Gemeente Smallingerland

Besluitenlijst burgemeester en wethouders vastgesteld op 5 januari 2005

Servicebus

Probleemstelling
Met de provincie Fryslân is in de afgelopen weken en maanden intensief gesproken over de servicelijn in Drachten. De provincie wil deze lijn
- die voor vele oudere bewoners wordt gebruikt opheffen. Eén en ander in het kader van een grote bezuinigingsoperatie in het openbaar vervoer. Onze gemeente heeft zich steeds verzet tegen deze opheffing. Dit omdat deze bus voor vele ouderen een van de weinige mogelijkheden is om zich te verplaatsen Lopen, fietsen en autorijden is voor vele ouderen geen optie meer. Wethouder Kuipers heeft in een gesprek met gedeputeerde Baas dit nogmaals beklemtoond. Door de wethouder is een voorstel gedaan - behoudens goedkeuring door het college - om uit de financiële impasse te komen. Eén en ander is verwoord in een brief.

Besluit

1. De provincie Fryslân wordt bericht dat burgemeester en wethouders van de gemeente Smallingerland bereid zijn een financiële bijdrage te verlenen aan het in stand houden van de servicebus.
2. Voor 2005 wordt hiervoor een bedrag uitgetrokken van 17.500,--.Dit wordt gedekt uit het beheersproduct "ontwikkeling verkeersbeleid".

Parkeerterrein ziekenhuis

Probleemstelling
Het parkeerterrein bij het ziekenhuis is verkocht en geleverd aan het ziekenhuis "Nij Smellinghe". Tevens is tussen gemeente en ziekenhuis overeengekomen dat het terrein aan de openbaarheid wordt onttrokken. Hiervoor is een procedure op grond van de Wegenwet noodzakelijk. Artikel 9 van deze wet zegt dat een weg op initiatief van de gemeente bij raadsbesluit aan het openbaar verkeer kan worden onttrokken. De Algemene wet bestuursrecht (Awb) is van toepassing op de voorbereiding van deze besluiten. In de akte zijn bepalingen opgenomen omtrent de mogelijke invoering van betaald parkeren op dit terrein en de consequenties voor de naastliggende woonbuurt.

Besluit

1. De gemeenteraad wordt op grond van artikel 9 van de Wegenwet voorgesteld het parkeerterrein bij het ziekenhuis aan de openbaarheid te ontrekken.

2. De voorbereidingsprocedure - zoals beschreven in de Algemene wet bestuursrecht - wordt hiervoor gevolgd.

Landinrichting Alde Feanen

Probleemstelling
Het raamplan Landinrichting Alde Feanen dat zich deels in onze gemeente
afspeelt is gereed. Tot 7 januari 2005 kan daarop bij het college van Gedeputeerde Staten gereageerd worden.

Besluit
Er wordt ingestemd met de concept-brief Landinrichting Alde Feanen.

Bijdrage Stichting Hospice Drachten e.o.

Probleemstelling
Reeds enige tijd zijn vertegenwoordigers uit de zorg, de volkshuisvesting en vrijwilligersorganisaties bezig met het opzetten van een hospice voor Zuid-Oost Friesland. In dit hospice wordt in huiselijke en gastvrije omgeving hulp door vrijwilligers geboden aan mensen met een beperkte levensverwachting. Voor het starten van de activiteiten wordt een bijdrage van 2.500,-- gevraagd.

Besluit

1. Ingestemd wordt met een eenmalige bijdrage van 2.500,--.
2. Dekking vindt plaats uit de incidentele subsidies vrijwilligerswerk 2005.

Jaarrekening Singelland

Probleemstelling
Volgens de stichtingsakte dienen de jaarstukken van Singelland te worden goedgekeurd door de gemeenteraad.

Besluit
Ingestemd wordt met de jaarstukken van Singelland en die worden ter instemming voor gelegd aan de gemeenteraad.

Fietsroutenetwerk Fryslân

Probleemstelling
Ter stimulering van de toeristische mogelijkheden wil de provincie het fietsroutenetwerk versterken. Daarvoor zal een fietsknooppuntsysteem worden ingevoerd waarmee elders zeer positieve ervaringen zijn opgedaan. In de investeringskosten wordt een financiële bijdrage van de gemeenten gevraagd van 25%. Verwachting is dat alle Friese gemeenten meedoen aan het project.

Besluit

1. De provincie wordt medegedeeld dat wij bereid zijn mee te doen aan de invoering van het fietsknooppuntsysteem.

2. Indien blijkt dat niet alle gemeenten meedoen zal beslispunt één worden overwogen.

3. De financiële bijdrage van onze gemeente ad 29.621,-- (incl. BTW) wordt gedekt via de post "toeristisch recreatieve voorzieningen".
4. De jaarlijkse onderhoudskosten ad 2.941,-- (incl. BTW) worden ten laste gebracht van de post "onderhoud toeristisch recreatieve voorzieningen".

SWS-Oranjefonds brief

Probleemstelling
SWS schrijft een brief over aanpassingen van accommodaties die om reactie vraagt.

Besluit

1. Er wordt kennis genomen van de brief van SWS m.b.t. de aanpassingen van accommodaties.

2. Ingestemd wordt met de concept-antwoordbrief.

Besteding terugvallende middelen BWS

Probleemstelling
De BWS (besluit woninggebonden subsidies) wordt dit jaar afgebouwd. De nog niet gebruikte middelen a.d. 29.928,-- moeten nog dit jaar besteed worden als stimuleringsgeld voor huur- of betaalbare koopwoningen. Als dit geld niet besteed wordt, valt het terug aan het rijk. Beide corporaties bouwen in de wijk Burmania zo'n 130 huur- en betaalbare koopwoningen aan de Vrijburgslag. De stichtingskosten van de betaalbare koopwoningen vallen binnen de door de minister van VROM gestelde verantwoordingsgrens van 200.000,--. Tijdens de planvorming zijn met de corporaties al afspraken gemaakt over de inzet van deze subsidiegelden. Formeel is besluitvorming van uw college hierover vereist.

Besluit
Er wordt ingestemd met het inzetten van het restant BWS-budget van 29.928,-- voor de stimulering van de bouw van betaalbare koopwoningen in Burmania door Corporatieholding Friesland en Woningbouwvereniging Smallingerland.

Groeninrichting woonstraten De Sanding

Probleemstelling
De bewoners van Nâchtlan 20 t/m 38 in de wijk De Sanding hebben problemen met de hoogte van de houtsingel, welke het zicht op hun percelen belemmert. Eerder hebben wij u hierover geadviseerd en is in principe besloten om in overleg met de aanwonenden te komen tot aanpassing van de groeninrichting van de woonstraat(en). In overleg met een delegatie van de direct aanwonenden is een plannetje ontwikkeld. De bewoners zijn bereid de bestaande beplanting te rooien en het aanbrengen van nieuwe beplanting voor hun rekening te nemen. Het afvoeren van de bestaande beplanting, de aanschaf van nieuwe beplanting en de afwerking komt voor rekening van de gemeente. Hiervoor is een bedrag nodig van ca. 3.000,--. Dit bedrag kan ten laste komen van de post 62043.

Besluit

1. Ingestemd wordt met het aanpassen van de groenstrook voor de percelen Nâchtlan 20 t/m 38, onder voorwaarde dat bij eventuele aanpassing van de groenstroken in de resterende woonstraten in de wijk De Sanding de samenhang van deze straten onderling blijft gewaarborgd (m.a.w. op dezelfde wijze worden aangepakt).

2. De bewoners dragen in fysieke zin bij in de uit te voeren werkzaamheden, dit is ongeveer 2/5 van de totaal (ca. 5.000,-- excl. BTW) te maken kosten.

3. Het resterende benodigde bedrag van 3.000,-- wordt ten laste gebracht van de post bijzondere bestekswerkzaamheden groenvoorziening (62043).

PV-panelen t.b.v. Natuurcentrum Drachten

Probleemstelling
In het kader van het Natuurstroomcontract van de gemeente met NUON zijn er door NUON zonnepanelen beschikbaar gesteld. Op 5 juli heeft u in beginsel besloten deze panelen door NUON te laten plaatsen op het Natuurcentrum Drachten. Op dit moment wordt het Natuurcentrum in Drachten gebouwd en kunnen de zonnepanelen geplaatst worden.

Besluit
Er wordt akkoord gegaan met de plaatsing van de door NUON aan de gemeente beschikbaar gestelde zonnepanelen op het Natuurcentrum Drachten.

Het plaatsen van een containerunit op het adres Tussendiepen 63A in Drachten.

Probleemstelling
Van der Veen, G. Boelenstraat 57 in Drachten, heeft op 23 november
2004 een bouwaanvraag ingediend voor het plaatsen van een container aan Tussendiepen 63A in Drachten. De containerunit past binnen de bestemmingsbepalingen BI 80% van het bestemmingsplan "De Haven". De containerunit heeft een negatief welstandsadvies gekregen van de welstandscommissie Hûs en Hiem.

Besluit
Er wordt afgeweken van het welstandsadvies en de gevraagde bouwvergunning wordt verleend.

Voorbereiding inhoudelijke ontwikkeling Brede School

Probleemstelling
In de begroting is vanaf het moment dat de gebouwen opgeleverd zijn structureel 50.000,-- (in de post onderwijshuisvesting) opgenomen voor de inhoudelijke ontwikkeling Brede School. Bedoeling is dat participanten een subsidieaanvraag indienen. Duidelijk moet nog worden waar een subsidieaanvraag aan moet wordt voldoen, welke inhoudelijke elementen een rol spelen, hoe er getoetst gaat worden of de verwachte uitkomsten ook gehaald worden, etc. Daarom is het plan ontstaan om er voorbereiding daarvan gezamenlijk een congres te bezoeken, waar de inhoud van de Brede School centraal staat. De kosten voor deelname van
12 personen bedragen ca. 3.500,--.

Besluit

1. Er wordt 3.500,-- beschikbaar gesteld om met maximaal 12 personen een conferentie te bezoeken met als doel de voorbereiding van een subsidieaanvraag voor de inhoudelijke ontwikkeling Brede School.
2. De kosten worden gedekt uit de post "inhoudelijke ontwikkeling Brede School" onderdeel van onderwijshuisvesting.
3. De beschikbare middelen voor inhoudelijke ontwikkeling worden vóór de begroting 2006 e.v. qua hoogte en duur geëvalueerd.

Plan van Aanpak gebruiksvergunningen en brandpreventieve toets bouwvergunningen

Probleemstelling
U heeft eerder besloten de uitvoering van vergunningtaken over te hevelen naar de afdeling MBG gezien de samenhang met bouw- en milieuvergunningen. De wijze waarop die uitvoering vorm wordt gegeven is thans verder uitgewerkt. Voorgesteld wordt om met de omschreven aanpak in te stemmen.

Besluit

1. Het college stemt in met het plan van aanpak en de brandpreventieve toets van bouwvergunningen.

2. De raadscommissie wordt geïnformeerd.

Corporaties en hypotheken, WSW, ISV en Treasurystatuut

Prolbeemstelling
In het verleden verstrekte de gemeente geldleningen aan beide woningbouwcorporaties. Inmiddels zijn er besluiten genomen hiermee te stoppen. De corporaties vragen nu de gemeente om als zogenaamde achtervang op te treden met de WSW. Op deze manier kunnen corporaties tegen goedkope tarieven geld blijven lenen en uitvoering geven aan bijvoorbeeld het herstructureringsprogramma zonder dat de gemeente onverantwoordelijke risico's loopt.
In relatie met deze achtervang is in overleg met de corporaties een overeenkomst opgesteld die ons in bepaalde omstandigheden een recht van hypotheek geeft. Hiermee wordt ook voor de verstrekte leningen voldoende zekerheid gecreëerd. Voorwaarde voor de medewerking aan de achtervang is dat de corporaties meewerken aan het herstructureringsconvenant dat is opgesteld. Om het een en ander formeel af te dekken, moet het Treasurystatuut worden aangepast: de mogelijkheid om leningen te verstrekken aan corporaties is daarmee vervallen.

Besluit

1. De raad wordt geïnformeerd over het voornemen om:
- een ongelimiteerde achtervangovereenkomst aan te gaan met de Stichting Waarborgfonds Sociale Woningbouw om voor de Woningbouwvereniging Smallingerland en de Corporatieholding Friesland de mogelijkheid te openen om gebruik te maken van de zekerheidsstelling van het WSW;

- daarmee te verklaren dat, indien en voor zover het risicovermogen van het waarborgfonds een niveau bereikt dat lager is dan het garantieniveau, de gemeente aan het WSW gelden ter leen verstrekt op de wijze, onder de voorwaarden en tot de bedragen als in de overeenkomst is bepaald;

- een overeenkomst te sluiten met de corporaties ter vaststelling van het recht van hypotheek voor in het verleden verstrekte geldleningen waarmee gelijktijdige veiligstelling van onze belangen wordt geregeld.
2. De raad wordt voorgesteld het gewijzigde Treasurystatuut vast te stellen.

Besluitenlijst burgemeester en wethouders vastgesteld op 21 december
2004

Bezwaarschrift op afwijzing tot rijksmonument

Probleemstelling
Op 1 november jl. is een afwijzing ontvangen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, aangaande het verzoek tot aanwijzing tot rijksmonument van de woningen aan de Torenstraat die bekend staan als de Papegaaienbuurt en de Rijkslandbouw winterschool met de bijbehorende conciërgewoning aan de Torenstraat 12 in Drachten.

Besluit
Er wordt conform concept-brief een bezwaarschrift ingediend tegen het besluit van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om de panden van de Papegaaienbuurt en de Rijkslandbouw winterschool en bijbehorende conciërgewoning niet aan te wijzen als rijksmonument.

Bezwaarschrift tegen vestiging Intratuin

Probleemstelling
Omwonenden van Nijtap en Kommisjewei hebben bezwaar gemaakt tegen de komst van Intratuin. Een verzoek om voorlopige voorziening is de bestuursrechter toegewezen, omdat het project vooralsnog een goede ruimtelijke onderbouwing miste. Hierin is alsnog voorzien door vaststelling van de Visie bedrijfsontwikkeling Noorderhogeweg (Westzijde), die nu de ruimtelijke onderbouwing vormt. Daarbij wordt aan het vrijstellingsbesluit toegevoegd dat geen vuurwerk en geen fietsen mogen worden verkocht. Nu de motivering van de ruimtelijke onderbouwing is aangevuld wordt geadviseerd de bezwaren ongegrond te verklaren.

Besluit
Het besluit wordt conform herzien en de bezwaren worden ongegrond verklaard.

Beslissing op bezwaar tegen uitbreiding ziekenhuis (schakelafdeling)

Probleemstelling
Tegen de verleende bouwvergunning voor de bouw van een schakelafdeling bij het ziekenhuis hebben enkele bewoners van de Zuiderdwarsvaart een bezwaarschrift ingediend. In de procedure i.v.m. de wijziging ex. art.
11 WRO van het bestemmingsplan (t.b.v. het deels bouwen buiten bebouwingsvlak) zijn deze bezwaren al inhoudelijk beoordeeld en ongegrond verklaard. De bezwaren tegen de bouwvergunning worden eveneens ongegrond beschouwd. Het verzoek van het ziekenhuis om de gemaakte juridische advieskosten op grond van art. 7:15 Awb te vergoeden wordt afgewezen.

Besluit

1. De bezwaren worden ongegrond verklaard.

2. Het verzoek van het ziekenhuis om vergoeding van de gemaakte kosten voor juridische bijstand op grond van art. 7:15 Awb wordt afgewezen.

Beroep vereniging de Krûsdobbe, verweerschrift

Probleemstelling
De vereniging De Krûsdobbe heeft beroep aangetekend tegen de beslissing op het bezwaarschrift. De illegale gastank moet uiterlijk
31 januari 2005 worden verwijderd op straffe van het verbeuren van een dwangsom. De rechtbank heeft verzocht om een verweerschrift in te dienen.

Besluit
Besloten wordt verweer te voeren conform het verweerschrift.

Aanvraag bijdrage Talens Palet

Probleemstelling
Stichting Parnas vraagt een bijdrage in de organisatiekosten van de regionale voorronde voor het Talens Palet, Prijs voor amateur schilders en tekenaars. De prijs wordt 1 keer per 3 jaar toegekend.

Besluit

1. Aan Stichting Parnas wordt een bijdrage in de organisatiekosten van de voorronde voor het Talens Palet toegekend van 150,--.
2. Dit bedrag komt ten laste van de post incidentele subsidies kunst en cultuur.

Subsidie volksdansgroep "Zonnestraal"

Probleemstelling
De Volksdansgroep Zonnestraal vraagt een subsidie in de jaarlijkse kosten. Tot op heden hebben zij in het kader van de reguliere subsidies geen bijdrage gevraagd
.
Besluit

1. Aan de volksdansgroep in de Zonnestraal wordt conform de regels van de subsidiestaat voor 2005 een subsidie toegekend van 290,--.
2. Dit bedrag komt ten laste van de post amateuristische kunst en cultuur.

Subsidie Kunstbende 2005

Probleemstelling
Op 9 april 2005 wordt de 15^e keer de jaarlijkse voorronde van de Kunstbende in De Lawei in Drachten georganiseerd. De winnaar(s) van de
255 deelnemers tussen 13 en 18 jaar vertegenwoordig(t)en Fryslân tijdens de landelijke Kunstbende finale in Utrecht.

Besluit

1. Voor de organisatiekosten van de voorronde van Kunstbende in De Lawei op 9 april 2005 wordt een subsidie toegekend van 2.270,--.
2. Evenals voorgaande jaren komt een bedrag van 1.135,-- ten laste van de post amateuristische kunst en cultuur en 1.135,-- ten laste van de post jeugdbeleid.

De bouw van een bedrijfswoning op het adres De Feart 40 A in Drachtstercompagnie

Probleemstelling
Op grond van het bestemmingsplan "Buitengebied" mag Fa. Nijboer Kraanverhuur/Grondverzet, De Feart 40 A, Drachtstercompagnie nog maximaal 20% = 90 m2. uitbreiden. De heer Nijboer heeft bouwvergunning gevraagd voor een veestalling van ca. 80 m2 en wil voort een dienstwoning bouwen. Indien de veestalling wordt vergund kan de dienstwoning alleen worden gerealiseerd, d.m.v. een art. 19.1 vriljstellingsprocedure van de Wet Ruimtelijke Ordening.

Besluit

1. Er wordt op grond van artikel 19 lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening planologische medewerking verleend voor de bouw van een woning op het perceel De Feart 40 A in Drachtstercompagnie.
2. Er wordt inspraak gestart.

3. Aan de raad wordt voorgesteld om het verlenen van vrijstelling te delegeren aan b. en w.

Intrekken dwangsombeschikking EMBI, De Gaffel 34-36 in Drachten

Probleemstelling
Op 18 december 2003 is een last onder dwangsom opgelegd aan de heer W. Bosch van Edel Metaal Bedekkings Industrie (EMBI), De Gaffel 34-36 in Drachten, omdat het bedrijf al geruime tijd in werking was zonder toereikende vergunning o.g.v. de Wet millieubeheer. Op 10 juni 2004 is een ontvankelijke aanvraag bij ons ingediend. De revisievergunning o.g.v. de Wet milieubeheer is op 12 oktober 2004 verleend en deze is inmiddels in werking getreden. Het beoogde doel is bereikt en daarom kan de dwangsombeschikking worden ingetrokken.

Besluit
De beschikking d.d. 18 december 2003 waarbij een last onder dwangsom is opgelegd aan de heer W. Bosch van EMBI voor de inrichting op het perceel De Gaffel 34-36 in Drachten, wordt ingetrokken omdat inmiddels een toereikende vergunning o.g.v. de Wet milieubeheer voor genoemd perceel in werking is.

It Miensker, Oudega

Probleemstelling
De voormalige zuivelfabriek / voormalig dorpshuis It Miensker in Oudega staat er verwaarloosd bij. Ramen zijn kapot, de jeugd verschaft zich toegang tot het pand. Met name rond de jaarwisseling moet gevreesd worden voor vandalisme.

Besluit
De heer W. Veenstra wordt gelast ervoor te zorgen dat uiterlijk op 30 december 2004 de kapotte ramen van het voormalig dorpshuis It Miensker, Fabrykswei 13-13A te Oudega zijn vervangen of op deugdelijke wijze zijn dicht gespijkerd, brandbare materialen (vitrages) zoveel mogelijk zijn verwijderd en ook overigens de nodige zorg aan het pand wordt besteed om verder gevaar te voorkomen, onder oplegging van een dwangsom van 1.000,-- per week met een maximum van 5.000,--.

Recreatief fietspad Lutenantsloane

Probleemstelling
Planvorming binnen Vrijburgh en het niet willen meewerken van de grondeigenaar maken aanleg van het recreatief fietspad Lutenantsloane langs het vroegere tracé van Drachten naar Rottevalle onmogelijk. Alternatieven zijn om diverse redenen (verkeerstechnisch/reeds aanwezig zijn van een goede fietsverbinding/financieel) niet wenselijk.

Besluit

1. Om o.a. redenen dat het beoogd recreatief fietspad Lutenantsloane niet langs het oorspronkelijk tracé van Drachten naar Rottevalle kan worden aangelegd, wordt afgezien van de aanleg van dit pad.
2. Plaatselijk belang Rottevalle en de Dienst Landelijk Gebied worden van het besluit in kennis gesteld.

Projecten en externe subsidies

Probleemstelling
In het Beleidsplan zijn middelen opgenomen voor verschillende projecten. Naast deze projecten doen zich in de loop van het jaar regelmatig kansen voor om substantiële subsidies te ontvangen op aanvullende projecten.

Deze aanvullende projecten vragen echter altijd ook om een eigen bijdrage van de gemeente. Hier ontstaat spanning in de afweging: hoe gaan we om met de mogelijkheid om deels met extern geld nuttige dingen te realiseren zonder dat er een integrale afweging van wensen is gemaakt.

In dit advies wordt een algemene lijn voorgesteld.

Besluit

1. Projecten zonder enige financiële dekking kunnen uitsluitend voor subsidie worden aangemeld na besluit van het college.
2. Hogere subsidie-inkomsten dan begroot vloeien terug naar de Algemene Reserve, tenzij de subsidievoorwaarden dit niet toestaan, of door het college anders wordt beslist.

Kredietaanvraag voorbereidingskosten Raadhuisplein

Probleemstelling
In de voorbereiding van het project Raadhuisplein moeten kosten gemaakt worden ten behoeve van diverse onderzoeken en de te voeren planologische procedures. In de begroting 2005 is daar nog geen geld voor gereserveerd. Voorgesteld wordt om deze kosten te zijner tijd ten laste te brengen van de in de meerjarenbegroting gereserveerde middelen voor het Masterplan Centrum. De hoogte van het benodigde bedrag wordt vooralsnog ingeschat op 50.000,-- excl. BTW. Op korte termijn kunnen daarvan de kosten van planschade-inventarisatie, verkeerskundige adviezen en het voeren van een
bestemmingsplanprocedure worden betaald.

Besluit

1. Er wordt een krediet beschikbaar gesteld van 50.000,-- excl. BTW ten behoeve van de voorbereidingskosten van het project Raadhuisplein. Deze kosten worden te zijner tijd verrekend met de door de raad gereserveerde middelen voor het Masterplan Centrum.
2. In de eerste Concernrapportage van 2005 en de Perspectiefnota 2006
- 2009 zal de reservering van 6.000.000,-- eenmalig voor het Masterplan Centrum nauwkeurig worden verdeeld over de verschillende jaarschijven.

Voorbereidingsbesluit ligoever Opeinde

Probleemstelling
Op 2 september 2003 is er een voorbereidingsbesluit genomen voor de aanleg van de ligoever Opeinde. Daartegen zijn twee bezwaren ingediend. Aangezien het voorbereidingsbesluit 1 jaar geldig is, is het nodig een nieuw besluit te nemen.

Besluit
Er wordt ingestemd met het concept raadsvoorstel "Voorbereidingsbesluit ligoever Opeinde".

Opleggen last onder dwangsom W. Veenstra, Kletten 3 in Opeinde

Probleemstelling
Op 19 oktober jl. is er (opnieuw) een vooraankondiging last onder dwangzom gestuurd aan de melkrundveehouderij van W. Veenstra aan de Kletten 3 in Opeinde. In april 2004 is ook al een vooraankondiging last onder dwangsom verzonden. In mei 2004 is geconstateerd dat de overtredingen waren opgeheven. Op 16 september jl. zijn echter weer nieuwe overtredingen vastgesteld. Aangezien de heer Veenstra de milieuwetgeving blijft overtreden, wordt voorgesteld een last onder dwangsom op te leggen.

Besluit

1. Aan de heer W. Veenstra wordt een last onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van de voorschriften van de verklaring ex. artikel
36 Hinderwet en wel:
a. 500,-- voor elke week dat de vaste mestopslag in strijd met voorschrift B1 in werking is.
b. 500,-- voor elke week dat de kuilvoeropslag niet voldoet aan de minimale afstand van 7,5 meter, zoals genoemd in voorschrift C.1; c. 500,-- voor elke week dat percolaatwater wordt geloosd op de bodem in strijd met de voorschriften A.1, H.1 en H.2c alsmede artikel 13 van de Wet bodembescherming (alle dwangsommen met een max van 2.500,--).
2. Er wordt een begunstigingstermijn gegeven van 6 weken voor de overtredingen genoemd onder b waardoor de heer Veenstra het verbeuren van de dwangsom kan voorkomen door voor de gestelde data de inrichting volledig overeenkomstig de eisen van de milieuwetgeving in orde te maken.

Verkoop vuurwerk Halfords

Probleemstelling
Halfords heeft ten aanzien van de opslag en verkoop van vuurwerk aanpassingen aan de kluis en de rest van de winkel gerealiseerd. Het bedrijf voldoet daarmee aan de eisen uit het Vuurwerkbesluit. Omdat de kluis aanwezig is op de eerste verdieping heeft de regionale brandweer geadviseerd een extra watertoevoer voor de brandweer aan te brengen. De voorziening die daarvoor moet worden aangebracht is dit jaar niet meer leverbaar. Dit jaar wordt de capaciteit van de kluis voor 50% door Halfords benut (opslag 1.000 kg). Onze brandweer is van mening dat voor deze hoeveelheid een voldoende beschermingsniveau aanwezig is.

Besluit
Het college accepteert gezien de adviezen van de regionale brandweer de aanleg van een reservesprinkler als adequate oplossing.

Aandeelhoudersvergadering Afvalsturing Friesland

Probleemstelling
In de vergadering van 17 december a.s. zal een toelichting worden gegeven op de juridische analyse in relatie tot de vraagstelling rondom van de vermeende leveringsplicht van gemeenten jegens Afvalsturing Friesland. De gemeente zal omtrent de vervolgprocedure aan standpunt moeten innemen.

Besluit

1. Besloten wordt dat de vertegenwoordiger in de aandeelhoudersvergadering van 17 december het gemeentelijk standpunt zal verwoorden zoals in het advies is aangegeven.
2. Besloten wordt om zowel intern als extern onze "voortrekkersrol" in de zaak te continueren waarbij de inspanning er op is gericht om met Afvalsturing een zakelijke dienstverleningsverhouding te verkrijgen en waarbij de voorwaarden gelden van het algemeen verbintenissenrecht.

Besluitenlijst burgemeester en wethouders vastgesteld op 14 december
2004

Aanschaf programmatuur bestemmingsplan

Probleemstelling
Voor het opstellen en beheren van bestemmingsplannen is de aanschaf van een applicatie noodzakelijk.

Besluit

1. Er wordt een krediet van 35.000,-- beschikbaar gesteld voor automatisering ten behoeve van bestemmingsplannen.
2. De jaarlijkse lasten voor rente, afschrijving en onderhoud ad
12.000,-- worden gedekt binnen de automatiseringsbegroting.

Subsidie pluskrant

Probleemstelling
De Pluskrant heeft voor 2004 subsidie gekregen voor vrijwilligerskosten. Voor 2005 wordt opnieuw subsidie gevraagd. De pluskrant is speciaal gericht op informatievoorziening van senioren in de gemeente Smallingerland. De pluskrant verschijnt elke vrijdag als bijlage van de Drachtster Courant en op internet. De kosten van de publicatie worden uit sponsorbijdragen betaald. Voor de vrijwilligerskosten wordt een bijdrage gevraagd. Het gaat met name om de kosten van vervoer- en vergaderkosten.

Besluit

1. Aan de werkgroep Pluskrant wordt een bijdrage van 750,-- als tegemoetkoming in de vrijwilligerskosten toegekend.
2. Het bedrag komt ten laste van vrijwilligerswerk 2005.
3. In het vervolg wordt de Stichting Pluskrant meegenomen in de reguliere procedure voor de subsidiestaat.

Bezwaren tegen bouwvergunning garage/paardenstal Hegewei 30 te Nijega

Probleemstelling
Tegen de bouw van een garage inclusief dubbele paardenstal achter de woning Hegewei 30 te Nijega is een bezwaarschrift ingediend door een omwonende (T. van der Bij). De bezwaren (stank-, geluids-, ongedierteoverlast en de verontreiniging van de sloot) worden ongegrond beschouwd. Wel dient, in verband met de situering van dit bijgebouw op 28 m afstand van het hoofdgebouw, de bouwvergunning te worden aangevuld met de noodzakelijk (binnenplanse) vrijstelling, omdat het bijgebouw op meer dan 20 m vanaf het hoofgebouw is gesitueerd.

Probleemstelling
De bezwaren worden overeenkomstig de overwegingen in concept-brief ongegrond verklaard.

Aan- en verkoop verlofdagen

Probleemstelling
Jaarlijks bestaat de mogelijkheid om maximaal 72 verlofuren te verkopen of te kopen. Hiertoe dient een aanvraagformulier ingevuld te worden, waarna aan de desbetreffende leidinggevende wordt gevraagd of de koop/verkoop problemen oplevert. Een overzicht geeft een beeld van het aantal te kopen/verkopen verlofuren per afdeling. Alle leidinggevenden hebben ingestemd met de individuele aanvragen.

Besluit
Er wordt akkoord gegaan met aanvragen aan- en verkoop van verlofdagen over 2005.

Vaststellen gemeentelijke onderwijssubsidies 2003

Probleemstelling
Jaarlijks komen de scholen van het primair en voortgezet onderwijs in aanmerking voor verschillende subsidies in het kader van de gemeentelijke verordening Materiele Financiële Gelijkstelling. Daarnaast is er in het gemeentelijk onderwijsachterstandenplan een deel van de subsidies beschikbaar gesteld voor de eerste opvang van buitenlandse leerlingen op een aantal aangewezen (opvang)scholen. De scholen hebben hun declaraties en verantwoordingen over het jaar 2003 ingediend. Na vaststelling kunnen de subsidies worden afgerekend met de schoolbesturen.

Besluit

1. De door de schoolbesturen ingediende verantwoordingen over bestedingen van de onderwijssubsidies 2003 worden goedgekeurd.
2. De subsidies worden vastgesteld zoals in de toelichting is opgenomen.

3. De voordelige afrekening over het jaar 2003 ad 33.800,-- wordt meegenomen in de jaarrekening 2004.

Jaarrapportage signaleringsoverleg Smallingerland (SOS)

Probleemstelling
De SOS heeft een jaarrapportage over 2003 gemaakt. Met ingang van 1 augustus 2003 wordt er binnen het SOS gewerkt met een betaalde coördinator. Dit heeft een positief effect gehad op de kwaliteit en effectiviteit van het SOS en de hulp- c.q. dienstverlening aan cliënten.

Besluit

1. De jaarrapportage 2003 van het SOS Smallingerland wordt voor kennisgeving aangenomen.

2. Er wordt met betrokken kernpartners een convenant voorbereid waarin de samenwerking en de afspraken worden geformaliseerd.
3. Voor de kosten van de coördinatie van het SOS wordt voor 2005 een subsidie beschikbaar gesteld van 12.775,--.

4. De dekking van het onder 3 genoemde bedrag wordt als volgt geregeld: 8.000,-- reguliere middelen en 4.775,-- uit de gereserveerde middelen maatschappelijke opvang (stand: 9.140,--).

Tussentijdse evaluatie pilot toegang tot de brede jeugdzorg Smallingerland

Probleemstelling
Als bijlage bij dit advies is de "Tussentijdse evaluatie pilot Toegang tot Brede Jeugdzorg Smallingerland" van toepassing. De opgenomen cliëntgegevens hebben betrekking op de periode 30 september 2003 tot en met 30 september 2004.

Besluit

1. Het tussentijdse evaluatieverslag van het Jeugdloket Smallingerland wordt voor kennisgeving aangenomen.

2. Er wordt ingestemd met de aanbevelingen.
3. Het evaluatieverslag wordt voor kennisname naar Gedeputeerde Staten van Fryslân en de commissie Samenleving en Zorg gestuurd.

Subsidieaanvraag Kunstroute 2005

Probleemstelling
De organisatie van de Kunstroute vraagt voor 2005 en 2006 een bijdrage in de kosten die de deelnemende kunstenaars maken.

Besluit

1. Er wordt 2.500,-- beschikbaar gesteld voor de toeristisch-culturele kunstroutes van 2005 en 2006. Dekking 1.250,-- uit reserve Beeldende Kunst en 1.250,-- uit budget Toerisme en Recreatie.
2. Er wordt kennisgenomen van de evaluatie "Tien jaar Kunstroute Smallingerland".

Aanvraag huisvesting Lukasschool

Probleemstelling
Het bestuur van de Lukasschool heeft een aanvraag voor een extra lokaal gedaan. De aanvraag was gebaseerd op het aantal leerlingen
2003. Op basis van het huidige aantal leerlingen bestaat dat recht niet meer. De vraag is of gelet op de gewijzigde omstandigheden niet teruggekomen moet worden op de verleende medewerking.

Besluit
De Lukasschool wordt bericht dat de raad zal worden voorgesteld de verleende medewerking in te trekken wegens gewijzigde omstandigheden.

Trekkenwand De Lawei

Probleemstelling
De bestekken die betrekking hebben op de vernieuwing/automatisering van de trekkenwand in De Lawei zijn globaal beoordeeld. Alle omschrijvingen in de bestekken zijn van toepassing op dit werk. Theatertechnisch is geen beoordeling gemaakt; de aangegeven voorzieningen lijken evenwel logisch.

Besluit
De bestekken worden akkoord bevonden.

Herziening subsidietoewijzing Skûle

Probleemstelling
Gezien het b en w besluit d.d. 18 november en de opmerkingen in de kantlijn over de hoogte van het subsidiebedrag, is een definitieve vaststelling van het subsidiebedrag voor de Skûle wenselijk.

Besluit
Er wordt in afwijking van het besluit d.d. 18 november over de subsidie aan de Skûle, het volledige bedrag ad 945,-- beschikbaar gesteld t.b.v. plaatsing kunstwerk. Dekking uit beeldende kunstgelden
2004.

Aanvraag OPO financiële bijdrage AZC school

Probleemstelling
OPO Smallingerland houdt de AZC basisschool in stand sinds de vestiging van het AZC in Drachten. OPO stelt dat de rijksbijdrage onvoldoende is om de school goed te laten draaien. De school is namelijk een dependance van OBS De Bolder.

Besluit

1. Vanaf 2003 wordt aan OPO voor de AZC basisschool jaarlijks een bijdrage verleend voor de coördinatiefunctie ad 10.000,-- zolang de AZC basisschool als feitelijk aparte school in stand blijft.
2. Dit voorgenomen besluit wordt voorgelegd aan het PLOB in de eerstvolgende vergadering.

3. De jaarlijkse bijdrage wordt gedekt uit de AZC gerelateerde middelen.

4. De nabetaling over 2003 ad 10.000,-- wordt gedekt uit de post onvoorzien.

Kinderopvang

Probleemstelling
In overleg met de Ondernemingsraad is artikel 2 aangepast. De regeling is opengesteld voor alle medewerkers ongeacht of een eventuele partner betaalde werkzaamheden verricht.

Besluit
De gewijzigde regeling kinderopvang wordt definitief vastgesteld met als invoerdatum 1 januari 2005, onder gelijktijdige intrekking van de regeling kinderopvang 2002.

Gedenkteken gefusilleerden Drunense heide

Probleemstelling
Op initiatief van de heer Schoenmakers wordt een kunstwerk gerealiseerd ter nagedachtenis van 14 gefusilleerde verzetsrijders waaronder een oud-inwoner van Smallingerland. In de kosten wordt een bijdrage gevraagd.

Besluit
De aanvraag om een bijdrage in de kosten van het herdenkingsteken wordt afgewezen, omdat de aanvraag niet past binnen het cultuurhistorisch beleid.

Subsidieverzoek gedenkboek Moluks Kamp Nuis

Probleemstelling
Een halve eeuw geleden arriveerden 250 Molukkers in Kamp Nuis in de gemeente Marum. Thans wonen verschillende Molukse ouderen in de gemeente Smallingerland. De werkgroep Reünie Nuis 1951 is voornemens in het voorjaar 2005 een gedenkboek met tastbare herinneringen aan deze oudere mensen uit te brengen. In het gedenkboek vertellen ze over Kamp Nuis, Ambon, het verdriet, de manier van overleven en de wijze van participatie en integratie in de samenleving.Voor het gedenkboek wordt van de gemeente Smallingerland een bijdrage van 1.000,-- gevraagd.

Besluit

1. Ingestemd wordt met een bijdrage van 1.050,-- voor het uitgeven van een gedenkboek Moluks Kamp Nuis.

2. De werkgroep wordt verzocht de gemeente Smallingerland 5 exemplaren te leveren.

3. De bijdrage wordt bekostigd uit de post Monumenten en Cultuurhistorie 2004.

Offerte maatwerkdeel JGZ 0-4 jarigen 2004+2005 (Thuiszorg De Friese Wouden)

Probleemstelling
Een offerte gaat in op de inhoud en kosten van het maatwerkdeel jeugdgezondheidszorg 0-4 jarigen 2004+2005. De offerte is een resultaat van het overleg dat de afgelopen periode tussen de Stichting Thuiszorg De Friese Wouden en onze gemeente heeft plaatsgevonden. De offerte sluit aan op de aanbevelingen van de notitie "Jeugdgezondheidsbeleid in Smallingerland 2004-2008)". De offerte is op onderdelen toegelicht.

Besluit

1. Er wordt qua inhoud ingestemd met de offertes 2004+2005 van Thuiszorg De Friese Wouden/jgz 0-4 jarigen.

2. De voorlopige subsidie voor de uitvoering wordt conform de subsidiestaten 2004 en 2005 vastgesteld op respectievelijk 43.470,-- en 43.900,--.

3. De meerkosten van de offertes worden niet gehonoreerd.
4. Het verschil tussen offertes en subsidie wordt in mindering gebracht op het aantal extra huisbezoeken. Op basis hiervan wordt het aantal extra huisbezoeken voor 2004 en 2005 vastgesteld op totaal 663.

Voorontwerp-bestemmingsplan verenigingsgebouw Noorderdwarsvaart te Drachten

Probleemstelling
In het kader van de herstructurering van de wijk Noord-Oost dienen drie verenigingen, welke nu gehuisvest zijn op het binnenterrein tussen de Vogelzang en Houtlaan, te worden verhuisd naar een perceel op het binnenterrein tussen de Klokhuislaan en Schwartzenberghlaan. De huidige bestemming van het onderhavige perceel is "recreatieve doeleinden". De bouw van een verenigingsgebouw ter plaatse past niet binnen het geldende bestemmingsplan. Om toch het verenigingsgebouw hier te kunnen realiseren is noodzakelijk het bestemmingsplan te wijzigen. Hiervoor is een voorontwerp-bestemmingsplan opgesteld. Inhoudelijk wordt daar dan ook naar verwezen.

Besluit

1. Ingestemd wordt met het voorontwerp bestemmingsplan "Binnenterrein Noorderdwarsvaart".

2. Het inspraaktraject en het art. 10 BRO-overleg worden gestart.

Textielinzameling - Regonette

Probleemstelling
Op dit moment staan in de gemeente Smallingerland 13 bovengrondse textielcontainers. In navolging van de ondergrondse glascontainers zal een vijftal ondergrondse textielcontainers geplaatst worden. In de Begroting 2005 zijn binnen de afvalinzameling middelen gereserveerd voor de plaatsing van vijf ondergrondse textielcontainers en de invoering van de "Regonette".

Besluit

1. Middels begrotingswijziging wordt een krediet van 35.000,-- beschikbaar gesteld voor de aanschaf van vijf textielcontainers.
2. De uit deze investering voortvloeiende jaarlasten ad 13.450,-- worden gedekt uit de gereserveerde middelen binnen het beheersproduct "inzameling huishoudelijk afval".

3. Middels begrotingswijziging wordt een eenmalig krediet van 5.000,-- beschikbaar gesteld voor de invoering van de "Regonette". Dit kan worden gedekt uit de gereserveerde middelen binnen het beheersproduct "inzameling huishoudelijk afval".

Nieuw opvangmodel asielzoekers

Probleemstelling
Met ingang van 1 januari 2005 wordt een nieuw model voor de opvang van asielzoekers ingevoerd. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan het door het parlement vastgestelde beleid inzake asielzoekers (Terugkeernota). Bijgaand een samenvatting van de belangrijkste wijzigingen en de consequenties voor het AZC te Drachten.

Besluit

1. Het college neemt kennis van de samenvatting opvangmodel asielzoekers.

2. Het college legt de brief informerend voor aan de commissie Samenleving en Zorg.

Premiebeleid

Probleemstelling
Tijdens de behandeling van de Reïntegratieverordening Wet werk en bijstand in de raadscommissie Samenleving en Zorg op 15 november jl. hebben een aantal fracties gevraagd of het premiebeleid kan worden verruimd. De wethouder heeft toegezegd zich nader te beraden over de mogelijkheid van verruiming. In de bijgevoegde notitie wordt een voorstel gedaan het premiebeleid uit te breiden tot de categorie alleenstaande ouders met kinderen in de leeftijd tot 12 jaar die part-time werken en de partieel arbeidsgeschikten die om sociale redenen (en niet alleen om medische redenen) niet volledig beschikbaar zijn en part-time werken.

Besluit

1. Er wordt ingestemd met de inde bijgevoegde notitie voorgestelde verruiming van het premiebeleid.

2. De extra kosten komen ten laste van het reïntegratiebudget (werkdeel).

3. De wijziging wordt hedenavond mondeling aan de raad voorgesteld.

Subsidie Reddingsbrigade

Probleemstelling
De Reddingsbrigrade heeft het afgelopen jaar een reeks activiteiten ondernomen. In het oog springend is de aanschaf van materiaal en vooral het regelen, in orde maken e.d. daarvan. De vrijwilligers zijn daaraan niet alleen tijd kwijt geweest, maar hebben er ook anderszins middelen in gestoken. Gevraagd wordt dat deels te compenseren.

Besluit

1. Ingestemd wordt met een eenmalige bijdrage van 200,--.
2. Dekking vindt plaats uit de post "kleine kwaliteit".