vele huishoudens
onpraktisch.
Het advies om drie dagen niet te koken, is van toepassing voor
professionele voedselbereiders. Hygiëne blijft voor iedereen die een
besmetting heeft doorgemaakt van het grootste belang. Iemand die een
besmetting met het norovirus doormaakt, is een paar dagen ziek, maar
is een paar weken besmettelijk. De volgende adviezen zijn dus voor
iedereen van toepassing:
1. Was uw handen na toiletgebruik, na het helpen van iemand die
diarree heeft of gebraakt heeft en vóór het bereiden van eten. Was
de handen minstens vijftien seconden met zeep en stromend water.
Doe ringen en armbanden af en maak ook tussen de vingers en onder
de nagels schoon. Spoel na het wassen de handen goed af en droog
ze zorgvuldig af met een schone, droge handdoek.
2. Maak mogelijk besmette oppervlakken, zoals de wc-bril en
deurklinken, goed schoon en daarna droog.
3. Verhit eten waar mogelijk tot 75 graden Celsius in de kern. Dit
doodt het norovirus volledig. Zorg er vervolgens voor dat het eten
niet opnieuw kan worden besmet.