0 3-01-2005
Het Maandblad Geestelijke volksgezondheid in januari

Boeren Themanummer van het Maandblad Geestelijke volksgezondheid (onder redactie van J. Spijker & H. van de Klippe), te verschijnen op vrijdag 14 januari 2005

De geestelijke gezondheid van agrariërs geeft te denken. Stress, angst, depressie en suïcidaliteit lijken bij hen meer voor te komen dan bij veel andere beroeps-groepen. Toch zoeken zelfs boeren en boerinnen die diep in de problemen zitten zelden professionele hulp. De geestelijke gezondheidszorg (ggz) en het algemeen maatschappelijk werk (amw) moeten daarom zelf contact zoeken met deze risicogroep: hulpverleners moeten de boer op. Dat concluderen verschillende auteurs die een bijdrage leverden aan het themanummer Boeren, waarmee het Maandblad Geestelijke volksgezondheid zijn zestigste jaargang begint.

Aandacht voor de psychosociale problemen van agrariërs is er vooral sinds de massale ruimingen wegens bse, mkz, varkens- en vogelpest. Uit een groot onderzoek, kort na de mkz-crisis van 2001, bleek dat veehouders in de geruimde gebieden veel meer en veel ernstiger symptomen van stress, depressie en marginalisering vertoonden dan hun standsgenoten in naburige gebieden. Bijna de helft van de geïnterviewden scoorde zo hoog op de Impact of Events Scale dat professionele hulp op zijn plaats zou zijn geweest.

Ook afgezien van gewas- of dierziektes en ruimingen hebben boeren het de laatste jaren moeilijk: ze raken verstrikt in de Haagse en Brusselse regels. Daar komt bij dat boerenwerk fysiek zwaar is, dat het vaak onder tijdsdruk moet gebeuren, en dat het gepaard gaat met veel administratieve rompslomp. Ieder jaar geven twee- à drieduizend van hen er de brui aan. Dat betekent meestal dat zij en hun gezin afscheid moeten nemen van hun huis en erf, van hun grond en de daarbij behorende manier van leven.

Sommige agrariërs verzetten de bakens: ze leggen zich toe op landschaps-beheer, recreatie, of openen hun deuren voor mensen met een verstandelijke of psychische handicap. Zorgboerderijen (in Nederland zijn er al 432) staan in een lange traditie: in de vroege twintigste eeuw vond de gezinsverpleging van herstellende geesteszieken vaak plaats in boerenfamilies. Die zijn ook nu wel gewend aan extra kostgangers, want vaak wonen drie of meer generaties bijeen. Dat is een bron van gezelligheid maar ook van pijnlijke conflicten.

Oudere Marokkanen kunnen daarover meepraten: velen van hen wonen nu in een grote stad, maar groeiden op het platteland, in een extended family. Dat is een van de redenen waarom de overgang naar Nederland sommigen zo zwaar viel. En over familie gesproken: naar verluidt, zijn veel ggz-werkers van agrarische komaf zijn. Maakt een jeugd op de boerderij je rijp voor de psychiatrie?

---

Het MGv is een uitgave van het Trimbos-instituut in samenwerking met Bohn Stafleu Van Loghum. Het heeft een onafhankelijke redactie. Journalisten en politici kunnen een gratis exemplaar aanvragen: tel. 030-2971100 (fax: 030-2971111) mgv@trimbos.nl of: MGv, Postbus 725; 3500 AS Utrecht. Anderen kunnen een exemplaar bestellen bij BSL Klantenservice, Postbus 246; 3990 GA Houten; 030-6383736 (fax: 030-6383999) http://www.bsl.nl

Zie ook het MGv op de website.