Provincie Limburg

Water4life voor slachtoffers tsunami DSM en de Provincie Limburg steken samen een half miljoen euro in een

project dat vervuild drinkwater in de noodgebieden in Azië op eenvoudige wijze bacterievrij kan maken. Ook de medewerkers van DSM in Limburg, NOVIB en andere partijen dragen financieel bij aan het Water4life project. Het gaat hier om een nieuwe toepassing die door DSM is ontwikkeld, waarbij vervuild water door een speciaal filter geperst wordt dat bacteriën tegenhoudt. Met name bacteriën die besmettelijke ziekten met zich meebrengen, worden eruit gefilterd. Het gaat hierbij om een handzame eenvoudige container, die in een woonhuis ingezet kan worden.

Techniek
De techniek is op zich niet nieuw, maar het product heeft een lage kostprijs (10 à 15 euro) en is zeer eenvoudig te bedienen, waardoor de toepasbaarheid enorm groot is. Bestaande systemen zijn vaak veel duurder of technisch ingewikkelder. In eerste instantie wordt lokaal een productielijn opgezet in Zuidoost India, waar DSM al een vestiging heeft en waar de veldproeven hebben plaatsgevonden. DSM zet die lijn niet zelf op - dat gebeurt binnen de eigen regionale economie van het gebied - maar helpt wel bij de opzetten daarvan. Het is de bedoeling dat later ook in andere rampgebieden productiefaciliteiten worden opgezet.

Dromen
Het idee is binnen DSM ontwikkeld in het kader van een project bij het 100-jarig bestaan, waarbij werknemers 'dromen' werkelijkheid mochten laten worden, de zogeheten actie Sharing our dreams, sharing our talents. Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten van Limburg vinden het project belangrijk omdat het zich richt op een structurele oplossing op de middellange en lange termijn, daar waar veel activiteiten zich nu al richten op het verlenen van noodhulp op de korte termijn. Bovendien gaat het om een Limburgs initiatief en laat het nog maar weer eens zien hoeveel innovatieve ideeën er uit deze regio komen.

Water4life
Het doel van water4life is het ontwikkelen en op grote schaal produceren van de nieuwe waterfilterapparaten in de regio waar die nodig zijn, samen met de mensen die deze apparaten nodig hebben. Water4life combineert bewezen filtertechnieken met een innovatieve druktechniek en toepassing in een handzaam en relatief goedkoop apparaat. Daarin wordt onder druk van een handpomp water door het filter geperst. In het project werken DSM, de Provincie Limburg, Novib Oxfam Nederland nauw samen, zowel onderling als met lokale hulporganisaties en andere organisaties die zich aansluiten. De financiële bijdragen van DSM en de Provincie Limburg kunnen vertaald worden in de financiering van 20.000 apparaten elk. In feite is het maatschappelijk effect van deze inzet veel groter. De financiële injectie van DSM en de Provincie Limburg is gericht op het versneld realiseren van een lokale productiestructuur. Binnen drie maanden zal in de regio de industriële productie gestart zijn. Dan worden er 500 filters per dag gemaakt. Het streven is rond mei 2005 minstens 10.000 waterfilterapparaten klaar en verspreid te hebben. Wanneer de gezinnen de beschikking hebben over het apparaat kunnen ruim 100.000 mensen dagelijks schoon water kunnen drinken. Na India is het de bedoeling om het water4life project ook in de andere noodgebieden in Azië te starten en zodoende veel grotere groepen mensen te kunnen voorzien van drinkwater.

Dit is een gezamenlijk persbericht van DSM en de Provincie Limburg met de aanvullende informatie zoals aangekondigd in het persbericht 002/2005 van de Provincie Limburg d.d. 7 januari 2005.

10-1-2005 08:37