NVM

spacer

spacer

Persberichten

11 januari 2005

Prijzen grondmarkt in 2004 licht gedaald, transacties blijven op peil

Persbericht van NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoed

De gemiddelde grondprijs is met ruim 4 procent gedaald van 29.169 euro per hectare in 2003 naar 28.007 euro per hectare in 2004. De grondprijzen zijn gemiddeld echter in de tweede helft van het jaar van 2004 nauwelijks veranderd ten opzichte van het eerste halfjaar. Volgens NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoed is de huidige situatie toe te schrijven aan het feit dat veel kopers en verkopers inmiddels gewend zijn aan de lagere prijzen. Er worden dan ook weer veel transacties gedaan.

Dit bleek op 11 januari jl. uit de perspresentatie van de jaarcijfers 2004 van de vakgroep NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoed. Dit is de nieuwe naam van de vakgroep. Er is gekozen voor deze naam, omdat NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoed zich bezighoudt met alle facetten van het buitengebied.

Melkquotum
Het eerste halfjaar van 2004 is de prijs voor melkquotum vrij stabiel geweest. In de tweede helft van 2004 is de prijs voor melkquotum weer gestegen. De gemiddelde prijs voor melkquotum steeg tot uiteindelijk 45 eurocent in december 2004. De stijging in het laatste deel van dit jaar is het gevolg van een hoge vraag in combinatie met een zeer beperkt aanbod. Het blijkt dat de blijvers melk blijven bijkopen, hoe hoog de prijs ook is. De eerste twee weken van januari 2005 zijn gelijk goed begonnen met uitschieters naar 50 eurocent.

Aan het begin van 2004 heerste er nog angst dat de prijs voor melkquotum onderuit zou gaan als gevolg van het afschaffen van het structureel verleasen. NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoed gaf begin 2004 al aan niettegelovenineenprijsdaling.Deprijsstijgingenin de tweede helft van 2004 bevestigden deze opvatting. De prijzen gingen flink omhoog en na een korte periode van stabilisatie in oktober van vorig jaar, stegen de prijzen naar uiteindelijk gemiddeld 45 eurocent in december. Volgens NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoed worden de hoge melkquotumprijzen veroorzaakt door kopers in de markt die groei voor ogen hebben. Zij zijn bewust bezig met schaalvergroting.

In 2004 registreerde NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoed in totaal 1.200 transacties met een totaal van 35 miljoen kilogram. Dit is minder dan in 2003, toen in 1.300 transacties bijna 41 miljoen kilogram omgezet is. NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoed verwacht dat het aanbod melkquotum beperkt zal blijven (druk op de markt houdt aan) en dat daarom ook de prijs op peil blijft.

Overige productierechten
In november en december 2004 is er grote vraag naar verhandelbare varkensrechten. Door oplopende prijzen voor varkensvlees zullen mogelijk enkele varkenshouders weer gaan investeren in uitbreiding. De verwachting voor de prijzen is licht stijgend, tenzij de overheid definitief tot afschaffing besluit.

Na een dip in de zomerperiode van 2004 is er in december plotseling grote vraag naar suikerquotum. De transactieprijs ligt in 2004 rond de 0,54 eurocent per kg suiker.

Bedrijven algemeen
De markt op het gebied van complete bedrijven is erg rustig. Het aanbod van complete bedrijven neemt toe, echter de vraag is gering omdat er steeds minder potentiële kopers op de markt zijn. Deze bedrijven blijven daardoor moeilijk verkoopbaar. Het succes hangt af van de mate van schadeloosheid door de overheid.

Veel onduidelijkheid bestaat er over de vastgestelde reconstructieplannen in die gebieden waar intensieve bedrijven gaan verdwijnen. Dit zorgt ervoor dat er grote prijsverschillen ontstaan tussen de extensiverings- en ontwikkelingsgebieden.

Akkerbouw/melkveebedrijven
De vraag naar goede melkveebedrijven blijft licht aantrekken, met name courante mooie bedrijven met expansiemogelijkheden. Er komen echter maar weinig courante bedrijven te koop (vanaf 40 ha.). Akkerbouwbedrijven worden nagenoeg niet aangeboden en er is ook nauwelijks vraag naar. Er is wel vraag naar grotere akkerbouwbedrijven die omgezet kunnen worden naar melkveebedrijven. Verkopers zijn momenteel vooral stakers die al ongeveer tien jaar voornemens zijn om hun bedrijf te gaan verkopen. Het gevolg hiervan is dat er weinig recente investeringen in dit soort bedrijven zijn gedaan.

Pluimvee- en varkenshouderij
De wat betere vlees- en biggenprijzen hebben wat meer vertrouwen in de markt, waardoor er weer investeringen plaatsvinden. De minder courante varkensbedrijven hebben enige handel tegen relatief lage prijzen. In de pluimveesector is er weinig vraag en aanbod.

Sierteelt/glastuinbouw
2004 is een moeilijk jaar geweest. Door de huidige prijsontwikkeling van de producten komen er de komende tijd meerdere bedrijven te koop.

Paardenbedrijven
Er is vraag naar manegebedrijven met goede omzet, het aanbod hiervan is gering. De financieringsmogelijkheden beperken het aantal verkopen. Er is ruim aanbod in overige paardenbedrijven (pension- en trainingsstallen) en er is een beperkte vraag.

Woonboerderijen
De vraag naar wonen in het landelijke gebied is nog steeds groot. Vooral jongen gezinnen die gemiddeld hoger opgeleid zijn met gemiddeld een hoger inkomen, trekken naar het platteland. De provincies Gelderland, Noord-Holland en Noord-Brabant zijn het meest in trek. De minste populaire provincies zijn Groningen en Zeeland.

De prijs van woonobjecten in het landelijke gebied is in 2004 gestegen ten opzichte van voorgaande jaren. De mediane looptijd is gemiddeld iets hoger dan in 2003.