Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 04/01/2005


---

Publicatie in PNAS voor biofysici VU
Groen Fluorescent eiwit geeft geheimen prijs

Onderzoekers van de Vrije Universiteit hebben als eersten het gehele proces van fluorescentie in groen-fluorescerende eiwitten (GFP´s) blootgelegd. Protonenoverdracht blijkt een grote rol te spelen bij de fluorescentie. Protonenoverdracht is een bijna universeel proces binnen de biologie, en dankzij de nieuwe informatie kunnen GFP"s vanaf nu model staan bij onderzoek naar dit proces. Daarom kunnen de Amsterdamse resultaten mogelijk van breed belang in de biologie zijn. De onderzoekers, die samenwerkten met collega"s van Stichting FOM en de Universiteit van Oxford, publiceerden hun resultaten in de Proceedings of the National Academy of Sciences van 28 december 2004.

GFP´s worden in de celbiologie en andere terreinen van de levenswetenschappen veel gebruikt als ´label´ bij het achterhalen van biologische moleculaire processen. Als je ze met ultraviolet licht beschijnt, gaan ze namelijk in groen licht fluoresceren. Door deze eiwitten aan andere moleculen te hechten, zijn die andere moleculen en hun bewegingen dus indirect te zien. Om waarnemingen met GFP´s als label goed te begrijpen, moeten we weten hoe het fluorescentieproces in zijn werk gaat. Tot nu toe waren van dit proces alleen een paar tussenstappen bekend.

De onderzoekers wisten de volledige keten van het proces, inclusief de tijdsduur van de verschillende stappen, te meten. Ze vonden daarbij ook onbekende tussenstappen. In het proces speelt het overdragen van protonen een grote rol. Overdracht van protonen (of van een protonlading) is een haast universeel proces in de biologie. Het is betrokken bij onder andere signaalgeleiding, enzymreacties en celmetabolisme. Dankzij de nieuwe resultaten vormen GFP´s een goed modelsysteem voor protonoverdracht.