Ingezonden persbericht


Derde editie Wine Professional in Amsterdam RAI

Geachte heer/mevrouw,

Het doet mij genoegen u te kunnen uitnodigen voor een bezoek aan de derde editie van Wine Professional, de vakbeurs gericht op een ieder die zich beroepsmatig bezighoudt met wijn en gastronomie; de voornaamste doelgroepen zijn de betere horeca en wijnspeciaalzaken.

Wine Professional 2005 is een project van The Wine & Food Association en vindt plaats in de

Europa Foyer en Diamond Lounge van Amsterdam RAI, van 10 t/m 12 januari - tegelijk met, maar separaat van de Horecava.

Maandag 10 januari, Kooktheater, 18.00 uur: Historisch debat restaurantgidsen

Lekker, Michelin, Iens, Gault Millau&. Er komen steeds meer restaurantgidsen op de Nederlandse markt, elk met een geheel eigen invalshoek. Een bewijs dat de Nederlandse gastronomie leeft bij brede lagen van de bevolking. Maar wat weten we eigenlijk van de filosofie, betrouwbaarheid, onafhankelijkheid, de rol van inspecteurs, beoordelingscriteria van deze gidsen? Een spannend debat vol vragen die nooit eerder beantwoord werden, met deelname van: Paul Van Craenenbroeck (voormalig hoofdredacteur Michelin Benelux), Marc Declerck (hoofdredacteur Gault Millau Benelux), Iens Boswijk (hoofdredacteur IENS restaurantgidsen) en Guido Nijssen (hoofdredacteur Lekker).

Dinsdag 11 januari, 10.00 uur, Wijntheater: Finale Nationale Huiswijncompetitie 15.15 uur, Kooktheater: Prijsuitreiking

Huiswijnen blijven onderwerp van discussie. Huiswijn als visitekaartje van (eet)café of restaurant? Wat is belangrijker: kwaliteit of prijsstelling? Het afgelopen jaar organiseerde The Wine & Food Association in het hele land 7 regionale Huiswijncompetities, waaraan in totaal zo n 400 restaurants en cafĂ©s deelnamen. De winnende wijnen komen in drie categorieĂ«n (brasserie/(eet)cafĂ©, restaurant, elite restaurant) tegen elkaar uit tijdens de Nationale Finale.

Serieus zaken doen

Wine Professional is dé vakbeurs voor wie de tijd neemt om te proeven en te vergelijken. Voor de sommelier die niet alleen naar het etiket kijkt, maar ook wil weten hoe een wijn smaakt in combinatie met een vlees- of visgerecht. Voor de chef die zich graag laat inspireren door vakbroeders. Voor de wijnspeciaalzaakhouder die verder kijkt dan het prijskaartje. Doelgericht zakendoen kan alleen als er de tijd en de ruimte is om zich zorgvuldig te oriënteren. Wine Professional biedt het perfecte kader: een optimale omgeving, een gericht toelatingsbeleid, geselecteerde kwaliteit op de beursvloer, educatief getinte activiteiten en een deskundige begeleiding van bezoekers en participanten.

Breed kwaliteitsaanbod en uitgebreid omlijstend programma

Vergeleken met vorig jaar telt Wine Professional circa 70% meer exposanten en participanten. Het aanbod van de aanwezige wijnimporteurs biedt een betrouwbare afspiegelingen van wat er momenteel aan kwaliteitswijnen uit de hele wereld in Nederland verkrijgbaar is; een twintigtal producenten komt zelf naar Wine Professional om de eigen wijnen te presenteren. Daarnaast is er een groot aantal stands met fijne gastronomische producten die passen bij de betere horeca. Gedurende de openingstijden van de beurs biedt The Wine & Food Association in drie theaters een breed programma met zo n 40 activiteiten, waaronder debatten, wijnproeverijen en competities. 17 topchefs verlenen ter plaatse een bijdrage aan uiteenlopende wijn-spijssessies.

Voor een uitgebreid overzicht van exposanten, participanten en programmaonderdelen verwijs ik u graag naar www.thewinesite.nl

Nog enkele highlights

Ook de volgende programmaonderdelen verdienen uw speciale aandacht.

Maandag 10 januari, Wijntheater, 14.30 uur: Debat: Kurk, kunststof of schroefdop? De grote discussie in wijnland. De Portugese kurkgigant Amorim heeft de afgelopen jaren meer dan 43 miljoen euro besteed aan het uitbannen van TCA-besmetting. Is dit voldoende, of heeft de screwcap de toekomst? En hoe staat het met rijpingspotentieel en wijnethiek? Debat met een aantal experts, onder wie Carlos de Jesus, Marketing Director Amorim.

Maandag 10 januari, Wijntheater, 13.30 uur: Platform slijters en wijnspeciaalzaakhouders. De link tussen de import en de consument verliest al jaren terrein ten opzichte van het grootwinkelbedrijf. Tijdens Wine Professional een educatieve proeverij annex discussie over de toekomstperspectieven van deze beroepsgroep. Houdt de kruideniersmentaliteit stand? Moet er meer tijd en moeite gestoken worden in een eigenzinnige wijnselectie? En hoe staat het met de service naar de consument?

Gelieve op onderstaande antwoordstrook aan te geven op welke dag(en) u Wine Professional wilt bezoeken en deze retour te mailen of te faxen. Toegangskaarten zullen voor u klaarliggen bij de hoofdingang van de Europa Foyer (direct na de hoofdingang van Amsterdam RAI links) en u wordt vervolgens welkom geheten in de Proefschrift Lounge.

Graag tot ziens tijdens Wine Professional 2005!

Met vriendelijke groet,

Namens The Wine & Food Association,

Jan van Lissum

The Wine & Food Association

Oudeschans 11

NL-1011 KR Amsterdam

The Netherlands

t. +31 (0)20 6 251 298

f. +31 (0)20 6 245 028

e. info@thewinesite.nl

i. www.thewinesite.nl

----------

Antwoordformulier bezoek Wine Professional 2005

Maandag 10 woensdag 12 januari,

Europa Foyer/Diamond Lounge, Amsterdam RAI

Mail naar: info@thewinesite.nl of fax naar: 020 624 50 28

 Ja, ik breng graag een bezoek aan Wine Professional 2005, en wel op

 maandag 10 januari

 dinsdag 11 januari

 woensdag 12 januari

 Nee, ik ben die dagen helaas verhinderd.

Naam:

Bedrijf:

Adres:

Postcode + plaats:

Telefoon + fax:

E-mail:

----------