Gemeente Westervoort

NIEUWSBERICHTEN WESTERVOORTPOST
Het bestuur van de gemeente Westervoort wenst al haar inwoners een gelukkig en gezond 2005 toe!

Nieuwsberichten week 1
Tijdelijke Referendumwet

Burgemeester en wethouders maken bekend, dat de Tijdelijke referendumwet met ingang van 1 januari 2005 is komen te vervallen. Als gevolg hiervan ontvalt aan de door de raad vastgestelde Verordening op het raadgevend correctief referendum, laatstelijk gewijzigd 9 februari 2004, de grondslag. Deze verordening bestaat met ingang van 1 januari 2005 niet meer.

Ten aanzien van besluiten van de raad, die onder de werking van de Verordening vallen en die vóór 1 januari 2005 zijn vastgesteld, is het eventueel nog mogelijk een raadgevend correctief referendum aan te vragen. Daarvan wordt bij de bekendmaking van het desbetreffende besluit melding gemaakt.

Verspreiding afvalwijzer 2005

De afvalwijzer wordt in week 2 van 2005 verspreid. In week 1 wordt op vrijdag de grijze container geleegd, in week 2 de groene container.

Kerstbomeninzameling

Evenals voorgaande jaren zal ook nu weer een kerstbomeninzameling plaatsvinden. U kunt begin 2005 eenmalig uw kerstboom op de volgende wijze kwijt:

* Op vrijdag 7 januari 2005 vanaf 07.30 uur kunt u de boom aan de weg leggen waarna Gebr. Hermsen bv in opdracht van de gemeente de boom komt ophalen. Hieraan zijn voor u geen kosten verbonden. Wij willen u er wel met nadruk op wijzen dat u enkel de boom aan de weg mag leggen. Plastic potten of andere materialen ( niet zijnde hout) moeten verwijderd zijn.

* Op werkdagen kunt u de boom brengen naar Gelderse Groen Recycling / Gebr. Hermsen bv aan de Kleine Pley ( ook kosteloos).

De winter en uw groene container

Het is winter en dat betekent dat bij vriezend weer de inhoud van uw groene container kan vastvriezen. Dit kan problemen opleveren bij het ledigen van de container.

Als u een container bij vriezend weer aanbiedt loopt u de kans dat er niets of nauwelijks iets uitkomt, terwijl uw container wel geregistreerd wordt en u dus betaalt voor deze "lediging".

U kunt proberen bevriezing te voorkomen door:

* de container op een beschutte plaats te zetten;
* de container donderdagavond zo mogelijk in de berging of garage te zetten;

* een krant of lege eierdoos op de bodem van de container te leggen.

Het beste advies dat we u kunnen geven is: biedt bij vorst de groene container niet aan, wacht tot de vorstperiode voorbij is.

Gebruik in géén geval zout of antivriesvloeistoffen in het gft-afval, deze stoffen verstoren het composteringsproces. Slaan op de container helpt evenmin, u loopt daarmee het risico dat de container kapot gaat.

Snellere inzameling groene container in wintermaanden

Tijdens de wintermaanden bieden de Westervoortse huishoudens beduidend minder groene containers aan. Dit betekent dat de vuilniswagen veel sneller in uw straat komt dan u gewend bent. Denkt u er dan ook aan om de container uiterlijk om 7.30 uur 's morgens aan de weg te zetten.

Oud papier in 2005

In 2005 gaat er iets veranderen in de oud-papierinzameling. Dit gaat om de volgende twee onderdelen:

* Huis aan huis inzamelingen.
In 2005 wordt al het oud papier, dus ook in de Leigraaf en Lange Maat, op de derde vrijdag van de maand opgehaald. Verder zal het oud papier iedere maand worden opgehaald. Dus ook in de maand juli.

* Samenvoegen oud- papercontainers sportvelden In de loop van 2005 zullen op de parkeerplaats de oud-papiercontainers van de Sportclub Westervoort en die van de Algemene Voetbalvereniging Westervoort worden samengevoegd op één locatie. Dit is naar verwachting op de parkeerplaats bij de daar al staande container van AVW. De container van Sportclub Westervoort op de parkeerplaats bij de begraafplaats komt dus te verdwijnen.

Herijking Welzijnsbeleid

De gemeente werkt momenteel aan een herijking van het welzijnsbeleid. De aanleiding tot deze herijking heeft te maken met de wens van de raad meer te kunnen inspelen op de steeds veranderende behoeften van (de mensen in) de Westervoortse samenleving. Daarnaast vindt de raad het belangrijk evenwicht te vinden tussen het beschikbare geld in de gemeentebegroting en de keuzen voor de subsidiëring van voorzieningen en activiteiten ten behoeve van Westervoortse inwoners. Om die keuzen goed te kunnen maken is het noodzakelijk verschillende zaken tegen het licht te houden.

Toen begin 2004 gestart werd met de herijking en op 10 mei 2004 de raad de richting van de herijking had vastgesteld, waren inmiddels ook de lijnen uitgezet en ingevuld voor de realisering van de Financiële taakstelling 2004-2007. De bezuinigingen en de herijking welzijnsbeleid volgen in die zin een eigen traject. Het accent van de herijking van welzijnsbeleid ligt dus op de herijking van beleid waarbij het budget 2006 (minus vastgestelde taakstellingen) het uitgangspunt zijn.

Het resultaat van de herijking is nu klaar en vertaald in de concept nota: het "Beleidskader Lokaal sociaal beleid 2006-2009". Op 20 december 2004 is dit concept Beleidskader door de raadscommissie BSF besproken. Daarbij zijn de visie en de 67 beleidsdoelen voorlopig vastgesteld. De hoofdpunten uit het Lokaal Sociaal Beleid zijn:
* Instandhouden en verstevigen van de huidige sociale structuur van Westervoort;

* het accent op integraliteit en samenhang;
* vraaggerichtheid en maatwerk;

* het hanteren van thema's en doelgroepen als selectiecriteria bij beleidskeuzen;

* het uitgangspunt van een basisvoorzieningenniveau voor ieder inwoner;

* het zorgdragen voor voldoende opvang- en ondersteuningsvoorzieningen voor inwoners die dat (tijdelijk) nodig hebben.

Met het vaststellen van deze beleidsdoelen door de gemeenteraad verplicht de gemeente zich deze te realiseren in de voorgenomen periode 2006-2009. Het college van B&W heeft de opdracht het Lokaal Sociaal Beleid uit te voeren en daarvan jaarlijks verslag uit te brengen binnen de kaders en de prioriteiten die de raad daarvoor heeft gesteld. Jaarlijks zal een Programma Lokaal Sociaal Beleid worden samengesteld.

Wat er nu ligt is, zoals vermeld, nog een concept. De gemeente wil de instellingen en de inwoners namelijk de gelegenheid geven om te reageren op het plan. U kunt het concept Beleidskader downloaden via www.westervoort.nl (onder het kopje Lokaal Sociaal Beleid). Wenst u gebruik te maken van de inspraak dan kunt u uw schriftelijke zienswijze sturen naar het college van burgemeester en wethouders. Dit kan tot 7 februari 2005. Alle inspraakreacties worden gebundeld en
-van commentaar voorzien- aan de raadscommissie Bestuur, Sociale zaken en Financiën van 14 maart 2005 voorgelegd. Vervolgens wordt het Beleidskader 21 maart 2005 voorgelegd aan de raad ter vaststelling.

Regiotaxi KAN, ook voor u!

Regiotaxi KAN is een collectief aanvullend openbaar vervoersysteem, dit betekent dat iedereen er gebruik van kan maken. Of je nu oud, jong, gehandicapt bent of rood haar hebt, iedereen kan zich van deur tot deur laten vervoeren binnen het knooppunt Arnhem - Nijmegen. U hoeft geen lid te zijn of een pasje te hebben. Uw rit kan gecombineerd worden met andere reizigers. De spelregels vind u hieronder en het tarief per zone bedraagt m.i.v. 1 januari 2005 1,77. De zone indeling is gelijk aan die van het reguliere openbaar vervoer en u betaald dus ook een opstapzone. U kunt uw rit minimaal een uur van te voren bestellen via Tel: 0900 - 734 46 82 (10 ct pm.). Meer informatie kunt vinden op www.regiotaxi-kan.nl of bij de Gehandicaptenraad Westervoort Tel: 026 - 32 74 393. Ook bij de publieksbalie van het gemeentehuis liggen folders.

Spelregels voor de chauffeur.

1. De taxi dient binnen de marge van 7½ minuut vóór of na het afgesproken tijdstip arriveren.

2. De chauffeur meldt zich bij de voordeur cq receptie van het gebouw.

3. De chauffeur helpt, indien noodzakelijk, de passagier van de voordeur naar het voertuig en helpt met in / uitstappen.
4. De chauffeur rekent het door de centrale opgegeven tarief af met de klant en geeft aan de klant een door Regiotaxi KAN erkend vervoersbewijs af.

5. Losse elementen zoals stoelen, krukken, rollators enz. dienen op een deugdelijke wijze te worden vastgezet.

6. Rolstoelen en scootmobielen dienen met een klem of sjorbanden te worden vastgezet aan de vloer van het voertuig. Passagiers zittende in een rolstoel worden hiernaast ook zelf met een veiligheidsriem vastgezet welke met de vloer van het voertuig verbonden is.

7. De omrijtijd i.v.m. combinatieritten bedraagt bij 1 zone maximaal een kwartier en bij meerdere zones maximaal 1½ maal de kortst mogelijke route.

8. Het is niet toegestaan om in het voertuig te roken en tijdens het rijden mag de chauffeur géén mobiele telefoon bedienen.
9. Indien de klant ontevredenheid uit over de gang van zaken wijst de chauffeur op de, in het voertuig aanwezige, servicekaart en overhandigd deze aan de passagier.

10. De chauffeur kent de weg in de regio en is bekend met de rolstoel-vastzetsystemen in de busjes.

Spelregels voor de passagier.

1. Tijdens de ritreservering worden alle gegevens, door de centralist, herhaald en het tarief medegedeeld. Zo niet, vraag er dan zelf naar en voorkom verrassingen!

2. De klant is op de hoogte van het feit dat Regiotaxi een tijdsmarge van 7½ minuut vóór of na het afgesproken tijdstip heeft om te verschijnen.

3. De klant zorgt ervoor dat men binnen 2 minuten het gebouw kan verlaten. Met andere woorden "de klant moet klaarstaan voor vertrek". Eventueel kan de gratis terugbelservice hierbij een hulpmiddel zijn. Vraag hiernaar bij de ritreservering!
4. Als de klant op een specifiek tijdstip ergens móet zijn kan er bij de ritreservering een aankomstgarantie gevraagd worden. Deze garantie kan inhouden dat uw vertrektijd wordt vervroegd.
5. De klant heeft alleen recht op gratis begeleiding indien men in het bezit is van een begeleiderpas welke is uitgegeven door de Nederlandse Spoorwegen. U kunt hierover bij de NS informatie opvragen.

6. Het reizen voor de halve prijs van de 2e, 4e enz. reiziger geldt alleen wanneer deze passagiers allen op dezelfde plaats in en uitstappen. Uiteraard moet dit tijdens de ritreservering worden gemeld.

7. Meldt uw eventuele klachten niet alleen aan de chauffeur, deze kan er meestal ook niets aan doen. Vraag in het voertuig naar de daar aanwezige servicekaart (gratis) of meldt uw klacht bij het klachtennummer: 0900-500 50 50. (10 ct. pm.)
8. Zorg zelf voor het dragen van de veiligheidsriem als u op een stoel zit en voor goede beugels aan uw rolstoel voor het vastzetten in de bus. Het gaat om uw veiligheid!

Vangnetregeling huursubsidie;

De vangnetregeling is een aparte regeling (in de huursubsidiewet) voor huurders die met een forse inkomensdaling (tenminste 20%) te maken hebben en op basis van hun gezinsinkomen over 2003 geen of minder huursubsidie ontvangen.

Om voor een "bijdrage Vangnetregeling Huursubsidie" in aanmerking te kunnen komen moet u onder andere aan de volgende voorwaarden voldoen:
* In minimaal één kalendermaand is uw, naar een jaarinkomen omgerekend, gezamenlijk inkomen (actueel jaarinkomen) aanzienlijk lager dan uw verzamelinkomen dan wel belastbaar loon over 2003. Van een aanzienlijke terugval is sprake indien het verzamelinkomen dan wel belastbaar loon van uw huishouden over 2003 minimaal 20% hoger is dan het actuele inkomen. De terugval in het inkomen kan ook zijn veroorzaakt door een wijziging in de huishoudsamenstelling.

* U bent 18 jaar of ouder.

* U moet Nederlander zijn, of rechtmatig in Nederland verblijven.
* U en al uw eventuele medebewoners staan in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) ingeschreven op het adres waarvoor u de bijdrage vangnetregeling huursubsidie aanvraagt.
* U huurt een zelfstandige woonruimte.

* Uw huur en inkomen liggen onder een bepaalde grens.

Denkt u in aanmerking te kunnen komen voor bovenstaande voorziening, dan kunt u hiervoor bellen met de afdeling Sociale Zaken, elke werkdag tussen 9.00 en 10.00 uur. Op deze afdeling zijn aanvraagformulieren aanwezig en op afspraak wordt de aanvraag ingenomen.