Provincie Overijssel

Twente zet zich internationaal op de kaart

Meer dan 129 handtekeningen onder de internationale ambitie van de regio Twente. Dat wordt het concrete resultaat van de conferentie "Twente in Internationaal Perspectief". Het doel van deze conferentie: samen met alle betrokkenen (overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke partners), zowel binnen Nederland als daarbuiten, de randvoorwaarden benoemen om internationale kansen voor Twente beter te benutten. Gezamenlijk wordt vandaag hier in Hengelo de uitvoeringsagenda voor vastgesteld. V ertegenwoordigers van partijen als provincie, Netwerkstad, Bezirk Münster, UT en KvK committeren zich aan specifieke actiepunten, die zij dit jaar gaan uitvoeren. Aan het einde van dit jaar komen de deelnemers weer bij elkaar om de stand van zaken en de concrete resultaten te bespreken.

Ter voorbereiding op de conferentie heeft de provincie Buck Consultants International een studie laten uitvoeren naar de internationale kansen voor Twente. Hierbij is rekening gehouden met de nationale kaders zoals de Nota Gebiedsgerichte Economische Perspectieven (GEP), de Nota Ruimte en de Nota Mobiliteit. Ook is bijzondere aandacht uitgegaan naar de intermediaire functie van dit gebied tussen de Nederlandse Randstad, het Duitse achterland en de nieuwe Oost-Europese lidstaten en naar de grensoverschrijdende relatie met de Duitse partners in het Bezirk Münster, de steden Münster en Osnabrück en de beide deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. Dit rapport is vanaf 14.00 uur tevens te downloaden op de site van de provincie.

Lissabon-strategie

De conferentie is één van de instrumenten die de provincie inzet om ook op regionaal niveau uitvoering aan de zogenoemde Lissabon-strategie te geven. In maart 2000 besloot de Europese Raad van Ministers in Lissabon dat de Europese Unie moest streven naar het vergroten van haar concurrentiekracht, zodat zij in het jaar 2010 de meest concurrerende regio in de wereld zou zijn.

"Kansen stoppen niet bij de grens"

Staatssecretaris Van Gennip trapte de conferentie af met haar visie op de economische versterking van Twente. De staatssecretaris roemde de verschuiving naar het denken in kansen in plaats van het wegwerken van achterstanden: precies waar het regionaal beleid "Pieken in de Delta" op is gebaseerd. Dit past ook goed in de "Lissabon"-gedachte. Economische regio's maar ook lidstaten storen zich steeds minder aan landsgrenzen dankzij EU-integratie. "Groeikansen stoppen niet bij de landsgrens", betoogde Van Gennip. Ook Twente is gebrand op het grijpen van euregionale kansen: Stedendriehoek Netwerkstad Twente, Münster, Osnabrück. De gedachte achter het Buck-onderzoek noemt Van Gennip een goed voorbeeld van Twentse ondernemingszin. "Twente is een innovatieve regio met (inter)nationale potentie. Dat onderken ik ook in mijn beleid. Regio's spelen een belangrijke rol bij het aanjagen van economische groei, zowel in Europa als in Nederland, als in Duitsland."

Berlijnspoorlijn

De tomeloze inzet en ambitie van deze bijzondere regio op het gebied van wetenschappelijke research, innovatiedrift en onderzoek valt ook internationaal op. Verder zijn er ook op het gebied van arbeidsmarkt, transport en logistiek goede voorbeelden van grensoverschrijdende samenwerking. Volgens het Buck-rapport is hier een uitbreiding mogelijk. Bijvoorbeeld door zwaarder in te zetten op behoud en versterking van de Berlijnspoorlijn, de provincie Overijssel is het hier mee eens.

Het sterkste punt van Twente noemt Van Gennip het grote aantal bekende kennisinstellingen en de daaromheen gegroeide kennisintensieve bedrijvigheid (TU Twente, topinstituten zoals MESA+ en Telematica Instituut). EZ wil helpen dit verder uit te bouwen onder de noemer Technology Valley. Van Gennip ziet een goede toekomst voor het Triangle-concept waarbij voor Twente nadruk zal liggen op Technology. EZ heeft voor circa een miljoen twee projecten gesubsidieerd in het kader van regionaal innovatiebeleid. "Als we echt economische groei ambiëren, moet de Triangle over de grens worden uitgeklapt. Tot een zeshoek met steden Münster en Osnabrück." Dit is precies wat de provincie Overijssel met de conferentie beoogt. Kansen die de internationale ligging van Twente biedt, ook grijpen!

Een overzicht van alle deelnemers aan de conferentie vindt u ingesloten bij dit bericht, evenals het BCI-rapport als pdf-bestand.

Vragen: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2005 Provincie Overijssel