Nederlandse Vereniging van journalisten

Enkele opmerkingen voor (freelance) verslaggevers die overwegen naar Atjeh of andere tsunami-rampgebieden af te reizen (bron NVJ en INSI)
(03 janauri 2005)

* Deels vergelijkbare Engelse tekst vindt u binnenkort op www.newssafety.com

Gezondheidsadviezen:
o Neem voldoende maatregelen vooraf als het gaat om gezondheidsaspecten, niemand zit te wachten op een zieke verslaggever o Bedorven voedsel en water leveren directe risico's o De kans op ziektes die worden verspreid door insecten (malaria, knokkelkoorts) neemt toe
o Blijf, ondanks alle zorgen, ter plekke letten op de meest elementaire voorzorgen als veiligheid op de weg en de noodzaak nodige risico's te vermijden
o Denk aan mogelijke (door de vloed verplaatste) landmijnen in de oorlogsgebieden van Atjeh en Sri Lanka

Voorzorg: De medische faciliteiten in de getroffen regio's worden overspoeld. Neem voldoende eigen medicijnen mee. Inentingen voor hepatitis A, tyfus, tetanus, difterie en polio dienen zonodig te worden geactualiseerd. Het kan ook nodig zijn inentingen te halen voor cholera, rabiës, hepatitis B, griep en meningitis. De eigen eerste hulptas dient gevuld te zijn met de gebruikelijke middelen voor kleine verwondingen alsmede met insectencreme's als Deet, muskietennet, waterzuiveringsmateriaal, handtissues, anti-uitdrogingspoeders, diareepillen, antibiotica , zonnebrandmiddelen en neuskapjes

Ramp/oorlogsgebieden: voor Atjeh en delen van Sri Lanka gelden ook nog de gevaren van landmijnen (die door de vloedgolf verplaatst kunnen zijn!) Extra eerst hulpmiddelen, de trauma koffers met grote snelverbanden (QuikClot) etc. zijn daar vereist.

Voedsel en drinken: Neem voor de zwaar getroffen of afgelegen gebieden eigen ingeblikt of verpakt voedsel mee en voldoende water. Denk ook aan eigen schoon bestek, zakmes, weggooi chopsticks en weggooi drinkrietjes zodat u daar geen schoon drinkwater aan hoeft te verspillen.Water kan zwaar verontreinigd zijn, naast de al genoemde ziektes geeft dat kans op giardia (darminfectie) en parasieten. Overbodig om te zeggen, maar: neem geen ijs in een drankje. Het vocht van een gave kokosnoot wordt over het algemeen betrouwbaar geacht. De handen moeten extreem goed worden gewassen alvorens voedsel aan te raken. Het voedsel moet goed worden doorgekookt en gloeiend heet worden opgediend.

Door insecten overdraagbare ziekten: Malaria komt voor in Indonesië Sri Lanka , India en Birma. Zuid Thailand kent onder normale omstandigheden geen malaria maar kan de komende dagen niet worden uitgesloten. Behalve malaria is er het gevaar van knokkelkoorts (dengue). De antimuskietencreme's etc dienen zowel overdag als in de nacht worden gebruikt. Kamerspray of een elektrische muggendoder in werkruimten (als er stroom is) en een muskietennet in de nacht. De malariapillen zijn als voorzorgsmiddelen essentieel, laat u niet wijs maken door locals die over een iets grotere immuniteit kunnen beschikken.

Veiligheid generiek: Let op bij het betreden van beschadigde gebouwen. Blijf ondanks de afschuwelijke beelden die u mogelijk aantreft op uw hoede voor de eigen veiligheid en gezondheid.

Psychische factoren:
Onderschat de psychische effecten van verslaggeving vanuit rampgebieden niet. Onze hersenen zijn niet getraind om zoveel menselijk leed met die omvang van nabij lang gade te slaan. Eerdere ervaringen van Nederlandse verslaggevers in Rwanda leiden tot post traumatische verschijnselen bij sommige collega's. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen. Schroom niet eerder terug te keren en hulp te zoeken als u te veel wordt en bijvoorbeeld via uw werkgever of de NVJ professionele hulp te zoeken.

Telefoon: NVJ 0031206766771 Ellie Speet of Hans Verploeg, Mail: vereniging@nvj.nl
INSI (International News Safety Institute) Rodney Pinder, Director 0044 7734709267
of Sara de Jong, coördinator 0032497707685 (mobiel)

Specifiek Atjeh
Het is in Banda Atjeh momenteel bijzonder moeilijk fixers en chauffeurs te vinden. Brandstof is bijzonder schaars, in feite niet voorhanden. Veel buitenlandse correspondenten bevinden zich in het gebouw van de gouverneur, maar dat raakt overvol. Uiteindelijk draait het om veel geld om voorzieningen te kunnen regelen. Er zijn ter plekke enkele internationale specialisten die tegen betaling diensten verlenen. De NVJ beschikt over hun contactgegevens. Een ieder die het gebied ingaat dient zelf voor voldoende drinkwater, bijvoorbeeld twintig tot dertig liter, te zorgen. De voedselsituatie begint - ook voor de buitenlandse verslaggevers - precair te worden. Het Indonesische leger heeft door de tsunami veel soldaten verloren in Banda Atjeh en kan nog weinig hulp bieden.
Een ander aspect betreft het massale aantal afschrikwekkende beelden waarmee journalisten op Atjeh worden geconfronteerd. Onze contactpersonen melden dat de beelden van ontbindende lijken, levenloze lichaampjes van kinderen en baby's, de angst voor nieuwe schokken en de ontoereikende levensomstandigheden ook onder het internationale perscorps een mentale tol eisen. Nadere informatie: NVJ

Telefoon: NVJ 0031206766771 Ellie Speet of Hans Verploeg, Mail: vereniging@nvj.nl