FNV

`Overheid moet aandelenpakketten topmanagers aanpakken'

Het kabinet moet zijn beloftes uit het regeerakkoord inlossen en met belastingmaatregelen de voortdurende verrijking aan de top aanpakken. Dat zegt FNV's vice-voorzitter Agnes Jongerius over de publicaties waaruit blijkt dat topmanagers zichzelf steeds grotere aandelenpakketten uit het eigen bedrijf toe-eigenen. Dat meldt het FNV e-Magazine woensdag. De aandelenpakketten mogen bij de maatregelen niet buiten schot blijven. Hiermee kunnen topmanagers bovenop de riante salarissen nog vele miljoenen cashen, zo bleek uit een inventarisatie van de Volkskrant. Numico-baas Bennink spant de kroon met een pakket van vijf miljoen euro.

"Een perverse prikkel," aldus Jongerius. "Als je topmanagers grotendeels in aandelen gaat belonen, loop je het risico dat ze meer bezig zijn met de waan van de beurs dan het langetermijnbelang van het bedrijf waar ze voor werken. Met die astronomische aandelenpakketten bind je de kat op het spek."

Jongerius wijst daarbij op de schandalen in de VS waar boekhoudfraudes de banen van tienduizenden werknemers op het spel zetten. De vakbondsvrouw verwijt het kabinet `aanhoudende laksheid' door zich achter de gedragscode Tabaksblat te verschuilen die op 1 januari voor beursgenoteerde bedrijven is ingegaan. Jongerius noemt de code een vooruitgang omdat de beloningen transparanter worden, maar betreurt dat er geen wettelijke sancties zijn. "Met transparant zakkenvullen schieten we dan ook weinig op," aldus Jongerius. Ook de Vereniging van Effectenbezitters is kritisch.