Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Aardbeving Zuidoost-Azië

Rode Kruis werkt aan masterplan voor rehabilitatie, heropbouw en herstel

Rode Kruis-Vlaanderen besteedde tot nu toe 1,1 miljoen euro aan hulpgoederen voor de rampgebieden in Sri Lanka, Indonesië en de Malediven. De hulpgoederen vertegenwoordigen een volume van meer dan 250 ton. In totaal gaat het om: 500 familietenten, 51.400 jerrycans, 11.500 plastiek zeilen, 80.000 bedlakens, 20.000 keukensets, 2.625 afvalzakken, 3.000 lampen, 4.000 zaklampen, 6.600 batterijen, 3 km elektrische bekabeling, 2.000 lampfittings en 7 generatoren. De volgende weken zal Rode Kruis-Vlaanderen blijven inspelen op de behoeften. De eerste noodhulpfase zal waarschijnlijk ongeveer 2 maanden duren.

Rode Kruis-Vlaanderen heeft ook hulpverleners op het terrein. Drie Vlaamse logistieke medewerkers versterken de internationale logistieke noodhulpteams in Sri Lanka en in Indonesië. In Sri Lanka was reeds voor de crisis een Vlaamse afgevaardigde actief.

Op dit ogenblik organiseren meer dan 100 plaatselijke Rodekruisafdelingen in Vlaanderen allerlei acties om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de ramp.

Intussen is het Internationale Rode Kruis gestart met het uitwerken van een `masterplan' voor de rehabilitatie, de heropbouw en het herstel in de door tsunami's getroffen gebieden in Zuidoost-Azië. Bij het opstellen van het plan houdt het Rode Kruis rekening met de capaciteiten van de lokale Rodekruisverenigingen, de plannen van de nationale en plaatselijke overheden en de plannen van andere organisaties die werkzaam zijn op het terrein. Rode Kruis-Vlaanderen zal in dit kader concrete projecten toegekend krijgen die ze al dan niet samen met andere Rodekruisverenigingen zal uitvoeren. Dit kan zich toespitsen op drie domeinen: de reconstructie van gezondheidsinfrastructuur, basisgezondheidszorg en rampenparaatheid. Basisgezondheidszorg omvat onder meer het voorkomen van besmettelijke ziekten, de promotie van moeder- en kindzorg, de verbetering van de voedselvoorziening, de beschikbaarheid van voldoende drinkwater en elementaire sanitaire installaties enz. In rampenparaatheid en rampenpreventie vervult het Rode Kruis traditioneel een sleutelrol. Dit zowel op plaatselijk als op nationaal niveau onder de vorm van bijvoorbeeld rampenplanning, `early warning systemen' en evacuatieplannen. Naast deze activiteiten zal Rode Kruis-Vlaanderen ook hulpacties financieren van het Internationale Rode Kruis in het rampgebied. Een eerste bijdrage van 500.000 euro werd reeds aan het Internationale Rode Kruis overgemaakt.

Mechelen, 13 januari 2005