FNV

Pensioenakkoord bij Enna Aerosols toch rechtsgeldig

Bij spuitbussenfabriek Enna Aerosols in Dokkum geldt wel degelijk een akkoord over de ombouw van de vut naar een geïntegreerde pensioenregeling vanaf 63 jaar. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden woensdag in een spoedappèl vastgesteld.

Maar de regeling is volgens het hof nog niet in werking omdat het reglement niet door de werkgever is getekend.

Eerder had de rechter in kort geding de cao 2002-2003, met het pensioenakkoord, ongeldig verklaard omdat een rechtsgeldige handtekening onder het authentieke akte ontbrak.

De handtekeningen waren geplaatst onder later toegevoegde bladen. Volgens het gerechtshof kon dat wel degelijk. Bovendien bleek dat de bevoegde directeur zich direct had bemoeid met het aanmelden van de cao bij de Arbeidsinspectie. Hij kon dus moeilijk ontkennen dat hij niet op de hoogte was van de cao.

"Het komt erop neer dat we een jaar in de ombouw van het pensioen hebben verloren", reageert vakbondsbestuurder Dick de Valk die toch niet ongelukkig is met de uitspraak van de rechter.

De directie van Enna Aerosols had immers beweerd dat er helemaal geen rechtsgeldig akkoord over de geïntegreerde pensioenregeling bestond. In eerste aanleg had de voorzieningenrechter de werkgever gelijk gegeven.

De Valk beraadt zich volgende week met de leden hoe het nu verder niet. Het akkoord over de geïntegreerde pensioenregeling is immers alweer achterhaald door het centraal akkoord. Nu moet een ombouw volgen om de fiscale ruimtes ouderdomspensioen en levensloopverlof aan te wenden.

FNV Bondgenoten is daarom gelukkig dat de voorzieningenrechter ook had bepaald dat Enna Aerosols alsnog 367 duizend euro in het vut-fonds moet storten. Dat geld kan nu worden ingezet voor de pensioenvoorziening. Tegen die uitspraak was Enna Aerosols niet in beroep gegaan.

Het gerechtshof keurde de cao voor 2003-2004 wel af omdat deze namens de werkgever door een onbevoegde was getekend. De loonsverhoging uit die cao is gewoon betaald.