Ingezonden persbericht


Utrecht, 12 januari 2005

GEHARD STALEN KETTING STERKER DAN FIETSENDIEF

Fietsersbond test meer dan 40 fietskettingen

De Fietsersbond heeft meer dan veertig fietskettingen getest. Als beste uit de kniptest kwamen: Abus Steel-O-Chain 810 (¤ 34,75), Cordo kettingslot 910/100 (¤ 37,50), Abus Winner Chain 92W65/8 KS (¤ 41,95) en Bumper Chain 31 (¤ 29,90). De test verschijnt in het januarinummer van de Vogelvrije Fietser, het tijdschrift van de Fietsersbond. De testresultaten zijn te vinden op www.fietsersbond.nl

In een kniptest is gemeten hoeveel kracht er nodig is om de kettingen door te knippen. De kettingen die als beste uit de test komen, zijn van een venijnig hard staal. Ze zijn zo hard dat een fietsendief deze niet met een betonschaar kan doorknippen. Een belangrijke eigenschap van deze meest sterke kettingen is dat de schakels niet alleen aan de buitenkant goed gehard zijn, maar dat de schakels ook aan de binnenkant behoorlijk taai zijn. Het uiterlijk van een ketting - dunne of dikke schakels - is niet doorslaggevend voor de kwaliteit. Wel belangrijk is of de ketting van gehard staal is. Dit blijkt uit het onderzoek dat de Fietsersbond heeft laten uitvoeren door de Afdeling Technische Materiaalwetenschappen van de Technische Universiteit Delft.

Betonschaar nagebouwd
Om de beste ketting - Abus Steel-O-Chain 810 - kapot te knippen is een kracht van 51 duizend newton nodig. Een doorsnee fietsendief kan met een betonschaar (van 60 cm) echter maximaal 10,9 duizend newton uitoefenen, mits hij alleen armkracht kan gebruiken. Voorwaarde is dus wel dat de ketting hoog bevestigd is aan de fiets en de vaste wereld (meer dan 50 cm van de grond). Want als de fietsendief de betonschaar op de grond kan leggen, kan hij met zijn lichaamsgewicht meer kracht zetten. Volgens de Fietsersbond is het dus - naast de aanschaf van een goed slot - ook belangrijk hóe je de fiets precies op slot zet. Een fietsslot moet je nooit op de grond laten bungelen.
De kniptest van de Fietsersbond concentreerde zich op gehard stalen kettingen omdat deze samen met beugelsloten het beste type fietssloten zijn. Uit een eerder onderzoek van de Fietsersbond bleek dat gehard stalen kettingen en beugelsloten veel beter zijn dan kabelsloten, spiraalkabels, ringsloten en pantserkabelsloten. Alleen kettingen van maximaal 40 euro zijn in de test opgenomen.
Ter vergelijking zijn ook enkele spiraalkabelsloten aan een kniptest onderworpen. Het resultaat is bedroevend. De kabeltjes bieden geen bescherming tegen betonscharen. Ook kabeltjes die bij een ringslot horen, zijn een geliefde prooi voor fietsendieven. Bij stationsstallingen liggen dan ook vaak doorgeknipte kabels op straat.

Namaakkettingen
In een eerder onderzoek van de Fietsersbond uit 2001 kwamen de Red Chain en Yellow Chain van Cyclops als meest voordelige en goede kettingen uit de bus. Deze inmiddels populaire kettingen zijn te herkennen aan een rode of gele plastic hoes. Sindsdien zijn er veel meer gehard stalen kettingen op de markt gekomen. De Red Chain eindigt nu op de zevende plaats, de Yellow Chain op plaats 21. Opmerkelijk is wel dat er een kwaliteitsverschil is tussen verschillende exemplaren van deze kettingen (van verschillende importeurs). Door de grote populariteit zijn er namaakversies in omloop gekomen.
De Fietsersbond voert dit jaar een campagne tegen fietsdiefstal: 'Offensief: Houd de Fiets'. Herkenbare foto's van de geteste kettingen en namaakkettingen, en tips voor hoe je het beste je fiets op slot kunt zetten, zijn te vinden op de website van de Fietsersbond: www.fietsersbond.nl/sloten