Time : 4:22:09 PM
Date : Tuesday, January 11, 2005
Sender Name: Ethias

De onderlinge verzekeringsmaatschappijen doen onbewust aan behoorlijk bestuur en vooral zonder het wereldkundig te maken, zegt AISAM inzijn recent gepubliceerde CSR rapport.

Op 9 december laatsleden werd in België een gedragscode voor behoorlijk bestuur (corporate governance) voorgesteld. Deze gedragscode werd in onderling overleg uitgewerkt door de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen, het Verbond van Belgische Ondernemingen en Euronext.

De code legt de regels van behoorlijk bestuur vast voor de in België beursgenoteerde bedrijven en is gebaseerd op het principe « comply or explain ». Het gaat dus om een instrument voor zelfregulering met betrekking tot corporate governance.

Hoewel de tekst zich in eerste instantie richt tot beursgenoteerde bedrijven is het niet ondenkbaar dat in een tweede fase alle bedrijven de regels voor behoorlijk bestuur zullen moeten eerbiedigen, ook de onderlinge verzekeringsmaatschappijen.

De onderlinge verzekeringsmaatschappijen die lid zijn van AISAM (Association Internationale des Sociétés d'Assurance Mutuelle) (1) hebben de ethische en maatschappelijke waarden trouwens al lang in hun beleid geïntegreerd : « De onderlinge verzekeringsmaatschappijen doen nu al aan behoorlijk bestuur en aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, zonder het te weten en - vaak - zonder het wereldkundig te maken ».

Deze vaststelling werd gepubliceerd door AISAM (2) in zijn verslag van October 2004 : « La responsabilité sociale : l'indispensable chantier des mutuelles d'assurance / Social responsibility : key theme for mutual insurance companies »

De meeste bedrijfsleiders die door de auteurs van het rapport ondervraagd werden omschrijven deze principes als «vanzelfsprekend». De onderlinge verzekeringsmaatschappijen integreren de ethische en maatschappelijke waarden (zoals solidariteit, verplichtingen tegenover de leden-verzekerden, steun aan sociale verenigingen, integratie van andere dan zuiver financiële overwegingen, enz.) immers van bij het begin in de banden die zij ontwikkelen met hun leden, hun klanten, de representatieve werknemersorganisaties, de lokale gemeenschap en de lokale overheid.

Voor de leden van AISAM is maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) dan ook veel meer dan alleen maar een communicatie-instrument - het gaat voor hen om een écht beleidsinstrument, dat integraal deel uitmaakt van de strategie en de filosofie van de onderneming.

Dit rapport is het resultaat van talrijke benchmarks en enquêtes. Het zet aan tot nog meer initiatieven en nog meer pedagogiek met betrekking tot deze onderwerpen die zeker moeten worden gestimuleerd.

« Corporate governance » (behoorlijk bestuur)

AISAM's werkgroep (3) heeft twee grootschalige enquêtes opgezet bij zijn leden, één met betrekking tot maatschappelijk verantwoord ondernemen en één m.b.t. corporate governance. Alle antwoorden werden in de bijlage van het rapport opgenomen.

Voor elk onderzocht MVO-instrument werd dezelfde modus operandi gevolgd : er werd per instrument een fiche opgesteld gebaseerd op een definitie, wat er m.b.t. dat instrument op het spel staat, een voorstel tot praktische tenuitvoerlegging en enkele concrete voorbeelden die door de AISAM-leden toegepast worden. Het verslag vermeldt bovendien een contactpersoon voor wie het onderwerp verder wil uitdiepen.

Enkele voorbeelden van onderwerpen die in het kader van de MVO-instrumenten aangekaart worden : werkgelegenheidsbeleid, hoe het lidmaatschap voor de leden-verzekerden waardevol in te vullen, sociale inspanningen in de lokale gemeenschap, het ethisch comité enz... Het rapport gaat zowel praktisch als theoretisch op al deze onderwerpen in.

Ook de sociale balans en de maatschappelijke balans, de instrumenten waarmee verantwoording wordt afgelegd over de maatschappelijke verantwoordelijkheid, worden behandeld.

Een concrete studie

In het verslag en de bijlagen zijn heel wat concrete voorbeelden opgenomen van hoe de AISAM-leden MVO in de praktijk brengen.

Een voorbeeld : Ethias heeft resoluut gekozen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en heeft hiervoor een meerjarenplan met verscheidene concrete projecten ontwikkeld : dit omvat bv. het verkrijgen van het sociaal label voor zijn woningverzekering 'alle risico's', het opstellen van een sociale ethische code en gedragscodes, de oprichting van een ethisch comité, de ontwikkeling van een ethisch en solidair financieel product, enz.

Deze concrete voorbeelden illustreren de aanpak van de sector in de praktijk maar zijn tegelijkertijd ook inspirerend om het MVO bewust en systematisch verder uit te werken.

(1) AISAM - Association Internationale des Sociétés d'Assurance Mutuelle (vrij vertaald : Internationale Vereniging van Onderlinge Verzekeringsmaatschappijen) verdedigt sinds 1964 de principes van de onderlinge verzekering in de hele wereld. De leden zijn vooral afkomstig uit Europa en vertegenwoordigen uitsluitend onderlinge verzekeringsmaatschappijen : 160 kleine tot grote ondernemingen zijn rechtstreeks lid, 440 andere worden vertegenwoordigd door een beperkt aantal nationale verenigingen. Vermits zij geen aandeelhouders hebben, streven de onderlinge verzekeringsmaatschappijen uitsluitend het voordeel van hun leden-verzekerden na.

(2) Het rapport is beschikbaar in het Frans en het Engels en kan worden aangevraagd bij het AISAM-secretariaat : de Meeûssquare, 22B/16 B -1050 Brussel, tel : +32 (0)2 503 38 78, fax : +32 (0)2 503 30 55, e-mail : aisam@aisam.org. Web : ww.aisam.org

(3) Het rapport werd opgemaakt door de werkgroep « Praktische en fundamentele research». Eén van de opdrachten van deze werkgroep is het uitwerken van pistes waardoor de onderlinge
verzekeringsmaatschappijen zich in het nieuwe millennium kunnen waarmaken. De werkgroep kon hierbij rekenen op de steun van het AISAM-secretariaat en van een netwerk bestaande uit een vijftiental onderlinge verzekeringsmaatschappijen. In het kader van dit brede "re-thinking" van de onderlinge verzekeringswereld heeft de werkgroep de voorkeur gegeven aan een positieve, dynamische impact en koos zij voor de toekomst resoluut voor een beleid van maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Wie meer informatie wenst kan contact opnemen met
Lieve Lowet, secretaris-generaal van AISAM : +32 (0) 473 53 00 80 of met Benoit Rigo, persattaché Ethias : +32 (0) 4 220 39 40