Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht
7 januari 2005

Emissiehandelsysteem in werking

Het CO2-emissiehandelsysteem is sinds begin januari in werking. 164 Bedrijven hebben van de Nederlandse Emissieautoriteit een vergunning gekregen voor emissiehandel en het emissiehandelsregister is binnenkort operationeel.

Naar verwachting zal het emissiehandelsysteem voor stikstofoxiden begin juni in werking treden. Bedrijven die mee moeten doen met de handel in stikstofoxiden moeten vóór 1 februari een monitoringsprotocol indienen. Het monitoringsprotocol is de basis voor de aanvraag van een emissievergunning. Het monitoringsprotocol beschrijft hoe een bedrijf de jaarlijkse emissies meet.

Begin dit jaar is ook het Nederlandse CO2-emissiehandelsregister door de Europese Commissie getest en goedgekeurd. Eind januari zal het register operationeel zijn. Bedrijven die meedoen met de CO2-emissiehandel zijn verplicht om hun transacties te registeren in het register CO2-emissiehandel van de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa). Het register legt alleen de handel in emissierechten vast en niet de bedragen voor de aan- of verkoop van emissierechten.

Eissiehandel is een nieuw instrument om de uitstoot van broeikasgassen en stikstofoxiden op een voordelige manier terug te dringen. Bedrijven kunnen zelf afwegen hoe ze de reductie halen: met maatregelen in eigen bedrijf of door emissierechten van een ander bedrijf te kopen.

In totaal doen 205 bedrijven mee met de emissiehandel. Het betreft grote energie-intensieve bedrijven, zoals raffinaderijen, metaalindustrie, papierindustrie, chemische industrie, electriciteitsproducenten en voedingsmiddelenindustrie.

Nederland is gehouden aan internationale afspraken om de uitstoot van broeikasgassen en stikstofoxiden terug te dringen. Volgens het Kyoto-protocol is Nederland verplicht om de uitstoot van broeikasgassen, waaronder kooldioxide, in de periode 2008-2012 met 6% terug te dringen ten opzichte van 1990. Volgens Europese afspraken mag Nederland in 2010 niet meer dan 260.000 ton stikstofoxiden uitstoten.

Het Register CO2 -emissiehandel is vanaf 3 januari 2005 te benaderen op de website nederlandse-emissieautoriteit.nl. Bedrijven kunnen binnenkort op deze site hun emissierechten beheren of een rekening aanvragen.

Het register voor NOx-emissiehandel komt later dit jaar online. Meer informatie


- Dossier Emissiehandel: achtergrondinformatie over emissiehandel ( http://www.vrom.nl/pagina.html?id=9248 )

- Dossier Nederlandse Emissieautoriteit (NEa): achtergrondinformatie over de NEa ( http://www.vrom.nl/pagina.html?id=16695 )
- http://www.nederlandse-emissieautoriteit.nl: Homepage Register CO2 Emissiehandel

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=19345 )