Veilig Amsterdam
Gemeente Amsterdam
College stemt in met plan Fysieke Veiligheid
12/01/2005
AANPAK FYSIEKE VEILIGHEID VERDER VERSTERKT
De aanpak van de fysieke veiligheid in Amsterdam wordt verder versterkt. Het college van B&W heeft ingestemd in met het onderdeel Fysieke Veiligheid van het Integraal Veiligheidsplan Amsterdam. Het plan fysieke veiligheid biedt een overzicht van de bestaande en toekomstige maatregelen op dit terrein. Daarbij wordt ingegaan op de veiligheid van bouwwerken (zoals bij stadsuitbreiding en vernieuwing), de productie, vervoer en opslag van gevaarlijke stoffen, tunnelveiligheid van zowel weg als spoor. Ook de rampenbeheersing komt in dit plan aan bod. Uit de verschillende rapportages en onderzoeken blijkt dat in Amsterdam op deze terreinen een hoog veiligheidsniveau is bereikt.
Mede naar aanleiding van de vuurwerkramp in Enschede en de nieuwjaarsbrand in Volendam zijn er veel landelijke initiatieven genomen om de risico's voor burgers te beperken. Ook in Amsterdam heeft dit z'n uitwerking gehad. Achterstanden bij de vergunningverlening worden ingelopen en de handhaving wordt uitgebreid, bijvoorbeeld op het terrein van de brandveiligheid. Projecten die grote gevolgen hebben in de openbare ruimte, zijn inmiddels verplicht aan te geven hoe zij gaan zorgen voor een goede bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en communicatie tijdens de bouw.
Het plan Fysieke Veiligheid heeft tot doel het inzicht in de huidige werking van het beheer, de vergunningverlening, de toezicht en handhaving op de diverse deelterreinen te vergroten. Hierdoor kan ook de samenwerking van de vele partijen die betrokken zijn bij veiligheid verder verbeteren. Daarbij gaat het om een verbetering van procedures, maar ook om praktische maatregelen. Zo komt er een handboek ook via internet te raadplegen- met maatregelen om de bouwveiligheid te vergroten.