Fort Kijkduin


Octopussen in aquarium terug

In de Middelandsezee bak treft u momenteel een 3-tal octopussen aan. Bekijk deze dieren, en zie hoe snel ze van kleur kunnen veranderen.

Kleine Kraak (Octopus vulgaris)

De octopus wordt ook wel kraak genoemd. Hij ziet er sierlijk uit met de acht lange armen.
De octupus behoord tot de stam weekdieren .

Leefgewoonten

Als bewoner van de zeebodem woont de inktvis gewoonlijk in een holte of rotsspleet in ondiep water. De octupus beweegt zich zwemmend of kruipend op zijn armen voort.

Overdag houdt de octopus zich de meeste tijd verborgen. De ogen van de octopus zijn voorzien van oogleden, en de ogen zijn aan het gedempte licht onder water aangepast.
De ogen kunnen zo goed bewegingen waarnemen en structuren herkennen.

Voedsel

De octopus gaat pas op jacht als het daglicht verdwenen is. Het lievelingsvoedsel zijn o.a. kreeften, mosselen en krabben. Wij geven de octopussen vooral gambas te eten.
Een handige bijkomstigheid van de octopus is, dat hij van kleur kan veranderen. Dit is makkelijk als hij op jacht gaat en zich moet verstoppen.

Voortplanting

Ongeveer een week nadat het vrouwtje door het mannetje is bevrucht, legt het vrouwtje in haar nest trossen eitjes die ze inbedt in een geleiachtige massa. Zij houdt tot aan het uitkomen, na vier tot zes weken, de wacht.
Uit de eieren kruipen larven die er, drie mm groot, al als echte octopussen uitzien. Zij zweven samen met het plankton in het water. Tenslotte zinken ze naar de zeebodem, waar zij snel uitgroeien.

Vijanden in het water

De octopus staat bij veel dieren die in het water leven op het menu. Dit zijn o.a. de moeraal, zeepaling, dolfijnen en haaien.

De octopus probeert zich te verdedigen door een wolk inktachtige stof het water in te spuiten, waardoor de achtervolger de reuk verliest, en zo niet meer precies weet waar de octopus zich bevind.

Overige informatie

Als een kraak gewond raakt aan een arm die voor hem van levensbelang is, kan er weer een nieuwe aangroeien.