Totaaloplossing voor bodemverontreiniging bedrijven
Bodemcentrum maakt uitvoeren van bodemsaneringen eenvoudiger
10 januari 2005
Den Haag Vanmiddag hebben Bovag, Netex, Koninklijke Metaalunie, FME-CWM, MKB-Nederland, VNO-NCW en Rabobank Nederland in het bijzijn van de heer drs. P.L.B.A. van Geel, staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu een intentieverklaring ondertekend om te komen tot een gezamenlijke aanpak van de bodemverontreiniging van bedrijfsterreinen. Door de oprichting van één organisatie, waaraan een bedrijf het totale probleem van bodemverontreiniging en bodemsanering kan uitbesteden, wil het bedrijfsleven in samenwerking met de overheid bodemsanering stimuleren. De naam van de nieuwe organisatie wordt Stichting Bodemcentrum. De staatssecretaris van VROM is voornemens het initiatief beleidsmatig en financieel te ondersteunen.
Door via het Bodemcentrum risico's en onzekerheden weg te nemen én door kosten- en kwaliteitsvoordelen te bieden, wordt verwacht dat bedrijven eerder zullen overgaan tot bodemsanering. Oogmerk is om voor 2030 de bodem van 12.000 tot 15.000 bedrijfsterreinen te saneren. Dat komt neer op circa 500 bodemsaneringen per jaar. De totale kosten van de uit te voeren bodemsaneringen door bedrijven worden geraamd op circa ¤ 2 miljard. Bedrijven die overgaan tot saneren komen in aanmerking voor subsidie van de overheid.
In 2001 is een Convenant gesloten tussen overheid en georganiseerde bedrijfsleven, waarbij een saneringsplicht voor bedrijven is gekoppeld aan subsidieverlening door de overheid. In 2005 wordt dit in wetgeving omgezet. Bedrijven stellen bodemsanering momenteel vaak uit totdat de bedrijfsmatige noodzaak zich nadrukkelijk voordoet. Dat is begrijpelijk, want de totale kosten van een sanering zijn hoog (oplopend tot honderdduizenden euro's) en de bijbehorende risico's en onzekerheden eveneens. Dat maakt ook de financiering van de bodemsanering lastig.
Totaaloplossing via één loket
"Door onze krachten te bundelen in één uitvoeringsorganisatie bieden we een totaaloplossing voor alle vragen en problemen waarmee een bedrijf te maken krijgt als het geconfronteerd wordt met een bodemverontreiniging of bodemsanering," zegt de voorzitter van een van de initiatiefnemers, Loek Hermans van MKB-Nederland. Jacques Schraven, voorzitter van VNO-NCW, verwacht dat door dit gemeenschappelijk initiatief bedrijven zich pro-actief zullen opstellen. "Dat laatste is belangrijk. Wij vinden het ook onze verantwoordelijkheid om dit probleem aan te pakken". Naast het georganiseerde bedrijfsleven behoort ook de Rabobank tot de initiatiefnemers. De Rabobank heeft veel van de betrokken bedrijven als klant en al veel ervaring opgedaan met de financiering van bodemsaneringen.
Blij met initiatief
Staatssecretaris Van Geel van het Ministerie van VROM liet vanmiddag weten blij te zijn met dit initiatief: "Een prachtig voorbeeld van samenwerking en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het aanbieden van een totaaloplossing aan bedrijven via een professionele uitvoeringsorganisatie kan bestaande drempels om over te gaan tot bodemsanering wegnemen. Het Ministerie van VROM wil dit gemeenschappelijk initiatief dan ook beleidsmatig en financieel van harte ondersteunen".
Het ligt in de bedoeling dat bedrijven zich in de loop van 2005 kunnen gaan aanmelden bij de Stichting Bodemcentrum.
Jan-Willem ter Avest, Perswoording Rabobank Nederland
Tel: 030 - 216 17 40, j.w.avest@rn.rabobank.nl
Rabobank Nederland