Gemeente Alkmaar


Alkmaar vindt nogmaals recht aan haar kant in rugstreeppadzaak

Alkmaar, 7 januari 2005

De compensatiemaatregelen die Alkmaar neemt voor het voortbestaan van de rugstreeppad in Boekelermeer zijn voldoende, toont het laatste vonnis van de rechtbank Alkmaar aan. De gemeente had een rechtszaak aangespannen tegen het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit omdat zij zich niet kon vinden in de voorwaarden in de ontheffing die nodig is voor de aanleg van het bedrijventerrein Boekelermeer Zuid.

Bij de planvorming van Boekelermeer is door de gemeente Alkmaar steeds rekening gehouden met het feit dat in het gebied de rugstreeppad voorkomt. Zowel bij Bureau Waardenburg, adviesbureau op het gebied van ecologie en milieu, als bij een herpetoloog (reptielendeskundige) van de Universiteit van Amsterdam, mevrouw Zuiderwijk is advies ingewonnen. Naar aanleiding van dit advies heeft de gemeente besloten een 22,5 hectare grote ecologische zone in Boekelermeer aan te leggen. Van dit gebied zou 5 hectare worden uitgegeven als bedrijfsgrond.

In de ontheffing die de gemeente nodig heeft om te mogen bouwen in Boekelermeer, stelde het ministerie van Landbouw echter dat de ecologische zone helemaal niet bebouwd mag worden. Hiermee zou de gemeente EUR 7.750.000 aan inkomsten mislopen.

Geen twijfel over deskundigheid
De rechtbank geeft nu aan dat er geen gronden bestaan om te twijfelen aan de deskundigheid van het advies van Bureau Waardenburg en mevrouw Zuiderwijk. Daarbij komt, dat het ministerie zich baseert op een advies van de stichting RAVON. Deze stichting heeft in tegenstelling tot Bureau Waardenburg en Zuiderwijk nooit zelf onderzoek gedaan naar de situatie in Boekelermeer, maar baseert zijn conclusies op de gegevens die door de gemeente zijn aangeleverd. Verder is volgens de rechtbank nooit goed door het ministerie onderbouwd waarom er geen (beperkte) bebouwing zou mogen komen in de ecologische zone.

Zorgvuldig
De gemeente zag de uitspraak met vertrouwen tegemoet, geeft wethouder milieu Simon Binnendijk aan. `De gemeente heeft zorgvuldig gehandeld. We hebben er alles aan gedaan om de rugstreeppad een goede leefomgeving te bieden. Ik had dan ook geen andere uitspraak verwacht. Bovendien is de uitspraak van de rechtbank dermate duidelijk, dat ik niet verwacht dat het ministerie nog in hoger beroep zal gaan bij de Raad van State.' De wethouder gaat er dan ook vanuit, dat het ministerie de voorwaarde uit de ontheffing zal schrappen.

Al eerder tekende de gemeente bezwaar aan tegen de voorwaarden in de ontheffing van het ministerie. Het ministerie verklaarde dit bezwaar ongegrond, waarna de gemeente beroep instelde bij de rechtbank. De rechtbank stelde de gemeente in het gelijk, waarna het ministerie gedwongen was de voorwaarden in de ontheffing aan te passen. Omdat dit echter maar beperkt gebeurde, tekende de gemeente opnieuw beroep aan.

7 januari 2005