Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

13 januari 2005

Gorinchem moet werken aan brandveiligheid

De gemeente Gorinchem voert een groot aantal taken op het terrein van wonen, ruimte en milieu voldoende uit. De gemeente neemt echter teveel tijd om voor bestaande gebouwen gebruiksvergunningen af te geven. Hierdoor schiet de gemeente wat betreft de bestaande gebouwen tekort op het gebied van brandveiligheid. Dat is een van de belangrijkste conclusies van een onderzoek van de VROM-Inspectie. De inspectie heeft vorig jaar onderzoek gedaan naar de uitvoering van de taken op het gebied van wonen, ruimte en milieu door Gorinchem in 2003.

De VROM-Inspectie heeft in het onderzoek gekeken naar de manier waarop Gorinchem haar taken op het gebied van wonen, ruimte en milieu uitvoert. Van de afgifte van bouw- en milieuvergunningen, de handhaving daarvan, tot het opstellen van bestemmingsplannen.

Voor een groot aantal taken is de uitvoering door de gemeente voldoende. Waar verbeteringen nodig zijn, heeft de gemeente dat vaak zelf al onderkend. Zo streeft de gemeente er naar om een integraal toezichts- en handhavingsbeleid op te stellen. De VROM-Inspectie onderschrijft de noodzaak hiervan. De gemeente en de VROM-Inspectie zijn het verder eens over de noodzaak dat de achterstand wat betreft de actualisatie van de verouderde bestemmingsplannen moet worden aangepakt. Door de achterstand kon tot voor kort nog buitendijks aan de rivier worden gebouwd, terwijl het rijk dit na de overstromingen in de jaren '90 wil tegengaan. Brandveiligheid voor wat betreft de afgifte van gebruiksvergunningen voor alle bestaande gebouwen, scoort volgens de inspectie wel onder de maat. Bij de afgifte van gebruiksvergunningen voor deze gebouwen, gaat de gemeente uit van een termijn van acht jaar. De VROM-Inspectie vindt dit veel te lang duren. Dit uit het oogpunt van brandveiligheid.

Maatregelen

De VROM-Inspectie heeft de uitkomsten van het onderzoek besproken met de verantwoordelijk wethouder. Inmiddels heeft het College van B&W een plan van aanpak met maatregelen opgesteld. De inspectie vindt dat de gemeente hiermee de juiste stappen zet voor het verbeteren van de situatie. Alleen voor de gebruiksvergunningen houdt het college vast aan het eerder ingenomen standpunt.

Meer informatie

Download het VI-rapport (pdf, 173 KB)

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=19362 )