Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal Binnenhof4
Den Haag


- Directie VN en Internationale Financiele Instellingen Bezuidenhoutseweg 67
Postbus 20061
2500 EB Den Haag


Datum


- 13 januari 2005

Behandeld


- Paul Zwetsloot


Kenmerk


- DVF/IF-013/05

Telefoon


- 070-3485839


Blad


- 1/2

Fax


- 070-3484803


Bijlage(n)


- - paul.zwetsloot@minbuza.nl


Betreft


- Uitkomst Club van Parijs besprekingen inzake schuldverlichting voor landen die getroffen zijn door Tsunami-

Met onze brief van 11 januari jl. (kenmerk DVF/IF-009/05) informeerden wij u over de Nederlandse inzet inzake - schuldverlichtingvoor de landen die op 26 december 2004 zijn getroffen door de zeebeving in de Indische Oceaan. Deze kwestie is besproken tijdens de vergadering van de Club van Parijs op 12 januari.

Zoals aangegeven in genoemde brief, heeft Nederland tijdens deze vergadering naar voren gebracht dat schuldverlichting op dit moment geen prioriteit is. Over schuldverlichting zou pas gesproken moeten worden nadat een goede macro-economische en schuldenanalyse beschikbaar zijn. Op basis hiervan kan worden bezien op welke wijze deze landen het beste ondersteund kunnen worden en of, en zo ja in welke mate, schuldverlichting noodzakelijk zal zijn.

Deze positie ondervond steun tijdens de vergadering, waardoor ervoor is gekozen om een eventuele beslissing om tot een vorm van schuldverlichting over te gaan, uit te stellen totdat IMF en Wereldbank een uitvoerige analyse hebben gemaakt van de behoeften van deze landen. In afwachting van deze analyse is besloten dat geen betaling op de lopende schulden wordt verwacht van landen die daarom verzoeken. De overweging hierbij is dat de Club van Parijs die landen nu niet wil belasten met schuldbetalingen.

Mede op aandringen van Nederland zijn hierover enkele belangrijke afspraken gemaakt. Ten eerste is vastgelegd dat alleen landen die hierom verzoeken, van dit uitstel van betaling gebruik kunnen maken.

Ten tweede is afgesproken dat de middelen die door dit uitstel van betaling vrijvallen, aangewend worden voor de humanitaire noden en wederopbouw. Nederland heeft er tenslotte expliciet op aangedrongen dat de kosten van dit uitstel van betaling niet ten koste zullen gaan van de reeds aan Azië toegezegde hulp.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, De Minister van Financiën,

A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven G. Zalm

===