Provincie Utrecht

Persbericht

Na vergunningverlening voor baggerberging Zevenhuizen gaat zoektocht naar alternatieven door

DIT IS EEN GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN DE PROVINCIE UTRECHT EN DE GEMEENTE AMERSFOORT

6-1-2005
Vrijdag 7 januari verleent de provincie Utrecht een vergunning aan de firma Smink voor het exploiteren van de beoogde baggerberging in Zevenhuizen. De provincie is verplicht deze vergunning te verlenen omdat de aanvraag binnen de wet past. Maar dit betekent niet dat de provincie Utrecht en de gemeente Amersfoort stoppen met het zoeken naar alternatieven. Met hun gezamenlijke zoektocht zijn zij inmiddels een stuk opgeschoten. Het ziet er volgens wethouder Eerdmans en gedeputeerde Binnekamp naar uit dat de vergunning aan Smink niet hoeft te worden gebruikt, nu er voor verreweg het grootste deel van de Utrechtse bagger alternatieve stort- en verwerkingsmogelijkheden beschikbaar lijken.

Wethouder Eerdmans: 'We hebben er de afgelopen maanden hard aan getrokken. We rekenen nu op een definitieve en positieve reactie van het rijk.' Gedeputeerde Binnekamp: 'Voor het restant gaan we ook in 2005 door met onze zoektocht.'

Zeven miljoen kuub
Het vinden van een reëel alternatief zou de aanleg van de baggerberging ten noordoosten van Amersfoort overbodig maken. Maar, hoe raak je de oorspronkelijk geschatte hoeveelheid van zeven miljoen kubieke meter vervuilde bagger kwijt die tot 2030 wordt opgediept uit de Utrechtse wateren? Het antwoord op die vraag hebben provincie en gemeente in twee fasen laten onderzoeken door adviseur M. Daamen van het bureau MMG. Provincie en gemeente hebben de volgende mogelijkheden gepresenteerd aan het rijk.

Van de oorspronkelijke zeven miljoen kuub te storten bagger neemt het rijk er drie voor zijn rekening als provincie en Amersfoort de rest oplossen. De overige bagger kan worden opgelost:
* doordat de aanvankelijk ingeschatte stortvraag afneemt dankzij preciezere berekeningen van de waterschappen;
* door veranderende regelgeving en het beschikbaar komen van nieuwe technieken;

* door een actievere commerciële markt;

* door stortcapaciteit buiten de provincie te benutten;
* door nadere afspraken met het Rijk te maken over het gebruik van rijksdepots voor bagger uit voormalige rijkswateren.

Restprobleem
Het onderzoek wijst uit dat er op dit moment nog een restprobleem is van 0,6 tot 1,6 miljoen kubieke meter vervuilde natte bagger. Dit restant hopen Amersfoort en Utrecht in overleg met het rijk en met de waterschappen kwijt te kunnen in depots van de rijksoverheid en op de bestaande stortplaats van Smink, een en ander tegen de achtergrond van de ontwikkelingen op de verwerkingsmarkt. Op basis van het MMG-rapport mag verwacht worden dat deze ontwikkelingen er toe kunnen leiden dat het restprobleem door de markt wordt opgelost.
Maar provincie en gemeente geven beiden aan dat zij voor dit restant nog geen 100% zekerheid kunnen beloven binnen de Utrechtse provinciegrenzen. Daarom is het nodig dat de provincie Utrecht en de gemeente Amersfoort verder praten met het rijk en met Smink. Die gesprekken zijn er voor beide overheden op gericht een oplossing te vinden, zonder dat de baggerberging Zevenhuizen wordt aangelegd. Wethouder Eerdmans en gedeputeerde Binnekamp: 'We gaan op basis van eerdere afspraken ervan uit dat minister Peijs, die nu staatssecretaris Schultz van Haegen vervangt, onze opzet steunt. Haar definitieve antwoord verwachten we deze maand'.

Na het antwoord van de minister zullen provincie en gemeente met Smink gaan praten, om te bezien of het bedrijf mogelijkheden kan bieden om de resterende bagger te verwerken of droog op te slaan. Droog opslaan houdt in dat er eerst ontwaterd wordt, waarna de bagger in droge vorm gestort wordt. Als dit een mogelijkheid is, zou dit betekenen dat afgezien kan worden van de bassins die nog moeten worden aangelegd voor de opslag van twee miljoen kuub.

Het rapport is te downloaden op de website van de provincie: www.provincie-utrecht.nl, informatiebalie/publicaties/rapporten/milieu ('Nadere inventarisatie baggerprobleem december 2004').

Laatst gewijzigd op 01/06/2005 09:32:32 AM. Paginabeheer: Annemieke.van.Leeuwen@provincie-utrecht.nl