Gemeente Maastricht

Nieuwjaarsspeech burgemeester Leers: Maastricht is niet gebaat bij een conserverend bestuur



Op de eerste plaats wens ik u allemaal, u en uw familie en gezin, een heel goed en gezond 2005 toe. Ik hoop van harte dat het nieuwe jaar op het persoonlijk vlak u veel geluk en voorspoed mag brengen.

Dat geluk, dames en heren, dreigt voor miljoenen mensen in Zuid-Oost Azië nu voorgoed te zijn gedoofd. En ook dichterbij heeft deze ongekend grote ramp veel verdriet veroorzaakt. Opnieuw beseffen we hoe broos ons leven is. Hoe in een klap, letterlijk door één golf, mensen beroofd kunnen worden van alles wat hun dierbaar is. En opnieuw beseffen we ook hoe zeer we over de hele wereld met elkaar verbonden zijn. Deze ramp raakt ons allemaal. Vanzelfsprekend zal Maastricht die verbondenheid tonen. Ook wij zullen één euro per inwoner bijdragen aan de grote publieksactie.

Actie

Maar gelukkig gaat de hulp verder en is de inzet breder. Zoals U bekend is zal er overmorgen een grote, gezamenlijke actie van vele initiatiefnemers uit Maastricht zijn, verenigd in het Ster-comité `Maastricht helpt Azië'. Ik wil u allen oproepen daar royaal aan mee te doen. Laat zien dat Maastricht ook op dit punt een beste stad is. Niet omwille van de competitie maar omwille van ons hart, dat toch geheel bij de mensen die in zo'n grote nood verkeren moet liggen. Ik wil vanaf deze plaats in ieder geval mijn dank uitspreken aan al die mensen die zich de afgelopen dagen en de nog komende dagen ingespannen hebben om deze actie te doen slagen. En ik hoop van ganse harte dat onze aandacht en zorg voor de getroffenen van deze ramp door kan gaan, ook na de landelijke actiedag morgen.

Namens de steden Sittard-Geleen, Heerlen, Kerkrade en Maastricht heb ik Minister van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking gisteren hulpverleners aangeboden. Mensen uit onze gemeenten die ter plekke hulp kunnen gaan bieden. Mensen die de handen uit de mouwen kunnen steken, mensen die kunnen coördineren, die kunnen puin ruimen, brandweerlieden. Zij zal daar graag gebruik van maken, afhankelijk van de behoefte uit de betreffende landen. Ik houd u op de hoogte.

Apetrots

Ondanks de triestheid van de afgelopen week was er in de laatste weken van het oude jaar natuurlijk wel reden tot feest. We schreeuwen het nog nèt niet van de daken, maar we zijn er natuurlijk wel apetrots op, dat Maastricht tot de beste stad van Nederland is gekozen. De uitverkiezing tot beste stad van Nederland is zeer eervol. Dát we die eretitel hebben verworven, is vooral uw verdienste. U, de inwoners van Maastricht, zoals u actief bent in instellingen, bedrijven en verenigingen. Mensen maken immers Maastricht. De stad vormt de coulisse, de bewoners zijn degene die voor de uitvoering tekenen. Ik voeg er snel aan toe, dat het natuurlijk geen kwaad kan dat Maastricht voortreffelijke wethouders heeft, een goed functionerende Raad en bekwame ambtenaren. En inderdaad, ik zelf heb er ook zin in gehad. Maar de Beste stad komt toch vooral door de Beste inwoners.

Maar we moeten ook kunnen relativeren. Die eretitel is natuurlijk een mooie opsteker, maar het is niet allemaal `alleluja'. Althans, niet elke dag. Er zijn ook zorgelijke berichten geweest, zoals over de toekomst van de ENCI, Mosa Porselein en van Sphinx. De verkregen titel is een opsteker, zoals ik zei, maar het is tegelijkertijd een aansporing. De top bereiken is mooi, maar nu komt het er op aan die mooie plek vast te houden.

Maastricht is niet gebaat bij een conserverend bestuur. Bij een bestuur dat tevreden achterover leunt en zich beperkt tot een beetje op de winkel passen. De Beste Stad mag niet een gouden koets blijken te zijn gebouwd op een krakkemikkig onderstel. Nee, we moeten nu juist met verdubbelde energie dóórgaan, en dóórpakken. Noblesse oblige.

Ambities

We zullen op de eerste plaats moeten afmaken waaraan we begonnen zijn. We zullen dus hard moeten blijven werken aan de omvorming van Vinkenslag, de verbetering van onze bereikbaarheid, het schoonhouden van onze stad, onze veiligheid, de oplossing van het drugsprobleem, de verdere verbetering van onze dienstverlening, de kwaliteit van onze culturele voorzieningen, de sport, het woon- en werkklimaat. En al die andere zaken waarover we onze ambities hebben uitgesproken maar die qua uitvoering nog zijn blijven liggen.

Zo willen we ervoor gaan zorgen dat de verschillende wijken straks even schoon zijn als onze binnenstad. We zullen daartoe een competitie starten tussen de wijken om zo ook de betrokkenheid van de burgers te stimuleren. De wethouders Hoogma en Hazeu komen daar nog op terug met de Campagne Sjiek en Sjoen. En we hebben met succes dat ene telefoonnummer voor alle vragen aan de gemeente ingevoerd, (043) 350 4000, maar we moeten er nu wel voor gaan zorgen dat de afhandeling en afwerking van meldingen en klachten verbetert.

Gedurfder

De gemeente Maastricht heeft hoge ambities en wil die graag ook waarmaken. Om dat te kunnen doen, zo hebben we vastgesteld, zullen we onze organisatie enigszins moeten aanpassen. Onze organisatie moet platter en smaller, want we willen efficiënter, meer integraal, gedurfder en creatiever gaan opereren. Onder de bezielende leiding van wethouder Jacobs wordt in het komend jaar de nieuwe structuur in de steigers gezet, en op 1 januari 2006 moet het veranderingsproces afgerond zijn.

Het doel is een vraaggestuurde organisatie, dat wil zeggen een organisatie die snel en adequaat reageert op wat de Maastrichtse gemeenschap van ons vraagt. Voor mij staan daarbij drie kernbegrippen centraal: betrouwbaarheid, openheid en duidelijkheid. De gemeente als betrouwbare werkgever en organisatie voor de burgers in Maastricht. Een organisatie die zich kenmerkt door een cultuur van openheid. En duidelijkheid: zeggen wat je denkt en doen wat je zegt. Dus met een koers die ook doorgezet wordt.

De hoofdlijnen van de nieuwe organisatie zijn al getekend, en ik vind het zeer verheugend en bemoedigend dat daarover van meet af aan grote eensgezindheid bestaat, zowel bij onze ambtenaren als het stadsbestuur. Het zal een flinke klus worden, maar ik heb er alle vertrouwen in dat die kundig en bekwaam zal worden geklaard.

Jaar van de Burger

Een jaar geleden heb ik het ambtelijke apparaat uitgedaagd om in 2004 extra aandacht te schenken aan de dienstverlening. Ik heb 2004 het Jaar van de Burger genoemd. Welnu, die uitdaging is opgepakt, en hoe! Er is heel wat losgemaakt, en ik stel met trots vast dat het Jaar van de Burger heel wat heeft opgeleverd voor de burger. Dat is allemaal neergelegd in een infoblad dat u bij het GemeenteLoket of het Centre Céramique kunt afhalen. Het jaar 2004 is inmiddels voorbij, maar het Jaar van de Burger gaat gewoon door. Want elk jaar is een Jaar van de Burger!

We gaan gewoon door om u, de burger, centraal te stellen in ons doen en denken. In 2005, in 2006, enzovoort. De resultaten van 2004 stemmen tot tevredenheid, de uitverkiezing tot Beste Stad van Nederland vervult met trots, en de verwachtingen voor 2005 zijn hooggespannen. Het zal natuurlijk geen gemakkelijk jaar worden, en er zullen ongetwijfeld ook wel eens pijnlijke keuzes gemaakt moeten worden. Want we moeten óók vaststellen dat we niet alles kunnen zijn, alles kunnen bouwen, alles kunnen maken. We moeten scherpe keuzes maken, júist om onze aantrekkingskracht te behouden.

Waarmaken

Want nu al blijkt uit onderzoek dat we in Maastricht op sommige punten dingen roepen die we niet helemaal kunnen waarmaken. We zeggen bijvoorbeeld dat we een Europese stad zijn, maar sinds het Frans uit het Basisonderwijs is verdwenen, moeten we tolken erbij halen als we met onze buurgemeenten overleggen. En maken we eigenlijk wel goed gebruik van de meer dan 120 Internationale Instituten die in onze stad zijn gevestigd? We leiden hier in Maastricht de top op van ambtenaren, dienstverleners en bestuurders voor de hele wereld en we hebben er nauwelijks weet van en doen er ook zelf niet veel mee.

En we zeggen wel dat we een cultuurstad zijn, maar hoger opgeleiden verlaten de stad omdat er voor hen vrij weinig te beleven valt. En we zeggen wel dat we een compacte stad in een weids landschap zijn, maar als de provincie blijft toestaan dat het Heuvelland dicht slibt met auto's, woonwijken en bedrijventerreinen, zijn wij straks wel onze unique selling proposition kwijt, en worden we een hele gewone Nederlandse stad, in een landschap dat haast niet meer van de stad te onderscheiden is. Keuzes maken betekent óók dat je bepaalde dingen niet meer doet, of samen met de regio. We kunnen niet alles, maar we kunnen samen met Heerlen/Parkstad, Sittard-Geleen, Luik en Aken wél heel veel. In deze regio wonen 3,6 miljoen mensen, met 70.000 studenten in het wetenschappelijk onderwijs, er liggen twee TGV-stations, vijf universiteiten, twee vliegvelden en drie academische ziekenhuizen. Alleen al in Aken studeren jaarlijks meer van die felbegeerde ingenieurs af dan in heel Nederland bij elkaar.

Moed

Die schatten moeten ontsloten worden, en ook daar ligt een belangrijke taak voor ons én de provincie: investeer in infrastructuur, richt uw blik over de grenzen heen, en slécht die grenzen, zodat er ook echt een dynamiek in die Euregio kan ontstaan. We moeten dus scherpe keuzes maken, en dat vergt moed en verantwoordelijkheid. Niet alleen van de gemeente, maar van ons allen, van al die mensen die Maastricht maken.

Ik vertrouw er op dat we de problemen het hoofd kunnen bieden en de kansen zullen grijpen. U mag er van verzekerd zijn dat het stadsbestuur zich tot het uiterste zal inspannen, en dat onze organisatie geen passiviteit, maar passie zal uitstralen. 2005 wordt een mooi jaar voor Maastricht als de burgers van Maastricht en het stadsbestuur er samen hun schouders onder zetten.

Mensen Maken Maastricht, zoals de bekende slagzin luidt. Kennelijk doen we dat met z'n allen niet onverdienstelijk. Welnu, laten we op deze weg voortgaan. Met durf en kracht, met creativiteit en de eeuwig sprankelende Mestreechter geis.

Ik dank u wel.
Burgemeester Gerd Leers

Publicatie Jaar van de Burger