ANBO

Het loonstrookje januari 2005 toegelicht

De loonstrookjes zullen in januari 2005 voor de meeste mensen lager uitvallen dan in december 2004. Op het loonstrookje staat wat u netto in handen krijgt. Dit staat dus los van de inflatie en eventuele andere inkomsten en kosten die u moet maken, zoals bijvoorbeeld kinderbijslag en nominale ziektekostenpremies. Deze inkomsten en kosten zitten wel in de koopkrachtcijfers die minister De Geus eerder dit jaar naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Hieruit blijkt dat iedereen er in 2005 in koopkracht op achteruit gaat. Onderstaande cijfers over de loonstrookjes gaan uit van gemiddelde situaties. Het bedrag op uw loonstrookje kan lager liggen dan deze gemiddelde cijfers wanneer bijvoorbeeld uw pensioenpremie meer dan gemiddeld stijgt. Het bedrag kan hoger liggen als bijvoorbeeld uw brutosalaris per 1 januari 2005 stijgt.

Werknemers
Voor bijna iedereen die werkt zal het netto maandsalaris op het loonstrookje in 2005 lager zijn dan in 2004, tenzij er in uw bedrijf of in uw CAO een loonstijging is afgesproken. Het kabinet verwacht dat de stijging van de CAO-lonen in 2005 uiterst terughoudend zal zijn. Als de lonen in het geheel niet stijgen geldt het volgende:

o Voor een huishouden met een minimuminkomen daalt het nettoloon gemiddeld met ongeveer 1 euro per maand.
o Voor een huishouden onder de ziekenfondsgrens, ofwel met een inkomen tussen minimaal en modaal (de zogenaamde middeninkomens), zal de gemiddelde daling van het nettoloon ongeveer tussen de 5 en 10 euro liggen. Dit wordt met name veroorzaakt door de verhoging van de ziekenfondspremie met 0,2 procent, die zichtbaar op het loonstrookje is.
o Voor een huishouden met een inkomen boven de ziekenfondsgrens geldt een gemiddelde stijging van het nettoloon tussen de 0 en 12 euro. Dit is maar betrekkelijk, omdat de stijging van de particuliere ziektekostenpremies niet, zoals bij de ziekenfondspremie, op het loonstrookje te vinden is. Wel zichtbaar op het loonstrookje voor een huishouden met een inkomen boven de ziekenfondsgrens is de verhoging van de werkgeversvergoeding aan particulier verzekerden die vaak meestijgt met de ziektekostenpremies. Daardoor valt het nettoloon voor deze groep dus hoger uit.
Meer informatie over heffings- en arbeidskortingen vindt u op:

Uitkeringsgerechtigden
Voor uitkeringsgerechtigden (mensen met een bijstands-, IOAW-, IOAZ- of WWIK-uitkering) valt het netto inkomen ten opzichte van werkenden op het minimumniveau gemiddeld vijf euro lager uit. Dit komt doordat uitkeringsgerechtigden niet, zoals werkenden, profiteren van de verhoging van de arbeidskorting.
Ouderen
De meeste ouderen zien in januari 2005 een hoger nettobedrag op hun rekening ten opzichte van december. Dit komt onder meer door de verhoging van de ouderenkortingen (algemene ouderenkorting met 36 euro verhoogd en aanvullende ouderkorting met 39 euro verhoogd) en de extra tegemoetkoming ( 5 euro bruto per maand) die alle AOW-ers per 1 januari 2005 krijgen.

Ouderen met alleen AOW
o alleenstaanden krijgen 9,48 euro netto erbij. o gehuwden krijgen 8,13 euro netto erbij.
Meer informatie over de algemene en aanvullende ouderenkorting [link naar Financiën, informatie over heffingskortingen]

Ouderen met AOW plus een aanvullend pensioen
Uw uiteindelijke inkomen per 1 januari 2005 is de optelsom van de AOW en uw aanvullend pensioen. De AOW (inclusief de extra tegemoetkoming voor AOW-gerechtigden) stijgt, maar uw netto aanvullend pensioen kan per 1 januari 2005 stijgen of dalen. Dit hangt er bijvoorbeeld van af of uw pensioenfonds uw pensioen indexeert. Veel aanvullende pensioenen zullen netto dalen als deze niet worden geïndexeerd, doordat de belastingtarieven hoger zijn in 2005.