Ingezonden persbericht


Natuurbeheerders helpen ecologische hoofdstructuur op weg

Natuurorganisaties zijn bang dat de Ecologische Hoofdstructuur in Noord-Holland niet klaar is in 2018. Terwijl dit 'wegenplan voor planten en dieren' hard nodig is om de achteruitgang van de natuur te stoppen. Acht Noord-Hollandse organisaties voor natuurbeheer hebben daarom hun wensen voor de komende zes jaar neergelegd in een ambitiedocument. Hierin staan de top-negen van projecten binnen de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) die in 2010 gerealiseerd zouden moeten zijn. Met deze prioriteitstelling helpen de natuurbeheerders de provincie Noord-Holland die als taak heeft de hele EHS in 2018 klaar te hebben. De natuurbeheerders hopen voor de provincie veel hoofdbrekens weg te kunnen nemen en zo de EHS weer vlot te trekken.

De 'top negen projecten' staan beschreven in het boekje 'Ambitie natuur en landschap 2010' dat is aangeboden aan Gedeputeerde Staten. In deze negen regionale plannen is rekening gehouden met alle natuurdoelen en alle (internationale) richtlijnen. Uitvoering van de projecten is niet alleen goed voor in Nederland zeldzaam geworden landschappen en diersoorten, maar voorziet ook ruimschoots in de Noord-Hollandse behoefte aan recreatiegebieden. De negen projecten zijn: Texel, Noordboog, Heel de duinen, Duinzoom Noord-Kennemerland, veenweidegebied Laag Holland, Kennemerzoom, Diemerscheg, Natte As en Heel de Heuvelrug. Ze vloeien voort uit de volgende kerndoelstellingen:

1. Herstel van de grote eenheden: duinen, het Gooi en de Zuiderzeekust. Ze moeten worden ontdaan van barrières zodat planten, dieren en recreanten zich vrijelijk kunnen bewegen.

2. In Noord-Holland moeten de natte gebieden, die onderdeel zijn van het kralensnoer tussen Biesbosch en Lauwersmeer, verbonden worden
3. Er moeten verbindingen komen tussen Noordzee en IJsselmeer, de duinen met de veengebieden, het Gooi met de Vechtplassen en bossen in het Gooi met die op de Veluwe.

4. Er moet een oplossing komen voor verdroging van allerlei natte gebieden en een oplossing voor de berging van water.
5. Natuurontwikkeling bij de grote steden moet bijdragen aan de noodzakelijke ruimte voor recreatie.

6. De cultuurhistorische kwaliteiten van het typische Noord-Hollandse landschap (tuunwallen, veenweiden, landgoederen, forten) moet worden versterkt.

Het Natuurbeheerdersoverleg wordt gevormd door: Waterleidingbedrijf Amsterdam, IVN Consulentschap Noord-Holland, Landschap Noord-Holland, Staatsbosbeheer, Goois Natuurreservaat, PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland, Natuurmonumenten en Milieufederatie Noord-Holland. De ambitie "Natuur en Landschap 2010" is te bestellen bij: Secretariaat NBO, Postbus 257, 1900 AG Castricum, ambitie@nbonoordholland.nl of te downloaden vanaf de site www.nbonoordholland.nl/ambitie.html

/////////////////////////////////////////

Voor nadere informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Sander Turnhout, 0251-362 751.

Als bijlage hier een overzicht van de negen projecten:


1. Texel
Het versterken van de hydrologische samenhang tussen de natuurgebieden achter de Waddendijk, aan de oostkant van het eiland; het versterken van de cultuurhistorische kwaliteiten van het landschap van de Hoge Berg en het landgoed Brakenstein.


2. De Noordboog
Hoofddoel is het met elkaar verbinden van de drie kusten (Noordzee, IJsselmeer, Waddenzee); nevendoel is het ontwikkelen van een grote aaneengesloten groenstructuur, in aanvulling op de sterke landbouwkundige ontwikkeling, opdat een meervoudig ruimtegebruik ook voor de lange termijn gewaarborgd is.


3. Heel de duinen
Het versterken van de samenhang (ecologisch en recreatief) tussen de verschillende duingebieden langs de hele kust van het vasteland van Noord-Holland. Hierbij wordt een optimale combinatie ontwikkeld van de functies zeewering, natuur, recreatie en waterwinning.


4. Duinzoom Noord-Kennemerland
Behoud, herstel en ontwikkeling van landschap en natuur in de kuststrook tussen de Hondsbossche Zeewering en de IJmond, zodanig dat de ontwikkelingsgeschiedenis aan het landschap afleesbaar blijft; een zodanige inrichting en gebruik van het gebied dat het gebied als geheel kan functioneren als een verbinding tussen de duinen en het Nationaal Landschap Laag Holland.


5. Laag Holland
Duurzaam behoud van de kenmerkende natuur en het agrarisch cultuurlandschap in de veengebieden van Laag Holland en het beter toegankelijk maken van (een deel van) deze gebieden voor de stedeling.


6. Kennemerzoom
De landschappelijke, ecologische, recreatieve en (cultuur)historische waarden van het kwetsbare open landschap tussen de duinen en de uitdijende westelijke rand van de agglomeratie Velsen - Haarlem - Bennebroek veiligstellen en versterken. Het gebied moet een dermate hoogwaardige ruimtelijke inrichting verkrijgen en over zulke sterke recreatie- en natuurwaarden beschikken dat het een buffer vormt tegen de oprukkende verstedelijking.


7. Diemerscheg
De ontwikkelingen in dit stedelijk uitloopgebied zodanig regisseren dat er een nieuwe samenhang tussen natuur, recreatie en de stedelijke functies ontstaat waarbij de aanwezige historische structuren een hernieuwde betekenis en zeggingskracht krijgen, en het landschap haar verhaal kan blijven vertellen.


8. De Natte As
Het Naardermeer als kerngebied van de Natte As verbinden met de naastgelegen kerngebieden Ankeveense Plassen en IJmeer om als grote eenheid natuurgebied duurzaam te kunnen functioneren; het versterken van de ecologische relaties met het Gooi; het versterken van de recreatiemogelijkheden binnen de Natte As en de koppeling met de recreatief aantrekkelijke gebieden van het Gooi.


9. Heel de Heuvelrug
Het duurzaam behouden van de landschappelijke en ecologische eenheid Het Gooi en de Utrechtse Heuvelrug als erfgoed van natuur en cultuur.