Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.30 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200400518/1
Beroep van de Stichting Behoud Leefmilieu en Natuur Maas en Waal uit Beneden-Leeuwen tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Gelderland waarbij goedkeuring is verleend aan het rapport "Nader onderzoek inzake sedimentkartering" en het rapport "Acceptatie Reglement Baggerspecieberging Kaliwaal" en andere documenten die zijn voorgelegd door Delgromij B.V. De stukken moeten worden voorgelegd op grond van de milieuvergunning die eerder aan Delgromij is verleend. In beroep wordt onder andere aangevoerd dat er geen zelfstandige beoordeling zou zijn gemaakt van de gevolgen van de baggerstort voor het milieu.


* 200401960/1
Hoger beroep in verband met de afwijzing door de gemeenteraad van Zwolle van het inleidend verzoek tot het houden van een referendum over het concept-raadsbesluit tot ontwikkeling van het multifunctioneel complex aan de Oosterenk voor FC Zwolle. Deze procedure gaat om het verzoek om een raadplegend referendum op grond van de Referendumverordening Zwolle en ziet op het concept-raadsbesluit tot ontwikkeling van het stadiongebied. In de landelijke en regionale media is onlangs bericht dat 'de inwoners van Zwolle op 2 maart kunnen stemmen over de mogelijke komst van een grote gokhal bij het nieuwe stadion van FC Zwolle'. Daar gaat het om een raadgevend correctief referendum en een procedure op grond van de Tijdelijke referendumwet voor het complex aan de Oosterenk.


* 200402502/1
Beroep van de vereniging "Singelpingel" tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland waarbij goedkeuring is verleend aan het stadsvernieuwingsplan "Voorschriften stadsvernieuwingsplannen: "Schilderswijk-Centrum, 10e herziening", "Schilderswijk-West, 10e herziening", "Schilderswijk-West, herziening van de 6e herziening" en "Houtzagerij, 1e herziening" (Beschermd Stadsgezicht)" van de gemeente Den Haag. Het stadsvernieuwingsplan ziet op een gebied dat eerder is aangewezen tot beschermd stadsgezicht en heeft een breedte van ongeveer 30 tot ongeveer 70 meter aan de Houtzagerssingel, het Om en Bij, de Hooftskade en het Groenewegje (gedeeltelijk). Het plan is een gedeeltelijke herziening van bestaande stadsvernieuwingsplannen. De bedoeling is dat voor dit gedeelte van het beschermde stadsgezicht en de daarin voorkomende beeldbepalende panden een beschermende regeling wordt opgenomen. Het is daarmee een aanvullende regeling op de al bestaande beschermende regelingen in de Monumentenwet 1988 en de Monumentenverordening Den Haag. "Singelpingel" stelt onder meer dat de voorschriften ontoereikend zouden zijn om het behoud van het gevelbeeld, met name langs de Hooftskade en de Houtzagerssingel, te waarborgen.


* 200402756/1
Beroepen van de Kamer van Koophandel voor Amsterdam, de Vereniging IJmuider Strandexploitanten en het college van burgemeester en wethouders van Velsen tegen de weigering door de Minister van LNV om een vergunning te verlenen op grond van de Natuurbeschermingswet. De vergunning was aangevraagd voor de aanleg van de aansluiting van de IJmuiderslag (aanleg keerlus en uitbreiding parkeerplaatsen) in het natuurgebied Duinen bij Velsen. Het beroep is gericht tegen het tweede besluit dat de Minister heeft genomen naar aanleiding van een eerdere uitspraak van de Afdeling op 6 november 2002 (200105583/1). In beroep wordt aangevoerd dat er in de toekomst verpaupering van het strand zal optreden en dat niet alle mogelijkheden op het gebied van de werkgelegenheid op het strand kunnen worden benut als er geen tweede ontsluitingsweg kan worden aangelegd. Zie ook de uitspraak van vandaag met zaaknummer 200403173/1. Deze uitspraak heeft betrekking op de weigering vergunning te verlenen op grond van de Natuurbeschermingswet voor de aanleg van een drainageleiding.


* 200403036/1
Hoger beroep in verband met de vergunning die het college van B&W van Den Haag in september 2003 heeft verleend voor de woningonttrekking voor de woningen in de "Zwarte Madonna". Op grond van de Haagse Huisvestingsverordening verleent het college een onttrekkingsvergunning als naar zijn oordeel het belang dat is gediend met de onttrekking groter is dan het belang van het behoud of de samenstelling van de woonruimtevoorraad. Onder anderen bewoners van de "Zwarte Madonna" hebben aangevoerd dat het met de onttrekking gediende belang minder zwaarwegend is, omdat met de onttrekking wordt beoogd ruimte te maken voor nieuw te bouwen kantoren voor twee ministeries, terwijl er in de directe omgeving veel leegstaande kantoorruimte beschikbaar is. Daarnaast blijkt volgens hen uit een rapport dat mede in opdracht van de gemeente Den Haag is opgesteld, dat er in de regio een tekort is van 7.560 huurwoningen. Zie ook in deze lijst zaaknummer 200403277/1 (sloopvergunning voor de "Zwarte Madonna").


* 200403116/1
Beroep van de "Stichting Vogelwacht Egmond" uit Bergen tegen de vergunning die de Minister van Verkeer en Waterstaat heeft verleend aan "Nuon Duurzame energie N.V." voor de bouw van een windmolenpark op de Noordzee. In beroep wordt met name gesteld dat er geen adequaat meetsysteem bestaat om het aantal 'aanvaringsslachtoffers' onder vogels ten gevolge van het in werking zijn van het windmolenpark te meten. Verder wil de Stichting een deel van het geld ontvangen dat de Minister ter beschikking stelt ter compensatie van aangetaste natuurwaarden.


* 200403277/1
Hoger beroep in verband met de vergunning die het college van B&W van Den Haag in september 2003 heeft verleend voor de sloop van woningen en bedrijfsruimten, gelegen aan de Turfmarkt en Schedeldoekshaven in Den Haag. Dit gebouw staat beter bekend als het complex de "Zwarte Madonna". Onder anderen bewoners van de "Zwarte Madonna" verzetten zich tegen de sloop. In maart 2004 heeft de rechtbank in Den Haag hun bezwaren ongegrond verklaard en de sloopvergunning in stand gelaten. Nu moet de Afdeling bestuursrechtspraak in hoger beroep zich over deze kwestie buigen. Tegenstanders van de sloop hebben onder meer aangevoerd dat de sloopvergunning niet had mogen worden verleend, nu het bestemmingsplan "Wijnhavenkwartier" nog niet onherroepelijk is. Met dit bestemmingsplan, dat onder meer betrekking heeft op het gebied waar de "Zwarte Madonna staat, wil de gemeente een gedeelte in de Haagse binnenstad vernieuwen en onder meer woningen, kantoorruimte en horeca ontwikkelen. Volgens de tegenstanders moet de sloopvergunning worden vernietigd, omdat voor de geplande nieuwbouw die op de plaats van de "Zwarte Madonna komt, voldoende alternatieve locaties zijn en omdat de sloop in hun ogen onaanvaardbaar is vanwege een enorm gebrek aan goede en betaalbare huurwoningen. Zie ook in deze lijst zaaknummer 200403036/1 (vergunning woningonttrekking voor de "Zwarte Madonna").


* 200403647/1
Hoger beroep in verband met de last onder dwangsom die de burgemeester van Leeuwarden heeft opgelegd om de aanbieding van tantra-massage in een woning in Leeuwarden te beëindigen. De rechtbank in Leeuwarden heeft in maart 2004 een eerder beroep tegen deze last onder dwangsom gegrond verklaard. Naar het oordeel van de rechtbank had de burgemeester van Leeuwarden het bezwaar van betrokkene dat er met dit besluit sprake is van strijd met het gelijkheidsbeginsel, onvoldoende weerlegt. De burgemeester is het niet eens met deze uitspraak van de rechtbank en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.