ANBO

Kamer wil iets extra's voor koopkracht ouderen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft bij minister De Geus van Sociale afgedwongen dat er wat extra's wordt gedaan om de koopkracht te verbeteren van ouderen met weinig inkomen. Tijdens een debat met de bewindsman dinsdag werd een motie van het CDA-Kamerlid Verburg hiertoe gesteund door coalitiegenoot D66 en de linkse oppositie.
Verburg wil dat de fiscale kortingen voor ouderen ook toegankelijk worden voor 65-plussers die geen of heel weinig belasting betalen. Het voorstel moet met terugwerkende kracht worden ingevoerd vanaf 2003 en kost de schatkist 14 miljoen euro per jaar. Het plan zou gefinancierd kunnen worden met geld dat nu nog is bestemd voor het sociale akkoord tussen het kabinet, werkgevers en de vakbeweging.

Net als vorige week toen het CDA-Kamerlid haar voorstel lanceerde, noemde de minister de motie onnodig en de belastingaanpassing ongewenst. Hij erkende wel dat er ruimte is voor het plan zoals Verburg voorstelde en het te zullen bespreken binnen het kabinet.
Volgens het CDA-Kamerlid levert haar zogeheten
verzilveringsregeling alleenstaande ouderen met een laag inkomen 36 euro per jaar op en tweepersoonshuishoudens 72 euro. Het gaat om een groep van ongeveer 85.000 ouderen die nu niet in aanmerking komen voor de ouderenkorting bij de fiscus, omdat ze te weinig belasting betalen om geld terug te krijgen.
Deze groep ouderen heeft volgens Verburg extra steun nodig, omdat ze onvoldoende gebruik weten te maken van andere mogelijkheden als de bijzondere bijstand. Daarom stelde het CDA eerder nog voor om alle ouderen met een inkomen tot 110 procent van het minimumloon eenmalig 100 euro extra te geven. Dat is toen door De Geus afgewezen, omdat het geld ook terechtkomen bij ouderen die niet in financiële problemen zitten.

Het samenwerkingsorgaan van ouderenorganisaties CSO vindt dat het CDA te weinig heeft gedaan om het oorspronkelijk plan van 100 euro voor circa 300.000 AOW-huishoudens er doorheen te krijgen. ,,Wat nu op tafel ligt is te mager'', aldus een woordvoerder van de koepel van vijf seniorenorganisaties met in totaal ruim 600.000 leden. Het CSO ziet meer in de motie van de PvdA voor koopkrachtreparatie van 93 euro voor alle 65-plussers onder de ziekenfondsgrens. Dit kreeg echter onvoldoende steun in de Kamer.