Gemeente Dinkelland


Afdeling PBC, team Communicatie

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeente Dinkelland en Agentschap Telecom

PERSBERICHT

Datum: 10 januari 2005

Optreden tegen illegale zendmasten

De gemeente Dinkelland, het Openbaar Ministerie, de politie Twente en het Agentschap Telecom, zullen, binnen hun ieders gestelde mogelijkheden en verantwoordelijkheden, gezamenlijk optreden tegen illegaal geplaatste zendmasten. Het Agentschap Telecom blijft uiteraard ook structureel handhavend optreden tegen de gebruikers van clandestiene zenders.

Toelichting
Het Agentschap Telecom, onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken, heeft als één van de hoofdtaken "het beschermen van frequentieruimte". In dat kader treden opsporingsambtenaren van het Agentschap Telecom, op zowel straf- als bestuursrechtelijke wijze (in nauw overleg met het Openbaar Ministerie en nauwe samenwerking met de plaatselijke politie), op tegen illegale gebruikers van de FM-omroepband. Dergelijke clandestiene zenders veroorzaken dikwijls storing op vitale frequenties die zijn toegewezen aan professionele gebruikers en hulpverlenende instanties. Ook wordt de ontvangst en/of reikwijdte van de legale radio- en televisiestations als gevolg van dergelijke uitzendingen verstoord.

In maart 2003 is het Agentschap Telecom gestart met de actie "Etherflits", waarbij op een pro-actieve wijze het illegale gebruik van FM-omroepfrequenties wordt tegengegaan. Het huidige effect van Etherflits is, landelijk gezien en gemeten, een aanzienlijke reductie van illegaal ethergebruik. Ondanks dit geïntensiveerde optreden (waarbij de nadruk is gelegd op het illegaal frequentiegebruik in Noordoost-Nederland) blijkt, op basis van metingen, dat met name etherpiraten uit de Noordoostelijke provincies zich niet laten weerhouden door de inbeslagnemingen van de betreffende (zend)apparatuur, de aanzienlijke geldboetes en opgelegde dwangsommen.

Dergelijke "die hards", die zich ook vooral in Twente en omgeving bevinden, exploiteren hun zendstations op een toenemende semi-professionele wijze: men werkt in groepsverband, in toenemende mate vinden zogenaamde "marathon-uitzendingen" plaats, men is binnen afzienbare tijd weer retour in de ether, men werkt met verhoudingsgewijs aanzienlijke zendvermogens en men maakt gebruik van omvangrijke en hoge antenne-installaties.

Het Agentschap Telecom heeft in de afgelopen jaren meerdere gemeenten verzocht om handhavend op te treden tegen de veelal illegaal opgerichte antennemasten en hier (wederzijds) zeer positieve ervaringen mee opgedaan. Deze gezamenlijke aanpak heeft de nodige vruchten afgeworpen. Een dergelijk gemeentelijk bestuursrechtelijk optreden heeft als positief neveneffect dat het plegen van de illegale uitzendingen wordt bemoeilijkt en een zeer preventieve uitwerking heeft. Geconstateerde ongewenste randverschijnselen als gevolg van het illegaal zenden zoals onder andere: overtreding van de Woningwet, de Wet op de Ruimtelijke Ordening, de Milieuwet, de Drank- en Horecawet, brand- en veiligheidsvoorschriften, verstoring van de openbare orde, bouwvallige antenne-constructies en dergelijke, worden hiermede voorkomen.

In het kader van die "antenne-aanpak" heeft het Agentschap Telecom ook de gemeente Dinkelland het verzoek gedaan handhavend op te treden tegen dergelijke masten. In de gemeente Dinkelland bevinden zich namelijk verhoudingsgewijs een groot aantal zendmasten, hetgeen inherent is aan het aantal illegale zenders in die gemeente. Een verrichte inventarisatie wijst uit dat er minstens vijfendertig van die masten, al dan niet kantelbaar en/of inschuifbaar, zijn geplaatst. Ook het Openbaar Ministerie en de politie Twente hebben nadrukkelijk verzocht om handhaving van de wettelijke bepalingen waaronder het bestemmingsplan.

De gemeente Dinkelland heeft besloten om ook bestuursrechtelijk op te treden tegen de illegaal geplaatste masten. De gemeente Dinkelland heeft gekozen voor een dwangsomprocedure. Wanneer bekend is dat een zendmast in strijd is met het bestemmingsplan en er ook achteraf geen bouwvergunning kan worden verleend, wordt de grondeigenaar of de overtreder aangeschreven. In deze dwangsomaanschrijving zal worden opgenomen dat de illegaal geplaatste mast binnen een periode als dan aangegeven moet worden verwijderd. Burgemeester en wethouders hebben bepaald dat voor elke week dat de overtreding voortduurt een aanzienlijke dwangsom wordt verbeurd. Diegenen die worden aangeschreven krijgen de mogelijkheid om hun zienswijze en bezwaar in te dienen. Ook wordt gebruik gemaakt van een preventieve dwangsom, dit om herhaling van de overtreding te voorkomen. Indien de overtreding omgedaan wordt gemaakt door het verwijderen van de zendmast en er wordt weer een zendmast opgericht dan wordt er direct een dwangsom verbeurd.


---

Mededelingen voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met dhr. H. Meijer, afdelingshoofd Bouwen en Milieu op telefoonnummer 0541 854 231.