FNV

Nederland verdient beter

De Waal: "Confrontatie met werkgevers gaan we winnen"

"De FNV heeft één van de beste jaren uit haar bestaan achter de rug en is sterker dan ooit tevoren. Zij heeft de confrontatie, die het kabinet Balkenende zocht, glansrijk gewonnen." Dat zei FNV-voorzitter Lodewijk de Waal in zijn nieuwjaarstoespraak waarin hij ook een voorschot nam op het CAO-seizoen. `Wij overvragen niet, maar zijn bereid en in staat om de confrontatie met werkgevers aan te gaan. En we zullen die confrontatie winnen," aldus De Waal.

De FNV-voorman stond uitvoerig stil bij de toekomst van de overlegcultuur in Nederland. Hij herhaalde dat het poldermodel passé is en dat de FNV toe wil naar een nieuw onderhandelingsmodel. De vakcentrale wil daarbij selectiever omgaan met SER-adviezen.

Verder moet de positie van kroonleden in SER op de schop worden genomen. "Op dit moment is de politieke voorkeur een belangrijk richtsnoer voor de samenstelling van het kroonledenbestand. Dit lijkt uit de tijd. Het is interessant om mensen te vinden die diepgaande, liefst wetenschappelijke, kennis hebben van bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen of stromingen. Kroonleden moeten vooral creatieve mensen zijn."

Bezwerende woorden had de FNV-voorzitter over "de toestand van het land" na de moord op Theo van Gogh. "Nederland raakte volledig in zichzelf gekeerd. De vensters naar de wereld moeten weer open. We moeten gevaar niet bagatelliseren, maar ook niet opblazen."

Ook de FNV kan daarin in rol spelen, zei De Waal. "Laten we wel wezen, nergens anders dan op de werkvloer zitten mensen van verschillende komaf, met uiteenlopende religieuze opvattingen, met onderscheiden culturele achtergronden en zo meer, zo sterk op elkaar. En daar, op die werkvloer zijn er ook gemeenschappelijke belangen. Heel triviale, maar heel wezenlijke gelijkaardige belangen en wensen: een goed inkomen, werkzekerheid, een leuke baan met perspectief, ontplooiingsmogelijkheden, collegiale en sociale contacten."

Tenslotte kondigde de FNV-voorzitter aan dat de vakcentrale het algemene beleid explicieter wil toetsen op de gevolgen voor jongeren. "Wij zijn van plan om vanaf komend jaar te monitoren hoe de onderhandelingsruimte, dus zeg maar de financiële ruimte, voor arbeidsvoorwaardenverbeteringen in de CAO verdeeld wordt over de verschillende generaties. Jongeren kunnen op de FNV rekenen."

10 januari 2005

Nieuwjaarsspeech De Waal 100105.doc