Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal
Binnenhof4
Den Haag
- Directie VN en Internationale Financiele Instellingen
Bezuidenhoutseweg 67
Postbus 20061
2500 EB Den Haag
Datum
- 12 januari 2005
Behandeld
- Paul Zwetsloot
Kenmerk
- DVF/IF-009/05
Telefoon
- 070-3485839
Blad
- 1/2
Fax
- 070-3484803
Bijlage(n)
- - paul.zwetsloot@minbuza.nl
Betreft
- Uw verzoek inzake schuldkwijtschelding en nadere regeringsinzet n.a.v. zeebeving Indische Oceaan-
-
Graag - bieden wiju hierbij- een reactie aan op uw brief van - 7 januari 2005met kenmerk - 05-BuZa-01inzake - schuldkwijtschelding en nadere regeringsinzet n.a.v. zeebeving Indische Oceaan. In deze brief zullen wij ingaan op uw vragen ten aanzien van schuldverlichting. De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking zal separaat reageren op uw vragen over de nadere regeringsinzet naar aanleiding van de zeebeving in de Indische Oceaan.
In uw brief verzoekt u ons om informatie over de inzet van de Nederlandse regering ten aanzien van schuldverlichting voor de landen die op 26 december 2004 zijn getroffen door de zeebeving in de Indische Oceaan. Deze kwestie wordt besproken tijdens de vergadering van de Club van Parijs op 12 en 13 januari. De inzet van de Nederlandse regering en de belangrijkste overwegingen die daaraan ten grondslag liggen zijn de volgende.
De internationale gemeenschap moet de getroffen landen omvangrijke steun verlenen om de ramp te boven te komen. Nederland levert hieraan een aanzienlijke bijdrage. Maar niet alleen de omvang van de steun is belangrijk, ook de vorm waarin de steun verleend wordt. De Nederlandse regering is vooralsnog geen voorstander van schuldverlichting. Op dit moment moeten de getroffen gebieden direct hulp krijgen. Daarbij heeft steun voor wederopbouw en noodhulp voorrang. Zodra er meer macro-economische
gegevens beschikbaar zijn, er een schuldhoudbaarheidsanalyse gemaakt is waaruit blijkt of deze landen een schuldenprobleem hebben en er een analyse gemaakt kan worden van de concrete behoeften van de getroffen landen voor de wederopbouw, kan bekeken worden welke vorm van structurele ondersteuning het meest gepast is.
Schuldverlichting is daarbij één van de mogelijkheden. Indien er schuldverlichting wordt verleend, is het belangrijk dat de getroffen landen voldoende zekerheid verschaffen, dat de vrijvallende middelen op een goede wijze worden besteed.
De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, De Minister van Financiën,
A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven G. Zalm
===
Ministerie van Buitenlandse Zaken