MENZIS

Menzis en Woonzorg Nederland steunen zorgproject in Surinaamse

Menzis Zorg en Inkomen gaat investeren in een zorgproject voor ouderen in de binnenlanden van Suriname. Woonzorg Nederland zal dit project met haar kennis en expertise ondersteunen. De bestuursvoorzitters van beide partijen, resp. Roger van Boxtel en Bram Troost, maakten hun plannen op 14 januari in Suriname bekend. Dit gebeurde in bijzijn van de Surinaamse minister van Volksgezondheid, de heer M. Khudabux, en de Nederlandse ambassadeur in Suriname, de heer A. Soeters. Het project is een doorstart van het Village Health Plan waar Geové zich eerder voor inzette.
Het Village Health Plan behelst twaalf dorpen in het Saramacaanse gebied in het binnenland van Suriname. De Saramacaanse Marrons zijn de nakomelingen van de mensen die zich uit slavernij hebben vrijgevochten. Met name de ouderen in de binnenlanden hebben het zwaar. Mantelzorg ontbreekt vaak doordat de jongeren en veel mannen naar Paramaribo trekken om werk te zoeken.

Voor en door
Het Village Health Plan werkt aan primaire gezondheidszorg voor en door de mensen in het dorp. De primaire gezondheidszorg wordt onder verantwoordelijkheid gebracht van de dorpsbesturen. In elk dorp worden mensen opgeleid om primaire gezondheidszorg te verlenen, bijvoorbeeld de dagelijkse zorg voor ouderen en zieken, eerste hulp bij ongevallen en dergelijke. Daarnaast zijn kleinschalige toeristische activiteiten gestart op het eiland Danpaati. Deze activiteiten creëren duurzame werkgelegenheid en zorgen ervoor dat de dorpsbewoners zelf financieel kunnen bijdragen aan de verbetering van hun zorg en leefomstandigheden.

Duurzaam en toegankelijk
H. Th. A. Schildkamp, voormalig bestuursvoorzitter van Menzis en nu, samen met schrijfster Synthia Mc Leod - bestuurder van het Village Health Plan, zegde de initiële steun toe in 1998. Zijn opvolger Roger van Boxtel kiest nu voor een doorstart. Hij licht toe: Het Village Health Plan past bij Menzis, toen en nu. Dit project komt voort uit de dorpen zelf en wordt gedragen door de dorpen zelf. De mens staat centraal en dat spreekt ons zeer aan. Het is niet alleen een gezondheidsproject maar ook een emancipatieproject, waarin maatschappelijke solidariteit centraal staat. Het Village Health Plan werkt aan duurzaamheid en toegankelijkheid van de zorg, precies de zaken waar Menzis zich hard voor maakt.

Menzis en Woonzorg Nederland zullen samen gestalte geven aan in dit project dat een looptijd van vier jaar heeft.