Gemeente Bussum

De nieuwe WOZ-waarde komt er aan (06-01-2005)

De afgelopen twee jaar is de gemeente Bussum druk bezig geweest met de hertaxatie van alle onroerende zaken. Hiervan wordt per 1 januari 2005 een waarde vastgesteld naar het waardeniveau van 1 januari 2003 (waardepeildatum). Deze wordt eind februari 2005 aan u toegezonden. De waarde wordt gebruikt door de gemeente, de Rijksbelastingdienst en het waterschap als grondslag voor het heffen van belastingen voor de jaren 2005 en 2006. In dit artikel kunt u meer lezen over hoe de WOZ waarde wordt bepaald.

Toezicht op de waardebepaling
De gemeente moet zich houden aan de regels van de wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ). De Waarderingskamer houdt toezicht of de gemeente de Wet WOZ juist uitvoert. Vergelijkingsmethode De wet WOZ schrijft voor dat woningen gewaardeerd moeten worden volgens de vergelijkingsmethode. Dit betekent dat woningen worden vergeleken met verkochte woningen. Is van een woning bekend hoeveel die bij verkoop heeft opgeleverd, dan kan de waarde van andere vergelijkbare woningen daarvan worden afgeleid. Er wordt wel rekening gehouden met de verschillen tussen de woningen.

Inventarisatie kenmerken
Van alle woningen zijn de kenmerken vastgelegd, waardoor de verschillen tussen de woningen duidelijk worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan type woning, inhoud, bouwjaar, aanwezigheid schuur e.d. Maandelijks worden deze kenmerken geactualiseerd met gegevens die de gemeente aangeleverd krijgt van bijvoorbeeld het Kadaster en de afdeling Vergunningen en Handhaving. Ook zijn kenmerken bijgewerkt naar aanleiding van reacties of bezwaren tegen de vorige waardevaststelling.

Groepsindeling
Op basis van de kenmerken van de woning zijn alle woningen ingedeeld in groepen. Een groep bestaat uit gelijke typen woningen, gelegen in een zelfde wijk (bijv. Centrum of Brediuskwartier), met een inhoud binnen een bepaalde range, gebouwd in een bepaalde periode. Dit maakt dat de woningen objectief gezien dus vergelijkbaar zijn met elkaar. Er wordt een verschil gemaakt tussen individuele woningen en repeterende woningen. Individuele woningen zijn woningen waar er niet meer dan twee dezelfde zijn. Dit zijn meestal vrijstaande woningen. Ondanks dat er weinig gelijke woningen zijn, kunnen ook individuele woningen op basis van de kenmerken in groepen ingedeeld worden. Repeterende woningen zijn veelal rijwoningen en flats die gelijktijdig gebouwd zijn. Bij repeterende woningen is er uitgegaan van een basisinhoud. Vervolgens worden van elk object de afwijkingen ten opzichte van de basis vastgelegd. Dus elke aanbouw, opbouw, dakkapel e.d. worden als apart onderdeel vermeld. Hierdoor kan er een goede vergelijking plaatsvinden tussen woningen en een verschil in waarde is duidelijk te herleiden.

Modelmatige waardebepaling
Om de herwaardering goedkoper uit te kunnen voeren, worden alle woningen met een rekenmodel gewaardeerd. Deze methodiek wordt landelijk toegepast. Per groep worden er drie verkochte woningen die vergelijkbaar zijn, gebruikt om de waarde van de woningen in die groep te bepalen. Zo kan een hele groep vergelijkbare woningen in eens gewaardeerd worden. Uit de kenmerken blijken de verschillen tussen de woningen en het daarmee samenhangende verschil in waarde. Apart van de WOZ-beschikking wordt gelijktijdig een taxatieverslag toegezonden. Op dit taxatieverslag staan de woningen waarmee uw woning is vergeleken. Ook de kenmerken van zowel uw woning als die van de vergelijkbare verkochte woningen staan er op vermeld.

Marktanalyse
De gemeente voert een permanente marktanalyse uit. Dit betekent dat alle verkopen van onroerende zaken worden geadministreerd en geanalyseerd. Er wordt gekeken onder welke omstandigheden het verkoopcijfer tot stand is gekomen en in welke staat de woning verkeerde ten tijde van verkoop. Met name de verkoopprijzen die rond de waardepeildatum 1 januari 2003 zijn gerealiseerd, zijn van belang. Die verkopen bepalen namelijk het waardeniveau op 1 januari 2003. Alleen woningen die in 2002 of 2003 verkocht zijn, worden gebruikt voor vergelijking voor de waardebepaling.

Controle
Bij het bepalen van de WOZ-waarden heeft de gemeente Bussum samengewerkt met een taxatiebureau. De kwaliteit is gecontroleerd door een kwaliteitsteam, waarin de gemeente, het taxatiebureau en een plaatselijke makelaar vertegenwoordigd waren. Per brief heeft de Waarderingskamer de gemeente Bussum laten weten vertrouwen te hebben in een goede waardevaststelling. Zoals eerder vermeld zullen de waarden eind februari 2005 aan u bekend worden gemaakt. Het is niet mogelijk de waarde al eerder bij de gemeente op te vragen, zolang deze nog niet definitief is. Als u vragen heeft over de hertaxatie kunt u bellen met de afdeling belastingen, tel. (035) 69 28 642.