Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit

OPTA
OPTA legt KPN 450.000 Euro boete op

Soort : Persbericht

Den Haag, 7 januari 2005. Het college van Opta, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, heeft KPN een boete van EURO 450.000 opgelegd, omdat KPN heeft nagelaten vooraf toestemming te vragen aan Opta voor het aanbieden van een extra kortingsactie voor zakelijke bellers. Het gaat om een ongeoorloofde extra korting op de `Belzakelijk'-reeks, een serie kortingen op het basistarief van KPN, gericht op de zakelijke markt. Kortingen moeten vooraf door Opta worden goedgekeurd. Tot aan afgelopen zomer is dit voor alle Belzakelijk varianten sinds de introductie van dergelijke kortingen in 2003 ook steeds gebeurd. Afgelopen zomer heeft KPN echter een tijdelijke, extra Belzakelijk-korting aangeboden, zonder deze vooraf goed te laten keuren door Opta. Dat is een forse overtreding van de regels die voor KPN gelden op basis van de Telecommunicatiewet.

KPN heeft in juli 2004 een beperkte kring van nieuwe zakelijke klanten bedragen tot initieel 5000 Euro per klant aangeboden, indien zij een nieuw Belzakelijk abonnement zouden afsluiten. De nieuwe klanten kregen dit bedrag uitgekeerd op hun bankrekening. Opta doet met het oog op de bedrijfsvertrouwelijkheid geen mededelingen over de extra omzet die KPN met deze actie heeft gegenereerd.

Het is KPN als partij met aanmerkelijke marktmacht op de markt voor vaste telefonie pas toegestaan om kortingen te geven als Opta deze vooraf heeft goedgekeurd. Dat volgt uit de Telecommunicatiewet, die beoogt de concurrentie op de markt voor vaste telefonie te bevorderen. Opta beoordeelt kortingen op de consequenties voor concurrentie in de markt. Door deze specifieke Belzakelijk-actie niet vooraf aan Opta voor te leggen heeft KPN een zeer ernstige overtreding van de Telecommunicatiewet begaan, die de concurrentie aanzienlijk heeft geschaad. Vandaar dat Opta een hoge boete oplegt.

Deze boete voor KPN staat geheel los van Opta's lopende onderzoek naar ongeoorloofde kortingen van KPN, waarover op 19 oktober jongstleden door Opta werd bericht (zie www.opta.nl). Dat onderzoek is nog niet afgerond.