PERSBERICHT - 2004-12-20

Ambassadeur verricht officiële opening Turkse presentatie op Vakantiebeurs

Turkije wil het hele jaar door vakantieland zijn

Turkije wil het hele jaar door vakantieland zijn. Om dat te benadrukken zal het land zich op de Vakantiebeurs 2005 groter manifesteren dan ooit. Tot de exposanten behoren het Turks Verkeersbureau, DII, Oger Tours en First Class, o.a. gespecialiseerd in Istanbul en golfreizen. De Turkse ambassadeur zal hoogstpersoonlijk de stand openen in Hal 7 van de Jaarbeurs in Utrecht.

In het eigen Turkse restaurant zullen heerlijke traditionele drankjes en maaltijden worden geserveerd. De Vakantiebeurs wordt gehouden van woensdag 12 tot en met zondag 16 januari. Turkije, dat in de zonnige zuidwestelijke kuststreken rond Bodrun, Antalya en Alanya vele duizenden Nederlandse vakantiegangers al of niet all inclusive ontvangt, profiteert van een explosieve groei en is uitgegroeid tot een topper onder de vakantielanden.

Tien jaar terug nog een te ontdekken vakantieland, nu ontvangt Turkije vanuit Nederland maar liefst 1,2 miljoen gasten per jaar. Een stijging ten opzichte van de telling in 2003 met 40 procent. Dit groeicijfer zal nog verder toenemen, want de klant vraagt en het aanbod stijgt. Aan de zuidkust zijn accommodaties met 100.000 extra bedden in aanbouw. Nieuwe vakantieplaatsen en reispakketten zullen op zeer korte termijn worden aangeboden.

Rijke natuur
Hakan Pinar, werkzaam bij een op Turkije gerichte reisorganisatie, geeft vooral hoog op over de prachtige noordkust van zijn geboorteland, waar hij ooit zelf als gids heeft gewerkt. Het landschap langs de Zwarte Zee is zo rijk aan natuur en afwisseling. Er is weliswaar geen badplaatsencultuur zoals in het zuidwesten en westen van Turkije, maar vooral de fly-drive zou het erg goed doen in dat gebied. Citytrips naar Istanbul zijn erg populair. In 2003 vlogen ruim 10.000 Nederlanders naar deze stad voor een kort stedenbezoek, dit jaar wordt naar verwachting de 50.000 gehaald. Veel bezoekers die wat langer in Turkije verblijven ondernemen trips van Istanbul naar de mooie kusten van het noorden. Ook vanuit Ankara is deze kust goed te ontdekken.

Gastvrijheid
Vanaf Istanbul aan de Bosporus tot aan Trabzon zijn mooie tochten te maken, al is de toeristische ontwikkeling daar nog lang niet zo sterk als in het zuidwesten en westen van het land. Maar dat is dan toch ook weer de charme voor mensen die tijdens hun vakantiereis nog iets willen ontdekken. Zo kan het gebeuren dat mensen je uitnodigen om bij hun thuis mee te eten en te overnachten: Gastvrijheid is daar nog vanzelfsprekend. Ook Capadocië en het weidse centraal-Turkije hebben de nieuwsgierige vakantieganger nog veel nieuws te bieden en de belangstelling voor achterland, geschiedenis en cultuur alleen maar groeien.

Verkenning
Terwijl aan de westkust nog enkele nieuwe badplaatsen ontwikkeld zullen worden, zal de verkenning van het oosten van Turkije steeds meer op gang komen. Dat is een ontwikkeling die ook Zuid-Frankrijk en Spanje hebben gekend. Eerst komen de mensen voor de zon, het strand en de goede betaalbaarheid van een mooie vakantie. Daarna krijgen ze steeds meer zin in een verkenning van het achterland. Hoe zien de dorpjes er uit en het landschap erachter. De mensen gaan dieper in op de geschiedenis en willen dan meer gaan zien.
Het aantal vluchten en vertrekplaatsen naar Turkije zal volgend jaar groeien. Eilanden, stedentrips en skivakanties zullen een eigen plaats krijgen in de gespecialiseerde reisgidsen, die het thema Turkije, twaalf maanden per jaar vakantieland zullen voeren.

Vakantiebeurs
De openingstijden van de Vakantiebeurs 2005 zijn woensdag 12 tot en met zondag 16 januari van 10.00 tot 18.00 uur. Let op: vrijdag 14 januari van 10.00 tot 22.00 uur. Bezoekersinformatie: tel. 0900-52272387 ( 0,45 per minuut).

Noot voor de redactie (