Erasmus MC


06-01-05: Meer inzicht in herstel DNA-breuken

Rotterdam, 6 januari - Op woensdag 12 januari promoveert Eric Weterings aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het proefschrift 'DNA-Dependent Protein Kinase in Non-Homologous End-Joining: Guarding Strategic Positions'. Hij introduceert hierin een model dat beschrijft hoe vier samenwerkende enzymen DNA-breuken in menselijke cellen herstellen. Dit nieuwe model draagt bij aan een beter begrip van het mechanisme dat de cel ter beschikking heeft voor het herstel van DNA-schade.

DNA-breuken behoren tot de ernstigste beschadigingen waaraan het genetisch materiaal onderhevig is. De breuken kunnen optreden door blootstelling aan mutagene en kankerverwekkende stoffen of door radioactieve straling, bijvoorbeeld bij stralingstherapie. Een DNA-breuk die niet wordt gerepareerd, heeft ernstige gevolgen voor de cel. De breuk veroorzaakt problemen tijdens de celdeling, die meestal de dood van de cel tot gevolg hebben. Wanneer de getroffen cel in leven blijft, kan deze cel zich tot een kankerhaard ontwikkelen. Vele soorten bloedkankers worden gekenmerkt door chromosomale afwijkingen die veroorzaakt zijn door niet-herstelde DNA-breuken.

De promovendus onderzocht een enzymatisch proces dat zich binnen de menselijke cel afspeelt en dat verantwoordelijk is voor het efficiënte herstel van DNA-breuken: non-homologous end-joining (NHEJ). Dit proces wordt uitgevoerd door vier enzymen die in staat zijn om beide uiteinden van een gebroken DNA-molecuul weer bijeen te brengen en chemisch met elkaar te verbinden tot één geheel. In zijn proefschrift presenteert Weterings een nieuw model van het moleculaire mechanisme van het NHEJ proces.

De biochemische experimenten die ten grondslag liggen aan het model, duiden op een belangrijke rol voor het enzym 'DNA-dependent protein kinase' (DNA-PK). Dit enzym blijkt in staat om zich zeer sterk te binden aan de uiteinden van een gebroken DNA-molecuul en deze uiteinden te beschermen tegen verder verval. Het DNA-PK molecuul is tevens in staat om een moleculaire brug tussen de DNA-uiteinden te slaan. Wanneer de DNA-uiteinden dicht genoeg bijeen zijn gebracht, maakt het DNA-PK deze uiteinden weer vrij, zodat ze door een ander enzym chemisch met elkaar verbonden kunnen worden. Op deze wijze beschermt DNA-PK de uiteinden van een gebroken DNA-molecuul, totdat het moment komt waarop ze dicht genoeg bijeen zijn gebracht om herstel van de breuk mogelijk te maken.

Promotie: 12 januari 2005, 13.45 in Collegezaal 7, Erasmus MC - Faculteit.
Promotor: Prof.dr. J.H.J. Hoeijmakers