Waterschap Brabantse Delta


Waterschap Brabantse Delta
Postbus 5520, 4801 DZ Breda
T: 076 564 10 00
F: 076 564 10 11
E: info@brabantsedelta.nl

Waterschap geeft de Engebeek de ruimte

Waterschap Brabantse Delta brengt de Engebeek, vanaf de Heirweg in Roosendaal terug naar de oorspronkelijke diepte. Hierdoor kan het regenwater in de beek tijdens extreme buien sneller doorstromen naar de Nieuwe Roosendaalsche Vliet, zodat bewoners beschermd zijn tegen hoog water. In totaal haalt het waterschap ruim 3.600 kuub bagger ofwel zand en slib uit de beek. Deze hoeveelheid komt overeen met 3,6 miljoen liter. Met de uitvoering van de Engebeek komt een einde aan het baggerwerk in het stedelijk gebied van Roosendaal. Het werk duurt tot het voorjaar 2005.

Een baggerboot verwijdert zand en slib uit de Engebeek. Het baggeren met een dergelijke boot heeft als voordeel dat de natuurvriendelijke oevers van de beek niet beschadigen. De baggerboot vaart ter hoogte van de Heirweg richting de Nieuwe Roosendaalsche Vliet en pompt via een persleiding het zand en slib naar een tijdelijke opslagplaats aan het Hollewegje, nabij de A58.

Het waterschap baggert de Engebeek omdat zand en slib in de loop der jaren ophopen. Hierdoor wordt de beek steeds ondieper en kan het water minder makkelijk wegstromen. Daarnaast maken vissen die in het zand en slib woelen het water troebel, waardoor het leven voor andere waterplantjes en -beestjes moeilijker wordt. Bovendien is bagger rijk aan voedingstoffen. Algengroei neemt hierdoor toe. Algen gebruiken veel zuurstof waardoor zuurstofgebrek voor de vissen kan ontstaan.
---