Nederlandse Vereniging van journalisten

Overzicht tsunamiramp en journalisten:

10 januari 2005

De recente cijfers over Sumatra inclusief Atjeh zijn ook als het om journalisten gaat dramatischer dan de eerste dagen leek. De IFJ schat op basis van gegevens uit Indonesië en van NVJ-zusterorganisatie AJI het aantal vermiste journalisten en mediastafmedewerkers op ongeveer 200.

Er zijn bij de IFJ, INSI of NVJ tot nu toe geen gegevens bekend over omgekomen of vermiste journalisten buiten Noord-Sumatra als gevolg van de tsunamiramp op 26 december 2004. Als u beschikt over nadere informatie over problemen van journalisten als gevolg van de tsunami in de overige rampgebieden in Thailand, Sri Lanka, India, Somalië kunt u contact opnemen met hverploeg@nvj.nl

Indonesië:

Gedrukte media:
Bijzonder zwaar getroffen zijn het dagblad Serambi Indonsia (60% van de 270 medewerkers van de krant wordt vermist) en enkele radio zenders., Reporters Respond (onafhankelijk humanitair fonds NVJ) en FreeVoice hebben een eerste donatie van totaal 10.000 euro daags na de ramp aan journalisten of hun nabestaanden op Atjeh ter beschikking gesteld. Onderzoek loopt naar mogelijke steun van FreeVoice (NDP, NVJ, Genootschap, ministerie van OS en de Postcode Loterij) voor de heropbouw van de getroffen krant in Banda Atjeh, Serambi Indonesia. Op 2 januari jl hebben tien journalisten van Serambi vanuit een nabij gelegen dorp een noodeditie van 10.000 (een tiende van de gebruikelijke oplage). De krant is het enige onafhankelijke dagblad in het door oorlog en corruptie geteisterde Atjeh.

Omroep:
Van de radio stations in de provincie Atjeh zijn er 11 getroffen door de ramp. Enkele zijn compleet verwoest, andere zwaar beschadigd. Van een zender die onderdeel uitmaakt van het Unesco Lokale Netwerk, Radio Nikoya in Banda Atjeh is niets meer over. Van de 19 medewerkers worden er nog vier vermist. De situatie van de overige vijftien is onduidelijk.
Radio 68 H mist een reporter, Televisi Republik Indionesia en Radio Republik Indonesia missen 34 medewerkers.

Behalve de gerichte hulp aan individuen of hun nabestaanden van de NVJ via Reporters Respond en Free Voice, verleent de Wereldomroep steun met het opzetten van een aantal noodzenders. De Wereldomroep roept tevens collegazenders wereldwijd op om steun te geven met zendmateriaal etc. Ook de Nooramerikaanse non-profitorganisatie Internews verzamelt materiaal uiteenlopend van kleine zenders tot mobiele telefoons, cursussen en voorzieningen voor materiële en geestelijke bijstand voor getroffen journalisten. Unseco vraagt om 600.000 us$ om de radiovoorzieningen in Atjeh provisorisch te herstellen. De radio is nu een belangrijk communicatiemiddel en mede gericht op bijna een miljoen daklozen als gevolg van de ramp. Unesco doet dit in overleg met de overheid en met de vereniging van particuliere radiostations.

Generiek:
De IFJ en het INSI hebben vijftig eerste hulpkisten aan de journalistenorganisatie in Atjeh ter beschikking gesteld. Daarnaast heeft de IFJ tot nu toe 24 000 us$ bijeengebracht voor materiële hulp aan de gezinnen van getroffen journalisten.

Hans Verploeg