Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Meesterklasse: topborden Hotels.nl - HSG live te volgen

Zaterdag 8 januari speelt Hotels.nl (het eerste team van Schaakclub Groningen) de thuiswedstrijd tegen HSG uit Hilversum (het team van onder andere Nederlands kampioen Loek van Wely). Beide teams staan op de gedeelde tweede plaats in de landelijke meesterklasse en doen dus volop mee in de strijd om de landstitel.

De wedstrijd wordt gespeeld in de Bontekoe aan de Spilsluizen NZ nr 9, vanaf 13.00 uur. De meest spannende fase is meestal tussen 16.00 en 17.00 uur. Publiek is uiteraard van harte welkom. Voor de thuisblijvers zal de wedstrijd te volgen zijn via de website. De eerste 3 borden zullen live weergegeven worden en van de overige borden worden de tussenstanden gegeven.
Tegelijkertijd zullen ook de stadsderbys tussen Groningen 2 en 3 en Unitas 2 en 3 gespeeld worden.

---

Hulpactie zeebeving Azië

Via NOC*NSF bereikte de KNSB het verzoek steun te verlenen aan de hulpactie, bijvoorbeeld door het beschikbaar stellen van 0,10 per bij de bond aangesloten sporter. Op dit moment hebben enkele sportbonden het besluit genomen op deze wijze de hulpactie financieel te steunen. NOC*NSF heeft het plan om alle op deze wijze door sportbonden gedane donaties tijdens de tv-uitzending op donderdag 6 januari beschikbaar te stellen. Het bestuur van de KNSB wil u graag laten weten dat de Schaakbond niet aan een dergelijke actie deelneemt, hoe sympathiek de bedoeling hiervan ook is.

De verschrikkelijke ramp die op 26 december is gebeurd, vraagt vele miljoenen aan hulp. Wij kunnen ons goed voorstellen dat zeer veel Nederlanders, onder wie leden van schaakverenigingen, hiertoe een donatie zullen doen. Het doen van donaties namens de leden is echter geen doel of taak van de KNSB. Het zou in de ogen van het bestuur een onjuist en paternalistisch gebruik van bondsmiddelen betekenen. Elke schaker of schaakster kan heel goed zelf bepalen of en hoeveel er door hem/haar gedoneerd wordt; dat is geen zaak van de KNSB.

Wij moedigen verenigingen van harte aan activiteiten te organiseren waarbij van deelnemers een bijdrage voor giro 555 wordt gevraagd. Wij steunen zulke acties graag: verenigingen die benefietactiviteiten organiseren, zullen we met raad en waar mogelijk daad bijstaan. Op www.sport.nl zijn over dit soort acties binnenkort tips en suggesties te vinden.

---

Wereldkampioen correspondentieschaken Hamarat tegen de Rest van de Wereld

ICCF (The International Correspondence Chess Federation) Wereldkampioen Tunc Hamarat uit Oostenrijk, die als postschaker nooit een witpartij verloor, gaat de uitdaging aan om op de ICCF webserver met wit twee vriendschappelijke partijen te spelen tegen de Rest van de Wereld.
De ene partij zal beginnen met 1 .e4,deanderemet1.d4.Destartdatum van beide partijen is 10 februari 2005, en de bedenktijd bedraagt 70 dagen voor 10 zetten.

De spelers in het team van de Rest van de Wereld bepalen de te spelen zet door het uitbrengen van hun stem op de door hen gewenste zet. De zet met de meeste stemmen zal worden gespeeld. Mochten twee zetten precies evenveel stemmen krijgen, dan wordt periode om te stemmen met twee dagen verlengd om tot een beslissing te komen tussen die twee zetten. Elke speler krijgt een punt voor een gespeelde zet waar hij op gestemd heeft. De spelers met de meeste punten ontvangen na afloop van de match een exemplaar van het ICCF jubileumboek ICCF Gold.

De deelname staat open voor iedereen die mee wil doen. Het inschrijfgeld bedraagt 5 Euro. Het kan worden overgemaakt op giro 13 65 400, t.n.v. Penningmeester NBC te Amersfoort, onder vermelding van Match Hamarat. Graag ook een e-mail aan Nol van t Riet. Inschrijven en betalen kan ook direct via de website van de ICCF door aldaar gebruik te maken van de Direct Entry mogelijkheid.

Ook tijdens de partijen is het nog mogelijk toe te treden tot het team van de Rest van de Wereld. De namen van alle teamleden zullen op de ICCF website gepubliceerd worden. Spelers en toeschouwers kunnen de partijen live volgen via deze link.

Het inschrijfgeld is bestemd voor het ICCF Ontwikkelingsfonds, waaruit de verdere ontwikkeling en de ondersteuning van het ICCF webserver-systeem betaald wordt. De match staat onder leiding van de ICCF Marketing manager Mohammed Samraoui.

Voor meer informatie over correspondentieschaken zie de website van de Nederlandse Bond van Correspondentieschakers.

---

Arkadaj Naiditsch winnaar Bieze-toernooi 2005

Het dertiende Bieze-toernooi (het voormalige Oliebollentoernooi) was een daverend succes. Ongeveer 170 schakers en schaaksters togen zondag 2 januari naar het Olympus College in Arnhem-Zuid om althans voor de meesten de eerste zetjes van het nieuwe jaar te spelen. In zijn openingsspeech sprak Andries Bruil, directeur van Bieze Holding, de hoop uit dat het schaken zou winnen en het werd inderdaad een fantastische schaakdag.
Arie Schouten deelde namens Schaakvereniging De Toren, dat het toernooi organiseerde, mee dat er samen met Bieze een actie was opgezet voor de slachtoffers van de enorme ramp in het gebied rond de Indische Oceaan. Zo konden overgebleven consumptiebonnen in een speciaal potje worden gestopt, waarbij Bieze elke op deze manier gedoneerde euro verdubbelde. Iemand doneerde zelfs de helft van de 100 euro die hij net had gewonnen. Wat de actie in totaal heeft opgeleverd weet ik niet precies, maar het was een behoorlijk bedrag. Een mooi initiatief dat zeker navolging verdient!

Het deelnemersveld was met maar liefst negen GMs en zes IMs sterker dan ooit. De meest aansprekende naam was die van Jan Timman, die het toernooi door zijn aanwezigheid alleen al een enorme impuls gaf. Maar ook andere bekende namen uit de Europese schaakwereld maakten het toernooi tot een mooi evenement.

OSBO-kampioen en Torenaar Bob Beeke had de eer te mogen openen tegen Jan Timman

De hoofdgroep (ELO 1900 en hoger) werd uiteindelijk gewonnen door de jonge Duitse grootmeester Arkadaj Naiditsch (2623), die in zeven partijen slechts twee remises weggaf. De Dortmunder reageerde na afloop laconiek: Ik speelde eigenlijk alleen maar voor de lol mee. Ik was in de buurt en ik had toch niets beters te doen. Ik vond het ook leuk om weer eens in Nederland een toernooi te spelen, want dat had ik al jaren niet meer gedaan. Desondanks ben ik blij met de overwinning. Met dit deelnemersveld denk ik dat ik een goed resultaat heb neergezet. Alleen in de derde ronde tegen Erwin lAmi maakte ik een grote fout. Gelukkig kwam ik nog met remise weg. De andere remise speelde hij in de laatste ronde tegen Jan Timman. Ik stond wat minder en ik besloot een pion te geven om het eindspel met ongelijke lopers remise te houden. Timman stond in de slotstelling nog wel wat beter, maar het zou heel moeilijk zijn geworden om dat nog te winnen.

IM Ekrem Cekro kon toen bij winst nog gedeeld eerste worden, maar slaagde er niet in Ali Bitalzadeh te verslaan, zodat Naiditsch een half punt los bleef. Toch speelde Cekro een geweldig toernooi en hij was ook de enige die Jan Timman serieus in de problemen bracht. Met veel kunst- en vliegwerk wist Timman die partij nog remise te houden. Timman toonde zich na afloop zeer tevreden over zowel het toernooi als zijn spel: Het was een interessant toernooi en een mooie gelegenheid om weer eens wat te spelen. Het viel niet mee, om half negen al op het Amstel-station te staan en na een behoorlijk lange reis ook nog de hele dag te schaken. Het deelnemersveld was dan ook vrij sterk. Maar ik hoop volgend jaar zeker terug te komen. Hij was zelfs bereid na afloop van het toernooi de jeugdprijzen uit te reiken. Ook Timman bleef ongeslagen en eindigde met 5,5 uit 7 op de gedeelde tweede plaats, samen met o.a. Erik van den Doel en Daniel Fridman.

Verder waren er vele outsiders die het toernooi kleur gaven, zoals IM Piet Peelen, die een paar spectaculaire partijen afleverde, en Wim Luberti, die zich geruime tijd op het podium (de eerste vijf borden) handhaafde, maar uiteindelijk toch terugzakte. Verder waren er af en toe verrassende uitslagen, zoals Torenaar Bram van der Velden (2037) die IGM Merab Gagunashvili ondanks het ratingverschil van bijna 500 punten overtuigend versloeg. Vervolgens moest Daniel Fridman er ook nog bijna aan geloven, maar in het eindspel ging het alsnog mis voor de Edenaar. Voor Gaguna was het een teleurstellend toernooi, evenals voor IMs Tea Lanchava en Harmen Jonkman, hoewel eerstgenoemde daar niet echt mee leek te zitten.

In Groep 1 (ELO

---