Update Wereld Natuur Fonds over gevolgen zeebeving in ZO-Azie
Het Wereld Natuur Fonds heeft vandaag aanvullende informatie ontvangen van WWF-kantoren uit ZO-Azië over de gevolgen van de tsunami voor de natuur in de getroffen regio. Een kort overzicht:
Gevolgen voor de natuur
Thailand:
Uit voorlopige cijfers van onderzoekers blijkt dat 2 tot 10 procent van het koraal is afgebroken. Andere koraalriffen zijn bedekt met sediment en puin dat van de kust in het water terecht is gekomen. Er is op de meeste riffen minimale schade, behalve op plaatsen die volledig onbeschermd waren tegen de golven. Echter, op Koh Phi Phi is een kwart van het koraal beschadigd. Er wordt aan een meer volledig overzicht van de schade gewerkt door acht universiteiten. Dit onderzoek wordt gecoördineerd door het departement van Zee- en Kustgebieden. Naar verwachting wordt het onderzoek binnen twee weken afgerond.
India:
Er is veel puin en plastic verpakkingsmateriaal van hulpgoederen terecht gekomen op de Andaman-eilanden en de Nicobaren. WWF-India roept hulpverleners daarom op om plastic niet te dumpen in mangrovebos langs de kust of in het water te gooien, zodat het schade kan aanrichten aan het koraal.
Indonesië:
WWF-Indonesië werkt nauw samen met het ministerie van Milieu in Djakarta, dat de komende twee a drie weken een onderzoek uitvoert naar de schade aan de natuur.
Rol WWF bij wederopbouw
Het Wereld Natuur Fonds heeft opgeroepen tot een duurzame wederopbouw van de getroffen kustgebieden en al zijn kennis en expertise aangeboden om hierbij behulpzaam te zijn. WWF-India, WWF-Maleisië, WWF-Indonesië en WWF-Thailand zullen hierbij een sleutelrol vervullen.
Gevolgen voor WWF-projecten
Indonesië: Het WWF-project 'Saving people to save our natural resources' op Banda Atjeh - een project voor duurzaam gebruik van bossen - ligt stil.
India: het reservaat in Point Calimere bij Nagapattinam in ZO-India ligt nog steeds onder water. WWF-medewerkers kunnen vanwege de overstroming het gebied nog niet in om de schade op te nemen.
Andaman-eilanden en Nicobaren: met behulp van satellietbeelden probeert WWF een beeld te krijgen van de schade. Er wordt vanuit gegaan dat er aanzienlijke schade is aan het regenwoud en aan legstranden voor de lederschildpad.
Thailand: Sirinat National Park, het bezoekerscentrum en bijna alle accommodatie zijn vernietigd. Alleen het hoofdgebouw is nog intact. Het Hat Nopparat-Mu Ko Phi Phi park is verwoest, evenals het Laem Son National Park. Er is geringe schade aan het Phuket Marine Biology Center.
Gevolgen voor WWF-medewerkers
De vermiste WWF-medewerker op Atjeh is nog steeds niet teruggevonden. Aangenomen wordt dat hij de ramp niet heeft overleefd. Het gaat om een Indonesische man in dienst van WWF-Indonesië. De gezinnen van vier WWF-medewerkers in Banda Atjeh zijn tijdelijk geëvacueerd naar Medan, omdat hun huizen zijn verwoest.
Alle stafleden op de Andaman-eilanden en Nicobaren zijn in veiligheid, maar het huis van de WWF-projectleider voor Andamaneilanden is verwoest.
///////////////////////////
Bel voor meer informatie of een toelichting op de activeiten van het WNF in de getroffen regio:
Clarisse Buma, hoofd persvoorlichting, tel: 030-6937374; 06-21 548 657, email: cbuma@wwf.nl
-
Wereld Natuur Fonds
Unit persvoorlichting
Boulevard 12
3707 BM Zeist
Wereld Natuur Fonds Nederland