Wine Professional 2005: selecteren met smaak
10-12 januari, Amsterdam RAI:
Business to business voor de professional met kennis van zaken en een eigen smaak.
Wine Professional is dé vakbeurs voor wie de tijd neemt om te proeven en te vergelijken. Voor de sommelier die niet alleen naar het etiket kijkt, maar ook wil weten hoe een wijn smaakt in combinatie met een vlees- of visgerecht. Voor de chef die zich graag laat inspireren door vakbroeders. Voor de wijnspeciaalzaakhouder die verder kijkt dan het prijskaartje. Doelgericht zakendoen kan alleen als er de tijd en de ruimte is om zich zorgvuldig te oriënteren. Wine Professional biedt het perfecte kader: een optimale omgeving, een gericht toelatingsbeleid, geselecteerde kwaliteit op de beursvloer, educatief getinte activiteiten en een deskundige begeleiding van bezoekers en participanten.
Wine Professional, een project van The Wine & Food Association, vindt van 10 t/m 12 januari plaats in de Europa Foyer van de Amsterdam RAI. Tegelijkertijd biedt de RAI plaats aan de Horecava (10 t/m 13 januari).
Maandag 10 januari, 18.00 uur - Historisch debat restaurantgidsen
Lekker, Michelin, Iens, Gault Millau.... Er komen steeds meer restaurantgidsen op de Nederlandse markt, elk met een geheel eigen invalshoek. Een bewijs dat de Nederlandse gastronomie leeft bij brede lagen van de bevolking. Maar wat weten we eigenlijk van de filosofie, betrouwbaarheid, onafhankelijkheid, de rol van inspecteurs, beoordelingscriteria van deze gidsen? Tijdens de vakbeurs Wine Professional 2005 (10-12 januari, Amsterdam RAI) organiseert The Wine & Food Association een spraakmakend debat met : Paul Van Craenenbroeck (scheidend hoofdredacteur Michelin Benelux), Marc Declerck (hoofdredacteur Gault Millau Benelux), Iens Boswijk (hoofdredacteur IENS restaurantgidsen) en Guido Nijssen (hoofdredacteur Lekker). Ook uw vraag kan bij dit debat aan de orde komen. Mail uw originele, interessante, prangende vragen over het thema restaurantgids naar
Vernieuwd en vernieuwend
Wine Professional verhuist in 2005 naar een geheel vernieuwde hal van Amsterdam RAI, de Europa Foyer, door de hoofdingang aan de linker kant. De vakbeurs biedt een nog grotere diversiteit aan kwaliteitsproducten en omvat dit jaar tevens drie proeftheaters voor een gevarieerd activiteitenprogramma met wijn(/spijs)proeverijen, masterclasses en presentaties plaats. Nieuw zijn o.a. aandacht voor gedistilleerd en koffie in relatie tot de topgastronomie.
Kooktheater: inspiratie voor én door topchefs
Het internationale aspect komt tevens tot uitdrukking in het Kooktheater waar diverse vooraanstaande chefs hun creaties presenteren tijdens boeiende experimentele wijn-spijssessies. Met medewerking van: Ron Blaauw (Ron Blaauw, Ouderkerk a/d Amstel), Jacob-Jan Boerma (De Leest, Vaassen), Schilo van Coevorden (Blakes, Amsterdam), Edwin van de Goor / Gert-Jan Cieremans (Seinpost, Scheveningen), Marc van Gulick (Landgoed Lauswolt, Beetsterzwaag), Sergio Herman (Oud Sluis, Sluis), Edwin Kats (La Rive, Amstel Hotel), Albert Kooij (Koning Willem III College, Den Bosch), Erik van Loo (De Zwethheul, Delft), Chris Naylor (Vermeer, Amsterdam), Otto Nijenhuis (Château St. Gerlach, Valkenburg a/d Geul), Lucas Rive (De Bokkedoorns, Overveen) en Chen Yu Yeh (Nieuwe Chinese Menukaart).
Highlights
Merryvale: Profile verticaal
Dit wijnhuis in de Californische Napa Valley is in zijn 20-jarig bestaan uitgegroeid tot een begrip in de internationale wijnwereld. Het begrip 'nieuwe-wereldwijn' is nauwelijks van toepassing op een met oog voor detail samengestelde, Bordeaux-gestylede klassieker als de Profile (gemaakt van merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc). Eigenaar Jack Schlatter komt dinsdag 11 januari persoonlijk een verticale proeverij met jaargangen tussen 1991 en 2001 presenteren. (i.s.m. Hosman Vins, Schiedam)
Bordeaux 2000
"2000 is eerder 1996 dan 1990; tannines zijn in 2000 zachter dan in 1996; 2000 is na 1995 het grootste jaar; stijl van 2000 is minder 'Amerikaans'; door concentratie gaat terroir verloren..." De kwaliteit was heterogeen, de meningen liepen uiteen, zo vlak na de introductie van de jaargang 2000. Hoe staat het vier jaar later? Tijdens Wine Professional wordt de proef op de som genomen, met de vijf Premiers Crus (Château Lafite, Château Margaux, Château Latour, Château Haut-Brion, Château Mouton Rothschild). De wijnen worden op woensdag 12 januari gastronomisch op een hoger plan getild door Lucas Rive, chef-kok van De Bokkedoorns in Overveen. (i.s.m. Wijnkoperij Okhuysen, Haarlem)
Finaleproeverij 5e Nationale Huiswijncompetitie
Een hoogtepunt in het programma is de finaleproeverij en de prijsuitreiking van de Nationale Huiswijncompetitie, die in januari zijn eerste lustrum beleeft. De deelname van de Nederlandse horeca is groter dan ooit. Tijdens regionale huiswijncompetities (Haaglanden, Amsterdam, Rotterdam e.o., Zuid-Nederland, Oost-Nederland, Noord-Nederland) zijn het afgelopen jaar honderden wijnen geproefd van restaurants en cafés in heel Nederland. De beste daarvan staan op 11 januari in diverse categorieën in de finale.
Argentinië: Robert Parker is gek op Malbec
Verschillende wijnlanden in de nieuwe wereld boeken verrassende resultaten met een druivenras dat elders in de wereld niet of nauwelijks (meer) aangeplant is, of geen hoofdrol speelt. Australië heeft zijn shiraz, die sterkt afwijkt van de Europese syrah, Zuid-Afrika heeft een haat-liefdeverhouding met de unieke kruising pinotage, Californië heeft zijn eigen 'fanclub' voor de zinfandel, Chili ontdekte min of meer bij toeval met de carmenère een ware troef in handen te hebben. En Argentinië boekt internationaal succes na succes met de malbec, een druif die in een ver verleden veel aanplant had in de Bordeaux. Verschillende premium wines gemaakt van malbec slaagden er de afgelopen jaren in om tijdens blindproeverijen tal van internationale grootheden achter zich te laten. Ook wijngoeroe Robert Parker heeft deze toppers ontdekt: scores tussen de 90 en 100 waren de afgelopen tijd geen uitzondering. Wine Professional wordt op 12 januari afgesloten met een feestelijke wijn-spijsproeverij met Argentijnse premium wines en gerechtjes van de hand van Marc van Gulick (Landgoed Lauswolt, Beetsterzwaag). Daarnaast op dinsdag 11 januari een Malbec-proeverij met culinaire omlijsting van Jacob-Jan Boerma (De Leest, Vaassen).
Platform voor wijnspeciaalzaakhouders
Naast kwaliteitswijnen en delicatessen voor de betere restaurants zal tijdens Wine Professional ten behoeve van de slijters- en wijnspeciaalzaakbranche tevens ruimte geboden worden aan wijnen waar de verhouding prijs/kwaliteit een voorname rol speelt. Dit facet van de beurs zal worden omlijst met een educatieve proeverij/discussiebijeenkomst voor wijnspeciaalzaakhouders op maandag 10 januari. Met o.a. aandacht voor de concurrentiepositie ten opzichte van het grootwinkelbedrijf, doelgericht wijn selecteren, service jegens de consument.
Duitse wijnen en Oosterscheldekreeft
Het Informatiebureau voor Duitse Wijn verzorgt in samenwerking met Stichting Promotie Oosterscheldekreeft op maandag 10 en dinsdag 11 januari een wijn-spijsmasterclass, waarin kreeft wordt gecombineerd met 5 Duitse wijnen. Gastsprekers zijn twee bestuursleden van de Stichting: Maurice De Coninck (Rest. De Gouden Leeuw, Scherpenisse) en Suzanne de Smit (Rest. De Brouwerie, Brouwershaven).
Meer informatie: