Gemeente Sluis

vertegenwoordigers Noorwegen

PERSBERICHT - 5 januari 2005

Studiebezoek vertegenwoordigers Noorwegen in kader van North Sea Cycle route

Vrijdag 7 en zaterdag 8 januari a.s. brengen brengen 12 vertegenwoordigers van regionale overheden en locale bedrijven uit West-Noorwegen (provincie Rogaland) een studiebezoek aan de gemeente Sluis en de provincie West-Vlaanderen. Zij zijn geïnteresseerd in het tracé van de North Sea Cycle dat hier gerealiseerd is en de wijze waarop dit uitgebouwd en ingericht wordt. De North Sea Cycle route is de langste bewegwijzerde fietsroute ter wereld (circa 6.000 kilometer) die loopt door Schotland, Engeland, Nederland, Duitsland, Denemarken, Zweden, Noorwegen en België.

In september 1998 is een driejarig project gestart om de fietsroute rond de Noordzee te realiseren en te promoten. Het resultaat is een doorlopende, bewegwijzerde route van circa 6.000 kilometer. Het is de langste bewegwijzerde fietsroute ter de wereld (Guinness Book of Records, 2005) waarbij veelal gebruik gemaakt is van bestaande wegen en paden. Door de vele internationale bootdiensten tussen de landen kan de fietsroute in etappes worden afgelegd.

In 2003 is een vervolgtraject gestart (2003-2006) dat mede door het EU INTERREG-IIIB North Sea programma wordt gefinancierd. Het doel hiervan is het waarborgen van volledige en duurzame opbrengsten van de ontwikkeling van de North Sea Cycle Route. Schotland, Engeland, Nederland, Duitsland, Denemarken, Zweden, Noorwegen en België doen mee met de verdere ontwikkeling en aankleding van deze fietsroute.

De verschillende deeltrajecten van de North Sea Cycle Route bieden de (lange afstand) fietser een fantastische ervaring en een grote variëteit aan infrastructuur en gerelateerde fietsproducten. De Noorse vertegenwoordigers zijn geïnteresseerd in de goede praktijkvoorbeelden langs de route in West Zeeuws-Vlaanderen en West-Vlaanderen. De volgende onderwerpen komen aan bod: verhardingsmateriaal voor fietspaden en wegen, stallingsmogelijkheden, fietsvriendelijke accommodatie en voorzieningen. Zo worden bijvoorbeeld bedrijven bezocht die zich hebben toegelegd op fietstoeristen; bezoekers boerderijen, accommodatie en eetgelegenheden.

---

Noot voor de pers:
Het programma voor het werkbezoek treft u bijgaand aan. De deelnemers arriveren 6 januari in Nederland en brengen op 7 en 8 januari bezoeken in het gebied. Tijdens dit bezoek kunnen in overleg met de gemeente - fotos en/of opnames gemaakt worden.

Voor nadere inlichtingen over het persbezoek:
Gemeente Sluis, Communicatie, Samira de Kievit, tel. 0117 457 124 www.northsea-cycle.com en
www.northsea-cycle.com/partnership/index.html

Programma

Vrijdag 7 januari

9.15 - 12.00 uur Bezoek aan boerderijen
Schapenboerderij
Westlangeweg 16
4513 KM Hoofdplaat

Struisvogelboerderij Monnikenwerve
Hogeweg 1
Sluis-Aardenburg

12.00 uur Lunch

13.00 uur Vertrek

14.00 uur Ontvangst gemeentehuis Damme door de wethouder voor toerisme Mr. Louis Dekeyser

14.15 uur Presentatie door Saar Claeys en Sofie Plasman, Toerisme Vlaanderen "Fiets vriendelijke accommodatie door Vlaanderen"

Presentatie door Kristof Verhoest, coördinator van plattelandsinitiatieven (landbouw- en regionale producten)

15.00 uur Bezoek aan plattelandsinitiatieven (makers van landbouw- of streekgebonden producten).

Bezoek aan boerderij Stampers Hoeve

17.00 uur Presentatie door Cindy Verbrugge, directeur van het plattelandstoerisme in Vlaanderen.

Zaterdag 8 januari

9.00 uur Vertrek naar Brugge

10.00 uur Aankomst in Brugge

10.00 uur Fietstocht met gids door Brugge

11.00 uur Wandeling door Brugge