Vereniging VNO-NCW

opinies: persberichten

Gemeenten presenteren bedrijven opnieuw de ozb-rekening

11 januari 2005 -

De gemeentelijke onroerende-zaakbelasting (ozb) gaat voor bedrijven in 2005 zeker voor het vierde achtereenvolgende jaar sterker omhoog dan voor burgers. Gemiddeld stijgt de belastingaanslag voor bedrijven in 2005 met 5 procent en voor burgers met 3,6 procent. Dit blijkt uit onderzoek van het VNO-NCW-opinieblad Forum naar de ontwikkeling van de onroerende-zaakbelasting in 175 van de 467 Nederlandse gemeenten. In 2002 was de lastenstijging voor bedrijven 4,9 procent (voor burgers 4,3 procent), in 2003 betaalden bedrijven 5,8 procent meer (burgers 5,5 procent) en in 2004 bedroeg de lastenstijging voor bedrijven 4,3 procent (voor burgers 4,1 procent).

Uit het Forum-onderzoek blijkt ook dat veel gemeenten fors naar boven afwijken van het landelijk gemiddelde en dit jaar tientallen procenten méér aan onroerende-zaakbelasting incasseren. De stijging van andere lokale lasten, zoals het rioolrecht, de afvalstoffenheffing, de toeristenbelasting en de leges, is in het onderzoek buiten beschouwing gelaten

VNO-NCW vindt dat kabinet en Tweede Kamer zo snel mogelijk een einde moeten maken aan de stijging van de onroerende-zaakbelasting. Het rijk moet wettelijk voorschrijven dat het ozb-tarief niet boven een bepaald maximum mag uitkomen. Tegelijk moet het gemeenten ook onmogelijk gemaakt worden voor bedrijfspanden een relatief hogere aanslag op te leggen dan voor woningen. Dit zegt VNO-NCW-voorzitter Schraven in een commentaar in Forum.
"Verbijsterend", noemt VNO-NCW-voorzitter Schraven de lastenstijgingen die gemeenten veroorzaken in een tijd dat "burgers en bedrijven de broekriem aanhalen, werkgevers en werknemers het erover eens zijn dat de loonstijgingen zeer beperkt moeten blijven en het vertrouwen in de economie op een dieptepunt zit."

Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de stijging van de lokale lasten in 2004 (naast de prijsstijgingen van tabak, thuiszorg, kinderopvang en autobrandstoffen) één van de belangrijkste veroorzakers is van de inflatie in Nederland.

Uit het Forum-onderzoek komt naar voren dat de lastenstijgingen per gemeente sterk uiteenlopen, ook het niveau van de onroerende-zaakbelasting verschilt sterk. Voor een bedrijfspand met een WOZ-waarde van 1,5 miljoen euro (in 2004) moet dit jaar in sommige gemeenten nog geen 3.000 euro per jaar aan ozb betaald worden, terwijl andere gemeenten voor hetzelfde pand meer dan 10.000 euro aan belasting incasseren.

contact: communicatie@vno-ncw.nl | telefoonnummer: 070 349 01 67 | fax: 070 349 01 77