Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws

Storm en windstoten veroorzaken overlast

Een actieve stormdepressie, die van de Duitse weerdienst de naam Erwin heeft meegekregen,veroorzaakte in weekeinde van 8 op 9 januari in grote delen van Europa extreem weer met hevige regen, sneeuw en storm. Het KNMI heeft vanwege de zeer zware windstoten in de nacht van vrijdag op zaterdag voor het eerst sinds juli vorig jaar een Weeralarm uitgegeven. Zowel aan de kust als landinwaarts zijn zaterdagochtend en -middag zeer zware windstoten geregistreerd met windsnelheden tussen 100 en 120 km/uur, wat leidde tot grote overlast.

De hoogste windsnelheden zijn gemeten in het Waddengebied, waar de wind een gemiddelde kracht van 9 tot 10 bereikte en windstoten zijn gemeten van bijna 120 km/uur. Ook landinwaarts zijn dergelijke gevaarlijke windstoten gemeten: volgens voorlopige gegevens registreerde het weerstation Hoogeveen met 63 knopen (117 km/uur) tijdens een bui de hoogste windsnelheid van het binnenland.

Eerste Weeralarm van het nieuwe jaar

De stormdepressie kondigde zich drie dagen geleden al aan op de weerkaarten van het Europees Weercentrum ECWMF waar het KNMI gebruik van maakt. Vrijdagmiddag gaf het KNMI al extra waarschuwingen uit voor zware windstoten en om 17.31 uur werd tevens een voorwaarschuwing uitgegeven voor zeer zware windstoten tot 120 km/uur. Om 5.38 uur werd de voorwaarschuwing omgezet in een Weeralarm voor zeer zware windstoten, het eerste Weeralarm van het nieuwe jaar.

Noodweer in Europa

De stormdepressie trok vanuit Engeland over de Noordzee langs de kust van nord-Duitsland richting het zuiden van Scandinavië. Op 8 januari om 7 uur lag de kern bij Aberdeen. In Engeland zijn zaterdagochtend onder andere op het eiland Man windstoten gemeten van ruim 130 km/uur. Het noorden van Duitsland en Denemarken registreerden windsnelheden van 150 tot 155 km/uur. In het oosten van Ierland en in het westen van Engeland veroorzaakte de depressie heveige regenval, waarbij op een aantal plaatsen in 24 uur meer dan 150 mm viel.

Weeralarm nader verklaard
Zeer zware windstoten nader verklaard
Depressienamen op de weerkaart

laatste wijziging: 9 januari 2005

PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI