Vlaamse overheid

Vlaamse Regering in kort bestek

14 januari 2005

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE:

Op 21 april 2004 werd in het Vlaams Parlement het decreet goedgekeurd 'tot uniformisering van de toezichts-, sanctie-, en strafbepalingen die zijn opgenomen in de regelgeving van de sociaalrechtelijke aangelegenheden, waarvoor de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest bevoegd zijn'. Dit decreet bepaalt de bevoegdheden van de sociaalrechtelijke inspecteurs van de afdeling Inspectie Werkgelegenheid van de administratie Werkgelegenheid. Bovendien geeft dit decreet aan de afdeling Inspectie Werkgelegenheid de mogelijkheid om administratieve geldboetes op te leggen. Het decreet werd op 30 april 2004 door de Vlaamse Regering bekrachtigd en afgekondigd. Begin november keurde ze een uitvoeringsbesluit bij dit decreet principieel goed, dat een aantal specifieke bepalingen bevat met betrekking tot de legitimatiekaart van de sociaalrechtelijke inspecteurs en het stelsel van de administratieve geldboetes. Het uitvoeringsbesluit wordt nu, na het advies van de Raad van State, door de Vlaamse Regering definitief goedgekeurd.


* * *

De Vlaamse Regering keurt de aanstelling goed van twee nieuwe leden in het beheerscomité van de VDAB. Het betreft Sonja Teughels (VOKA-VEV) en Robrecht Bothuyne (UNIZO). Zij vervangen respectievelijk Marc Andries en Hilde Masschelein aan wie eervol ontslag werd verleend.


* * *

De Vlaamse Regering wijzigt principieel de besluiten inzake het bevallingsverlof en de moederschapsbescherming voor het onderwijspersoneel. De wijzigingen betreffen een verschuiving van de periode van het pre- en postnataal verlof, de mogelijkheid tot verlenging van het bevallingsverlof met twee weken bij geboorte van een meerling en de mogelijkheid tot verlenging van het postnataal verlof wanneer het pasgeboren kind langer dan zeven dagen in het ziekenhuis moet blijven. Over het besluit wordt nog onderhandeld met de inrichtende machten en de representatieve vakorganisaties.


* * *

De Vlaamse Regering keurt principieel de wijziging goed van het koninklijk besluit van 10 september 1986 over de rationalisatie en programmatie van de internaten van het door de staat georganiseerde of gesubsidieerde onderwijs. Bij de totstandkoming van het KB werden erkende scholen niet opgenomen, omdat zij toen ook niet voorkwamen. Met de wijziging van het KB zullen leerlingen van louter erkende scholen die op internaat verblijven voortaan ook als 'regelmatig ingeschreven leerling' worden beschouwd en zo de nodige omkaderings- en werkingsmiddelen genereren. Het besluit gaat voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX:

Op 7 mei 2004 bekrachtigde de Vlaamse Regering het Erfgoeddecreet. Het treedt gefaseerd in werking. De Vlaamse Regering keurt nu, na advies van de Raad van State, definitief een uitvoeringsbesluit bij het Erfgoeddecreet goed. Het bevat de bepalingen over de erkenning van musea en de subsidiëring van musea, van cultureel-erfgoedpublicaties en van projecten cultureel erfgoed.

Op voorstel van Vlaams minister Kris PEETERS:

Op voorwaarde dat een aantal wijzigingen worden doorgevoerd, keurt de Vlaamse Regering principieel het voorontwerp van decreet goed dat het Grinddecreet van 14 juli 1993 wijzigt. Het voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt voor advies voorgelegd aan de SERV, de MiNa-Raad en het Grindcomité. De Vlaamse minister bevoegd voor de natuurlijke rijkdommen, zal verder in overleg met de provincie Limburg, de grindgemeenten en de betrokkenen nagaan of er een eventueel draagvlak aanwezig is voor verdere grindwinning na afronding van het Grinddecreet, en in dat geval de randvoorwaarden hiervoor vastleggen.


* * *

De Vlaame Regering legt voor de grindexploitanten de heffingscoefficiënt 2005 vast inzake de grindwinning. Tevens bepaalt zij voor 2005 de omslagsleutel voor aanwending van de middelen van het Grindfonds.

Op voorstel van Vlaams minister Kathleen VAN BREMPT:

De Vlaamse Regering stemt in met de wijziging van twee koninklijke besluiten. Het betreft enerzijds het KB van 26 februari 1981 (motorvoertuigen op vier wielen) dat wordt aangepast aan de Europese richtlijnen 2004/3/EG, 2004/11/EG en 2004/78/EG. Anderzijds wordt het KB van 4 augustus 1996 (twee- of driewielige voertuigen) in overeenstemming gebracht met de Europese richtlijn 2004/86/EG.


* * *

De Vlaamse Regering stemt - mits voldaan wordt aan een aantal voorwaarden - in met een wijziging van het koninklijk besluit van 23 maart 1998 over het rijbewijs.


* * *

Het KB van 11 mei 2004 regelt de voorwaarden voor erkenning van rijscholen. In artikel 26 van dit KB wordt bepaald dat voor een aantal functies binnen de rijschool (o.a. directeur, instructeur, .) een examen moet worden afgelegd. De Vlaamse Regering stemt in met een ontwerp van ministerieel besluit dat het minimum aantal uren opleiding bepaalt en de te volgen leerstof om te slagen voor deze functies.


-----
einde

-----


---