Nieuw-Vlaamse Alliantie


Frieda Brepoels neemt initiatief om orgaandonatie Europees te harmoniseren (13/01/05)

Er is een ernstig tekort aan orgaandonoren. Het aantal beschikbare organen in België is vorig jaar gedaald met 15% ten opzichte van 2003. Ruwe schattingen leren dat elke 3 dagen één patiënt overlijdt omwille van een tekort aan donoren, dit geldt voornamelijk voor lever-, long- en hartpatiënten. De wachttijden voor een niertransplantatie zijn opgelopen tot wel 3 jaar.

Belgische situatie

De Belgische wetgeving op orgaandonatie is goed. Het systeem is gebaseerd op het presumed consent systeem, waarbij iedereen een potentiële donor is tenzij hij, of de familie in eerste lijn, verzet aantekent. Er blijken zich wel grote verschillen voor te doen in weigeringen, de cijfers schommelen tussen de 7 en 20 %, afhankelijk van het ziekenhuis. De relatie arts-familie is cruciaal, de ervaring leert dat, waar de nodige tijd wordt uitgetrokken om alles goed uit te leggen, de familie meestal toestemt met de donatie.

Het sensibiliseren van de medici en paramedici - en in mindere mate van de totale bevolking - is van groot belang. Verder kan onderzoek naar perfusiemechanismen, het inschakelen van hersendoden en het optrekken van de leeftijdsgrens voor donoren, het donatiecijfer ernstig opvoeren.

Europa

Op Europees vlak zijn er verschillende wetgevingen en dit heeft ook zo zijn invloed op de resultaten van orgaandonatie. Spanje heeft een zeer liberaal beleid waar verzet van de familie niet tot de mogelijkheden behoort. In Nederland daarentegen moeten de donoren zich officieel melden.

Daarnaast werken de Benelux, Duitsland, Oostenrijk en Slovenië samen in Eurotransplant, een netwerk waarin organen optimaal gematcht worden, waardoor de kansen op succes toenemen.

Frieda Brepoels dringt aan op een Europese aanpak voor de 25 lidstaten: het aanvaarden van eenzelfde systeem, m.n. het presumed consent systeem, en het toetreden tot Eurotransplant (met een wegingsfactor per lidstaat zoals nu al het geval is) door alle lidstaten. Vanzelfsprekend blijft er nog ruimte voor nationale coördinatie(o.a. transport moet haalbaar blijven) en (ethische) controle in elke lidstaat.

Zij zal niet alleen de Europese Raad en de Europese Commissie hierover ondervragen, maar tevens binnen de EPP-ED fractie -de enige fractie trouwens waarin alle 25 lidstaten vertegenwoordigd zijn - het nodige overleg opstarten.

Auteur:
Dr. Louis Ide, partijraadslid N-VA
Frieda Brepoels, Europarlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be