Gemeente Assen


Volle raadzaal bij minderhedendebat

Ruim 120 Assenaren hebben zich aangemeld voor het tweede debat over het minderhedenbeleid dat op 9 januari in de raadzaal in het Stadhuis van Assen plaatsvindt. Was het eerste debat vooral bedoeld om uitgangspunten te bepalen voor een succesvol beleid en problemen in kaart te brengen, het tweede debat gaat over concrete oplossingen en maatregelen. Het debat 'En nu concreet' start om 19.30 uur.

De bedoeling van het tweede openbare debat is om zoveel mogelijk ideeën van u als deelnemer te horen voor een concrete Assense aanpak. Welke beleidsinstrumenten, projecten of nieuwe succesvolle aanpak kan de gemeente inzetten voor participatie en integratie. De gemeente wil uw kennis en creativiteit graag benutten. Met name bij de onderwerpen in de werkgroepen wil de gemeente advies van de deelnemers.

In de aanloop naar het debat heeft adviesbureau enova een onderzoek verricht onder burgers, maatschappelijke organisaties, organisaties van allochtonen en gemeenteambtenaren. Het ging daarbij ook om tips voor nieuw beleid. De respondenten hebben hiervoor diverse suggesties gedaan zoals het inzetten van succesvolle allochtonen als intermediair richting eigen achterban of maatschappelijke organisaties, het meer aanbieden van taalstages, het organiseren van gezamenlijke sportactiviteiten en het bieden van opvoedingsondersteuning. De suggesties zullen tijdens het tweede debat aan de orde komen.

A. Het tweede debat begint met een inleiding over ontwikkelingen in het gemeentelijk integratiebeleid door Erik Snel, bijzonder hoogleraar intercultureel bestuur aan de Universiteit Twente. Daarna geeft schrijver en columnist Kader Abdolah een persoonlijke schets van de aanpak van lokale organisaties. Na de pauze gaan de deelnemers in werkgroepen met elkaar in gesprek over vijf verschillende thema's om zo te komen tot een Assense aanpak. De thema's zijn: samenwerking autochtoon-allochtoon, ondersteuning van integratie en activiteiten, communicatie en advies, beeldvorming en aanpak gevoel van onbehagen en taalverwerving en -oefening.

Het eerste debat van 27 november 2002 heeft al veel bruikbare informatie opgeleverd. Zo vonden de deelnemers dat allochtone en autochtone burgers zelf verantwoordelijk zijn om hun kansen waar te maken. De gemeente is medeverantwoordelijk om de mogelijkheden hiervoor te scheppen. Specifiek beleid is wel degelijk nodig. Het beleid moet breed gericht zijn. Risico's van achterstand en knelpunten doen zich voor bij "oude" groepen migranten, bij nieuwkomers, vluchtelingen en bij autochtonen. Taal en werk zijn een belangrijke basis voor integratie, maar er is meer. Ontmoetingen en organisaties van mensen met eenzelfde etnische achtergrond hoeven integratie niet tegen te gaan en kunnen juist een functie hebben. De gemeente moet niet aarzelen om van maatschappelijke organisaties gerichte prestaties te eisen als het gaat om participatie en integratie.