Ingezonden persbericht



---



Actuele muziek januari: Nieuwe muziek en Jazz.

Dinsdag 4 januari 20.30 uur Nieuwe Muziek!

Bows & Bruises.
Slagwerkgroep Den Haag & Dansers van De Bont (choreografie) met een speciaal muziek-dans-programma.

Marie-Cécile de Bont maakt muzikaal geconstrueerde choreografieën: dans die je niet alleen kunt zien maar ook kunt hóren. Peter Adriaansz, artistiek leider van Slagwerkgroep Den Haag, raakte door haar werk geïnspireerd en benaderde de choreografe voor een samenwerking. Adriaansz: "Bij De Bont wordt muziek niet gebruikt om een emotionele lading te geven aan de beweging, maar maakt de dans deel uit van de muzikale materie zelf." Met Bows & Bruises begeven De Bont en Slagwerkgroep Den Haag zich in het spanningsveld dat aan de ene kant wordt begrensd door een 'dansje-op-muziek' en aan de andere kant door een 'muziekje-bij-een-dans'.

In Tafelmanieren bewegen slagwerkers en dansers zich rondom vier tafels. Donnacha Dennehy schreef een compositie waarbij alle lichaamsdelen van de acht performers kunnen worden ingezet om de partijen van de partituur tot 'klinken' te brengen. In Cirkelgang wordt de vertrouwde connectie tussen beeld en geluid getart. In deze compositie van Michael Maierhof voor twee dansers en twee slagwerkers staan de auditieve en visuele kwaliteiten van rotaties centraal. Peter Adriaansz schreef speciaal voor deze productie het stuk Seven Dances for Four Percussionsts , inderdaad voor vier slagwerkers. Parade (Xuan) van Guo Wenjing is het enige bestaande werk in deze voorstelling. In Wenjings' muziek klinkt de Chinese operatraditie door. Drie slagwerkers bespelen zes Chinese operagongs. Het oog van een videocamera registreert en brengt een choreografie van armen en stokken in beeld.

Slagwerkgroep Den Haag bestaat uit zes musici en heeft een repertoire dat bijna de gehele literatuur van westerse slagwerkcomposities tot heden beslaat.

Dans: Sanna Myllylahti, Joaquim Sabaté, Suzan Tunca, I Chen Zuffelato, Evrydiki Manassi. Slagwerk: Marcel Andriessen, Tom van der Loo, Fedor Teunisse, Fredrike de Winter.

Vrijdag 7 januari
Lantaren 1, 20.30 uur !!! JAZZ!

Greg Osby Five (U.S.A.)

Enige optreden in Europa

In het kader van de feestelijke opening van de nieuwe jazzserie in Theater Lantaren/Venster.

Saxofonist Greg Osby zal het publiek verrassen met geheel nieuw materiaal tijdens dit exclusieve concert, om de simpele reden dat hij na dit concert meteen met zijn nieuwe groep de studio in zal duiken om dit materiaal op te nemen.

Greg Osby is ongetwijfeld één van de belangrijkste muzikale figuren in de hedendaagse jazz en geïmproviseerde muziek.Niet alleen is hij een begenadigd instrumentalist, daarvan zijn er met alle respect meer, het is echter vooral als componist dat Osby de aandacht trekt. Zo kwam in 2002 het album "Inner Circle", uit op Blue Note, dat feitelijk al in 1999 voltooid was, maar dat door Osby een aantal jaren achter gehouden is, uit de wellicht niet geheel ongefundeerde angst dat het jazzestablishment hier niet van gediend zou zijn. Op dit monumentale album, misschien wel de beste jazzplaat van de laatste 10 jaar, stelt Osby zich de vraag hoe jazz zou klinken als je de blueswortels en de songstructuren a la Cole Porter, achterwege zou laten. Het antwoord is buitengewoon verrassend, namelijk als een tegendraadse variant op die andere, monumentale album "Out to Lunch" van Eric Dolphy. Ook bij Osby de nodige oneven maatsoorten, onalledaagse intervallen, gedreven solo's en een Bobby Hutcherson-achtige vibrafoon, die structuur in het geheel brengt. Om nog maar te zwijgen van het aanjagende werk van pianist Jason Moran, later in het seizoen eveneens te horen in Theater Lantaren/Venster met zijn eigen groep. Een dergelijke open en verfrissende houding ten aanzien van de jazztraditie is typerend voor Osby: na het lichtelijk avantgardistische "Inner Circle" komt hij even gemakkelijk met een album vol met standards. De conclusie mag luiden dat wat er op 7 januari ook gespeeld gaat worden, slaapverwekkend of voorspelbaar zal het bepaald niet zijn.

Zeker is wel dat Osby de eerste week van januari het repetitielokaal in zal gaan met een overwegend nieuwe groep, om vervolgens het brandnieuwe materiaal in Rotterdam te komen spelen en daarna per ommegaande naar New York terug te vliegen om het aldaar in de studio op een nieuwe c.d. vast te leggen. Een buitenkans noemt men zo'n concert, een mooiere start van JAZZ in LV kunnen we ons niet wensen. Theater Lantaren/Venster is vereerd deze muzikale buitenkans aan het Rotterdamse publiek te kunnen aanbieden, maar ziet dit concert bepaald niet als Maasstedelijk onderonsje: dit is nu zo'n concert met een uitgesproken landelijke uitstraling, dat zelfs belangstelling van voorbij Lobith zou moeten genereren. De thuisblijvers hebben, zoals altijd, ongelijk, maar in dit geval meer dan ooit. Tijdig reserveren lijkt geen overbodige luxe.


MARC COPLAND, een van de belangrijkste jazzpianisten van deze tijd, na de opnames van zijn prachtige cd "Round And Round"(duo met Greg Osby) in 2003, schrijft over Osby:

"More than two: got his own thing, Greg does - the highest complement one musician can pay another. Who sounds like Greg Osby? No one. Who does Greg Osby sound like? No one. Singular, unique, as if from an immaculate conception. Can't be copied, sliced, diced, or reconstituted. Just Greg, that's all."

Vrijdag 14 januari
Lantaren 2, 20.30 uur JAZZ!

Trio Michiel Borstlap

Voor deze gelegenheid zal pianovirtuoos Borstlap aantreden met zijn nieuwe trio dat naast de leider zelf bestaat uit de Rotterdamse bassist Stefan Lievestro en de uit Tilburg afkomstige drummer Pascal Vermeer. Een ritmesectie die een stevige basis vormt voor de ingenieuze improvisaties van deze pianovirtuoos.

Deze Nederlandse jazzpianist en componist werd in 1966 geboren in Den Haag. In 1992 studeerde hij cum laude af aan het conservatorium in Hilversum en in datzelfde jaar won hij de eerste prijs als beste solist bij de Europe Jazz Contest in Brussel. Zijn reputatie vestigde hij definitief nadat hij in 1996 de Thelonious Monk/BMI Composers Competition won - de grootste compositieprijs die in de Verenigde Staten wordt uitgereikt op het gebied van de lichte muziek - voor zijn compositie ' Memory of Enchantment' . Sindsdien ging het hem voor de wind: Hij werkte samen met basgitarist Jimmy Haslip en popzangeres Trijntje Oosterhuis, kreeg een CD-contract bij het beroemde Verve-label en was elk jaar te horen op het North Sea Jazz Festival. Veel succes had hij in de jaren negentig met zijn sextet - dat onder meer trompettist Eric Vloeimans, altsaxofonist Benjamin Heman en tenorsaxofonist Yuri Honing bevatte - en met een 'all star' trio met bassist Ernst Glerum en drummer Han Bennink, waarmee hij tal van festivals en jazzclubs aandeed.

Enkele quotes over deze bijzonder pianist en componist:

"..cristaline pianoplaying.." - New York Times (USA)

"..utterly magnificent.." - Belfast Cronicle (N- Ireland)

"..remarkable pianist.." - Sidney Morning Herald (Australia)

"..Borstlap is already among the most complete pianists in jazz.." - JazzWise (UK)

"..(Chopin's Scherzo) played with an incredible mastery and sensibility.." - JazzEcho (Germany)

Zondag 16 januari
Lantaren 1, 14.00 uur !!! Nieuwe muziek!

Proms in Theater Lantaren/Venster, deel 3

Nederlands Blazers Ensemble met Sjostakovitsj-programma Daniël Raiskin, altviool

Het derde concert in Theater Lantaren/Venster van de succesvolle PROMS in Rotterdam serie. Een vaste schare muziekliefhebbers heeft inmiddels haar weg al gevonden naar deze serie die niet alleen wordt gekenmerkt door het zeer (internationale) hoge niveau van uitvoerenden, maar ook door de grensverkenning zoniet grensoverschrijding van het uit te voeren programma. Deze keer staat een van de grootste componisten van de twintigste eeuw: Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) centraal in de uitvoering van het Nederlans Blazers Ensemble (NBE).

Enkele jaren geleden maakte het (NBE) een Sjostakovitsj programma waarvoor de Russische componist Dmitri Smirnov het aangrijpende 8e strijkkwartet bewerkte voor blaasoctet. Het NBE maakt nu een vervolg op dat programma en schakelt opnieuw de Sjostakovitsj-kenner Smirnov in. Smirnov gaat een bewerking maken van de altvioolsonate en van het 15e strijkkwartet. Opgericht in 1959, wordt het Nederlands Blazers Ensemble van de 21e eeuwgevormd door blazers uit de grote Nederlandse symfonie-orkesten.De Blazers komen ongeveer veertig keer per jaar bij elkaar om bijzondere programma's te spelen in binnen en buitenland. Ze spelen graag het klassieke repertoire, maar ook de grote componisten van de 20e en 21e eeuw. De musici houden van avontuurlijke, nieuwe en bijzondere programma's en beschouwen elk concert als een voorstelling die het publiek moet raken. Het NBE is altijd op zoek naar nieuwe componisten en nieuwe ideeën en zoekt regelmatig het avontuur.

Woensdag 19 januari
Op locatie (!) in de Paradijskerk (Nw Binnenweg 25), 20.30 uur Nieuwe muziek!

Ives Ensemble met muzikale eenakters
van Salvatore Sciarrino en Carola Bauckholt

Drie jaar geleden realiseerde het Ives Ensemble de eerste uitvoeringen in eigen land van de extatische eenakter Infinito Nero van Salvatore Sciarrino. Het muziekgezelschap zet zijn engagement met deze Italiaanse componist voort met de uitvoering van Vanitas. De titel verwijst niet naar de tegenwoordige betekenis (ijdelheid), maar naar de oorspronkelijke Latijnse (leegte). Tevens refereert de term aan een genre in de schilderkunst: een stilleven met een allegorische betekenis. De componist omschrijft het werk als een lied met ongehoorde proporties, een 'teatro povero' waarin de muziek geen andere theatrale zetting behoeft dan zijn eigen naaktheid. De Duitse componiste Carola Bauckholt - leerling van Mauricio Kagel - maakt een muziektheater van een geheel andere orde. Alledaagse zaken als koelkasten, citroenen, kranen en lucifers worden in een vervreemdende muzikale context geplaatst. Humor en ironie - zelden aanwezig in nieuwe muziek - creëren een aanstekelijke lichtheid. Haar werk laat de ogen luisteren en de oren zien, ontwapenend en onbevangen.

Programma:

Carola Bauckholt

Treibstoff für Ensemble
voor fluit, klarinet, viool, altviool, cello, contrabas, piano & slagwerk
(1995)
In gewohnter Umgebung III
voor cello, piano & video
(1994)

Salvatore Sciarrino
Vanitas
Natura morta in un atto
per voce, violoncello e pianoforte
(1981)

Vrijdag 21 januari
Lantaren 1, 20.30 uur JAZZ!

Arthur Blythe (saxen) en Bob Stewart (tuba)(U.S.A.)

Arthur Blythe (1940) behoort tot de belangrijkste altsaxofonisten van de Amerikaanse jazzscene. Op zijn dertiende speelde hij al in een Rhythm & Blues-orkest, beïnvloed door saxofonisten als Johnny Hodges, Earl Bostic en Tab Smith. De muziek van Thelonious Monk, Cannonball Adderley en John Coltrane brengt hem in aanraking met de jazz. Hij werkte onder meer met Horace Tapscott, Chico Hamilton en Gil Evans. In de zeventiger jaren maakte hij prachtige platen als 'Lenox Avenue Breakdown' (1979) en 'In The Tradition' ((1980) voor het CBS Columbia label. Altsaxofonist Arthur Blythe beschikt over een unieke heldere toon, die beurtelings herinnert aan de Rhythm & Blues muziek uit zijn jeugd, de bebop uit de jaren veertig en de free jazz uit de jaren zestig. De afgelopen jaren trad hij veel in duo-vorm op met Bob Stewart, volgens velen de beste tubaspeler uit de jazz. Stewart maakte in de jaren negentig furore met zijn First Line Band, waarbij hij ook het voormalige Rotterdamse Jazzcentrum Thelonious aandeed. Als gast van Fra Fra Sound gaf hij ook een succesvol optreden op het Heineken Jazzfestival. Verder maakte hij jarenlang ook deel uit van het spectaculaire orkest Lester Bowie's Brass Fantasy, waarvan hij een van de drijvende krachten vormde. Theater Lantaren-Venster en Jazz International Rotterdam zijn er dan ook trots op om deze twee toonaangevende musici van de actuele Amerikaanse jazz te kunnen presenteren. Een muzikale topontmoeting die nu al garant staat voor een spannend en avontuurlijk concert!


---- -- ACTUELE MUZIEK
Januari
DI 4 JAN, LANTAREN 1, 20.30 UUR
SLAGWERKGROEP DEN HAAG &
DANSERS VAN DE BONT (CHOREOGRAFIE)
Composities: PETER ADRIAANSZ, DONNACHA DENNEHY, ALLISON 04 Jan ISADORA en DAVID LANG
dans: JOAQUIM SABATE, SUZAN TUNCA e.v.a. ZO 16 JAN, LANTAREN 1, 14.00 UUR !!!
PROMS IN LANTAREN/VENSTER, #3*
NEDERLANDS BLAZERS ENSEMBLE
16 Jan met speciaal SHOSTAKOVICH-programma

---

WO 19 JAN, 20.30 UUR, OP LOCATIE (!!!)
... IN DE PARADIJSKERK (NIEUWE BINNENWEG 25)

IVES ENSEMBLE
19 Jan MET MUZIKALE ÉÉNAKTERS
van: SALVATORE SCIARRINO en CAROLA BAUCKHOLT Aanbevolen: Jazzin L/V!

---

VR 7 JAN, LANTAREN 1, 20.30 UUR
OFFICIËLE EN FEESTELIJKE START VAN DE JAZZ-

PROGRAMMERING BINNEN LANTAREN/VENSTER
GREG OSBY FIVE (USA)
07 Jan (EENMALIG OPTREDEN IN NEDERLAND !)
VR 14 JAN, 20.30 UUR
MICHIEL BORSTLAP NEW TRIO
14 Jan MICHIEL BORSTLAP (PIANO), STEFAN LIEVESTRO (BAS) EN PASCAL VERMEER (DRUMS)
VR 21 JAN, 20.30 UUR
21 Jan ARTHUR BLYTHE EN BOB STEWART
THEATER LANTAREN/VENSTER, GOUVERNESTRAAT 133, ROTTERDAM

RESERVEREN/INFORMATIE: BEL 010 - 277 22 77 OF WWW.LANTAREN-VENSTER.NL


---- --