Gemeente Rotterdam

Het College van B en W heeft delen van de deelgemeente Charlois en Feijenoord voorgedragen als kansenzones. Deelgemeente en gemeenteraad moeten zich nog uitspreken over de plannen.

In de economische kansenzones komen ondernemers in aanmerking voor een investeringspremie van maximaal 100.000 euro in drie jaar. Dat geldt voor zittende ondernemers en nieuwkomers. Het Rijk stelt hiervoor 24 miljoen euro beschikbaar. Met dit geld zullen ook woningen boven winkelpanden worden opgeknapt. De OZB-opbrengsten vloeien niet langer in de gemeentekas, zij worden voor 100 procent geïnvesteerd in de kansenzones. Ondernemers mogen zelf meebeslissen welke bestemming het geld krijgt: opknappen van de openbare ruimte, veiligheidsprojecten of bijvoorbeeld promotie van het gebied. Ook komt er één loket voor ondernemers, waar zij informatie krijgen over de bijzondere mogelijkheden van kansenzones. Daarnaast is de gemeente van plan om vastgoed voor een symbolisch bedrag aan marktpartijen te verkopen. Hieraan is de eis verbonden dat de panden versneld een opknapbeurt ondergaan.

Economische "kansenzones" zijn een belangrijk onderdeel van het actieprogramma Rotterdam zet door. Doel van dat actieprogramma is het aanpakken van de problemen in sommige delen van de stad, waar het aantal sociaal-economisch zwakke bewoners toeneemt, evenals de overlast door criminaliteit. De kansenzones zijn bedoeld om de economie en daarmee de werkgelegenheid in probleemwijken een impuls te geven.

Als de kansenzones in Rotterdam ingang vinden, is dat een primeur voor Nederland. In Noord-Frankrijk bestaat dit soort gebieden al langer. Rotterdam overweegt in een later stadium ook op andere plaatsen in de stad, waar de leefbaarheid onder druk staat, dit soort gebieden in te stellen.

Bron: Bestuursdienst, 12-01-2005